8 tips voor mannen boven de 40 om een huidverzorgingsroutine te beginnen

8-tips-voor-mannen-boven-de-40-om-een-huidverzorgingsroutine-te-beginnen

Huidverzorgings-experts vertellen aan welke huidverzorgingsproducten mannen nodig hebben om de ouder te worden met een stralende huid.

Er zijn enkele aanpassingen die je kunt overwegen om je verzorging na je 40e te optimaliseren. Een van de belangrijkste aanpassingen is om een goede huidverzorgingsroutine te ontwikkelen en te volgen. Dit betekent dat je een gezichtsreiniger, toner, serum en moisturizer zou moeten gebruiken om je huid gezond en jong te houden. Het is ook belangrijk om een gezonde en gevarieerde voeding te eten om je huid van binnenuit te versterken. Verder is het belangrijk om regelmatig te bewegen om je bloedsomloop te verbeteren en je huid te laten stralen. Als je merkt dat je huidveroudering versnelt of als je specifieke huidproblemen hebt, raad ik je aan om een dermatoloog te raadplegen om een behandelplan op maat te ontwikkelen.

Kijk, we begrijpen het – je hebt misschien niet veel om je huid gegeven toen je jonger was, omdat je dacht dat het niet nodig was. Veel mannen denken er zo over. Veel mannen, de meeste mannen durven we te zeggen, beginnen ook veranderingen in hun gezicht op te merken vanaf hun veertigste. Deze veranderingen, zoals rimpels rond je ogen of donkere vlekken op je wangen, lijken van de ene op de andere dag te gebeuren en als je ze opmerkt, kan dat schokkend zijn. In plaats van met je vuisten te schudden naar je jongere zelf omdat je niet eerder voor je gezicht hebt gezorgd, moet je zo snel mogelijk beginnen met een huidverzorgingsroutine. Hoewel het waar is dat voorkomen altijd beter is dan genezen, “is het nooit te laat om iets aan de verouderde huid te doen, net zoals het nooit te laat is om te gaan sporten”, zegt dermatoloog Joshua Zeichner, M.D., directeur Cosmetisch en Klinisch Onderzoek, afdeling Dermatologie van Mt. Sinai in New York City. In dit artikel gaan we je stap voor stap helpen met je nieuwe dagelijkse routine voor die stralende huid na je 40ste.

Wat gebeurt er met je huid als u 40 bent?

De reden waarom je op je veertigste rimpels en andere problemen zoals vlekken of droogte begint op te merken, is niet omdat ze uit het niets opduiken. “Je hebt net een omslagpunt bereikt”, zegt dermatoloog Kenneth Howe uit New York City. Veroudering en andere huidproblemen ontstaan langzaam, maar je hebt ze waarschijnlijk niet eens opgemerkt tot ze duidelijk genoeg werden om je aandacht te trekken.

Het verlies van collageen begint bijvoorbeeld al veel eerder. “We beginnen allemaal ongeveer 1% collageen per jaar te verliezen boven de leeftijd van 20 jaar en we beginnen die veranderingen zeker te zien tegen de 40”, zegt dermatoloog DiAnne Davis uit Houston.

Hoe begin je met een huidverzorgingsroutine als je 40 bent?

“Hoewel je de schade waaraan uw huid al is blootgesteld niet ongedaan kunt maken, kunt u verdere schade voorkomen en sommige van de opgetreden veranderingen ongedaan maken”, zegt Dr. Zeichner. De eerste stap is een huidverzorgingsroutine die gericht is op het voorkomen van milieuschade overdag en het herstellen van de huid ’s nachts. “Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om effectief te zijn,” zegt hij. De huid is droger met een ruwere textuur en niet meer zo vol of gehydrateerd als in de jongere jaren.” Zonschade is ook cumulatief, omdat de antioxidantrespons van onze huid ook afneemt naarmate we ouder worden, wat betekent dat de natuurlijke afweer tegen schade na verloop van tijd zwakker wordt en ook kan leiden tot veel voorkomende huidklachten zoals donkere vlekken, verwijde bloedvaatjes en ongelijkmatige kleur.

8 huidverzorgingstips voor mannen boven de 40

1. Gebruik elke dag zonnebrandcrème

Bijna alle huidveranderingen die je in de 40 begint te zien, kunnen met één ding te maken hebben: schade door de zon. En dan hebben we het niet over zonnebrand; onze huid wordt elke dag door de zon aangetast, of het nu zonnig is of niet. “UV-licht is de grootste omgevingsfactor die leidt tot zowel vroegtijdige veroudering als huidkanker,” zegt Dr. Zeichner. UV-blootstelling kan het collageen in de huid verzwakken, dat op 40-jarige leeftijd al afneemt, en de basis van je huid aantasten, wat in feite ook kan leiden tot donkere vlekken door toename van de pigmentproductie, meer zichtbare poriën, en roodheid en kapotte haarvaatjes door de groei van bloedvaatjes.

