8 manieren waarop het vrouwelijk lichaam verandert na je 40ste

8-manieren-waarop-het-vrouwelijk-lichaam-verandert-na-je-40ste

Opvliegers, grijze haren (daar beneden) en constante hersenmist zijn frustrerend – maar ook volkomen normaal.

Het begint onschuldig genoeg. Ergens aan het einde van de 40 krijg je misschien je eerste bril, zodat je de kleine lettertjes kunt lezen die er op een gegeven moment niet meer zo klein uitzagen. Maar dames, dat is nog maar het begin. Nu de menopauze nadert, maken ons lichaam en onze geest een hele reeks veranderingen door, waarvan vele ons gefrustreerd, ongemakkelijk en gewoon vreemd kunnen laten voelen, als we dat tenminste toelaten.

Er is veel onnodige schaamte rond de ongemakkelijke aspecten van het verouderingsproces, zegt Laura Berman, PhD, een seks- en relatie-opleider en therapeut auteur van Quantum Love. “Vrouwen zijn vaak terughoudend om er überhaupt over te beginnen. Veel vrouwen lijden nog steeds in stilte.”

Hoewel je je misschien niet zo geweldig voelt over de veranderingen die je doormaakt, kan weten wat je kunt verwachten en hoe je ermee om kunt gaan helpen om eventuele gevoelens van onbehagen te verzachten. Hier vind je zeven niet-zo-comfortabele midlife-kwesties die eigenlijk heel gewoon zijn – zelfs als niemand erover praat tijdens je wekelijkse damesbrunch. En tips om er mee om te gaan.

Lees ook: Meer dan alleen een lichaam: Mijn zoektocht naar zelfacceptatie en zelfliefde na mijn 40e

Als je de laatste tijd bijzonder vergeetachtig bent of altijd op zoek bent naar iets dat je bent kwijtgeraakt, moet je niet gek worden en denken dat het om beginnende dementie gaat. Vergeetachtig worden naarmate de menopauze nadert is een reëel verschijnsel, zo bevestigt een kleine studie. Het leiden van een druk leven kan ook bijdragen. “Iedereen heeft momenten van mentale mist. Betekent dat dat we allemaal Alzheimer krijgen? Nee. Het betekent alleen dat we allemaal te veel aan ons hoofd hebben,” zegt Susan Besser, MD, huisarts bij Mercy Personal Physicians in Overlea, Maryland.

De oplossing: Als het je geruststelt, ga dan naar je dokter, stelt Besser voor. “Er zijn genoeg tests die kunnen worden gedaan om te bepalen of er te veel op je bord ligt of dat het iets ernstigers is.” Je zou ook kunnen proberen wat rustiger aan te doen om te kijken of dat helpt. Deze vier andere tips zijn ook het proberen waard.

Zwangerschap, bevalling en menopauze kunnen allemaal bijdragen tot verlies van controle over de blaas bij vrouwen. Dat “moet gaan”-gevoel en af en toe urineverlies bij hoesten, niezen of lachen komt bij ongeveer 40% van de vrouwen boven de 40 voor, zegt Barbara Hannah Grufferman, auteur van Love Your Age: The Small Step Solution to a Better, Longer, Happier Life.

De oplossing: Oefeningen kunnen helpen, vooral Kegels.

Gedurende ons leven schommelt de hoeveelheid haar die we hebben. Een vollere, gezondere manen is normaal tijdens de zwangerschap, evenals het uitvallen van de follikels na de geboorte van de baby. En dankzij een verschuiving in de hormonen kan haaruitval ook optreden als de menopauze nadert.

De oplossing: Er zijn een aantal producten voor dunner wordend haar die volume geven aan een mane die wat van zijn pit heeft verloren. Als u echter een aanzienlijke hoeveelheid haar verliest, kan het de moeite waard zijn om naar de dermatoloog te gaan die u een medicijn kan voorschrijven dat de haargroei stimuleert.

Als vrouwen ouder worden, daalt het oestrogeengehalte en stijgt het testosterongehalte, wat kan leiden tot haargroei op het gezicht, de kin, de knokkels en de tenen. “Het ergste is als je de deur uitloopt met het gevoel dat je er goed uitziet en dan in je achteruitkijkspiegel ziet dat je een volle baard hebt”, zegt Jackie Morgan MacDougall, oprichter en CEO van Forty Thrive, een gemeenschap voor vrouwen boven de 40.

De oplossing: Ga naar natuurlijk licht als je gaat epileren. “Ik bewaar een pincet in mijn auto omdat ik daar echt alles kan zien, dus ik neem gewoon een moment voordat ik de auto start om het aan te pakken,” zegt Morgan MacDougall. Er zijn ook andere oplossingen, zoals bleken, harsen, laserontharing, elektrolyse en ontharingscrème op recept.

De meesten van ons erkennen dat grijs haar bij het ouder worden hoort, maar moet het overal opduiken? Blijkbaar wel. Grijs haar daar beneden kan vooral gênant zijn bij een nieuwe partner, wat steeds vaker voorkomt bij vrouwen boven de 50. “Vijftig procent van de 50-plussers is vrijgezel door keuze of omstandigheid,” zegt Grufferman. “Er zijn veel mensen die op latere leeftijd op zoek zijn naar liefde. En voor hen en anderen is dit een punt van zorg.”

De oplossing: Pincetteren kan werken voor een verdwaalde grijze plek, maar als het grootste deel van je haar grijs is en je je er ongemakkelijk bij voelt, kun je overwegen een Braziliaanse wax te nemen, stelt Grufferman. Let op: Als je het wilt verven, gebruik dan geen producten voor je hoofd, die agressieve chemicaliën kunnen bevatten. Kies in plaats daarvan voor verf voor de onderste regionen in je natuurlijke kleur of in felle tinten zoals felblauw of roze.

Tot 80% van de vrouwen heeft tijdens de menopauze last van opvliegers, en uit onderzoek blijkt dat de hitte bij sommige vrouwen 7 tot 11 jaar kan aanhouden. “Midden in een gesprek zitten en het gevoel hebben dat je van binnenuit in brand wordt gestoken kan echt een uitdaging zijn”, zegt MacDougall. “Vooral als je het probeert voor elkaar te krijgen zonder dat de ander het merkt.”

De oplossing: Bespreek de slopende opvliegers met uw gynaecoloog, die u een hormoonvervangende therapie kan voorstellen, zegt Dr. Besser. (Let op: HRT brengt risico’s met zich mee, waaronder een verhoogde kans op bloedstolsels, hartaanvallen, beroertes en borstkanker). Niet-hormonale medicijnen, waaronder sommige antidepressiva, kunnen ook helpen. Voor milde tot matige symptomen kunt u eenvoudige oplossingen proberen, zoals de verwarming lager zetten, u in lagen kleden en kleding dragen van vochtafvoerende stoffen. Merken als Lululemon en MPG Sports maken alledaagse vrijetijdskleding van hoogwaardige materialen die u koel en droog houden.

Er zijn vele redenen waarom dit kan voorkomen in de middelbare leeftijd, maar de belangrijkste boosdoener is vaginale droogheid. “Droogheid is een groot probleem voor vrouwen. Naarmate we ouder worden neemt ons oestrogeen af, en dat kan leiden tot pijnlijke geslachtsgemeenschap en verlies van verlangen,” zegt Berman.

De oplossing: Er zijn een aantal manieren om pijnlijke seks, of dyspareunie, de medische term voor deze aandoening, te bestrijden. Als het probleem licht is, kun je beginnen met een vaginale vochtinbrengende crème of glijmiddel zoals Uberlube of Good Clean Love Almost Naked Personal Lubricant. Biologische kokosolie werkt ook goed. Maar als dat niet genoeg is, vraag je arts dan naar een topische vaginale oestrogeen ring, tablet of crème. Er is ook Osphena, de enige door de FDA goedgekeurde orale pil voor dyspareunie. Communiceren met uw partner kan ook helpen, zegt Berman. “Het helpt om meer voorspel te hebben, een beetje te vertragen. Zorg voor meer opwinding voordat de geslachtsgemeenschap begint, want dat bevordert de doorbloeding en de smering.”

Seksproblemen tijdens de middelbare leeftijd komen vaak voor, en pijn tijdens de seks is niet de enige reden waarom sommige vrouwen de slaapkamer mijden als ze ouder worden. “Stress is een belangrijke factor bij weinig interesse,” zegt Berman. Antidepressiva zoals Prozac en Zoloft kunnen ook bijdragen aan het probleem.

De oplossing: Overleg met uw arts om er zeker van te zijn dat uw afnemende lust niet eigenlijk een rode vlag is voor een ander medisch probleem zoals een onbalans in de schildklier of een hartaandoening. Speelser worden in de slaapkamer kan helpen. En als je dat nog niet hebt gedaan, overweeg dan om je aan te sluiten bij de groep vrouwen die vibrators gebruiken om hun lichaam en drift te stimuleren. (Heb je er nog nooit een gehad? Wij raden deze negen vibrators aan voor nieuwelingen). Masturbatie kan niet alleen je seksleven opleuken en je in de stemming brengen, maar het is ook een belangrijke stressverlichter.

Wij vonden dit artikel zo interessant, dat we het vertaald hebben. Lees het originele artikel hier

Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash

0 Reacties
Delen

Ellen

Ellen is moeder van twee kinderen en doet haar best om hen een gezonde levensstijl mee te geven. Op FitForty.nl deelt ze haar kennis over gezonde levensstijl en fit blijven na je 40e aan andere vrouwen (en mannen). Ze inspireert anderen om hun gezondheid en welzijn te verbeteren door middel van beweging, de juiste mindset en gezonde voeding.

Geef jouw reactie

Contact Us