Hoe dit alles aan te pakken? “Begin met het dagelijks dragen van zonnebrandcrème,” zegt Dr. Zeichner. “Het is bewezen dat zonnebrandcrème het risico op huidkanker verlaagt, vroegtijdige veroudering voorkomt en zelfs tekenen van veroudering omkeert. Dit komt waarschijnlijk doordat een beschermde huid zichzelf beter kan herstellen.” We hebben het niet alleen over insmeren als je naar het strand gaat of in de tuin gaat werken. Breng elke ochtend een lichtgewicht gezichtszonnebrandcrème aan. Veel dermatologen adviseren een zonnebrandcrème op minerale basis met zinkoxide of titaniumdioxide, zoals Elta MD UV Clear Broad Spectrum SPF 46, die fysieke bescherming bieden tegen UV-stralen, maar sommige mannen vinden chemische zonnebrandcrèmes, zoals Murad City Skin Age Defense Broad Spectrum SPF 50, lichter en gemakkelijker te dragen. Welke je ook kiest, het moet er een zijn die je daadwerkelijk elke dag draagt en moet minimaal SPF 30 hebben.

2. Was je gezicht

Toen je jonger was dacht je misschien dat je kon volstaan met een beetje water op je gezicht, maar nu is het tijd om daar vanaf te stappen. Goed reinigen is belangrijk ongeacht je leeftijd, maar het is vooral essentieel als je 40 bent en een meer gerichte huidverzorgingsroutine ontwikkelt. “Dagelijks het gezicht reinigen verwijdert vuil en olie en ontstopt de poriën,” zegt Dr. Davis, “en zonder goede reiniging is het voor andere producten moeilijk om door te dringen en effect te hebben op de huid.”

Gebruik elke avond een specifieke gezichtsreiniger om vuil en vervuilende stoffen die zich in de loop van de dag op je huid ophopen, weg te halen. Als je een vette of acnegevoelige huid hebt, raadt Dr. Davis een cleanser aan zoals Proactiv Renewing Cleanser met benzoylperoxide of La Roche-Posay Effaclar Acne Face Wash met salicylzuur om olie en puistjes onder controle te houden. En als je een gevoelige huid hebt, raadt ze een zachte reiniger aan zoals CeraVe Hydrating Cream-to-Foam Cleanser.

Oog man rimpels

3. Exfolieer je huid regelmatig

De typische levenscyclus van je huidcellen is ongeveer 28 dagen, maar naarmate je ouder wordt, wordt die langer. Dat betekent dat het langer duurt om dode huidcellen kwijt te raken en dat ze langer op het huidoppervlak blijven liggen, waardoor je teint er dof uitziet. Exfoliëren helpt om die dode cellen weg te sturen. “Als je regelmatig scrubt, ziet je huid er beter uit,” zegt Dr. Howe, “maar je krijgt ook een betere penetratie van alles wat je aanbrengt.” Gebruik een paar keer per week na het wassen van je gezicht een zachte exfoliërende toner zoals Mario Badescu Glycolic Acid Toner om alles fris en gegrond te houden.

4. Introduceer Retinol in je huidverzorgingsroutine

“Retinol of vitamine A is een geweldige one-shot in het bijzonder voor mannen,” zegt Dr. Howe. “Een retinolproduct stimuleert de collageengroei in de huid” om tekenen van veroudering tegen te gaan en “uitputting door de zon tegen te gaan”. Maar hoewel retinol vooral bekend is als anti-verouderingsingrediënt, doet het meer dan dat. Het vermogen om de celvernieuwing, die met de jaren afneemt, te reguleren en te verhogen, betekent dat het ook andere problemen kan aanpakken, zoals acne, vergrote poriën en pigmentproblemen. Wat huidverzorgingsingrediënten betreft, kan het bijna alles helpen behandelen.

Hoewel retinol goed is voor iedereen, komt het met een disclaimer. “De meest voorkomende bijwerking is dat retinol uitdrogend kan werken en hard kan zijn voor de gevoelige huid,” zegt Dr. Howe. Als je nog nooit retinol hebt gebruikt, begin dan met een product met een laag percentage zoals Differin 0,1% Adapalene Gel en breng het eenmaal per week aan om te zien of je huid reageert. Werk geleidelijk op tot je het elke avond kunt gebruiken. Gebruik retinol alleen ’s nachts en gebruik overdag altijd zonnebrandcrème.

5. Antioxidanten aanvullen

Aangezien de hoeveelheid natuurlijke antioxidanten in je huid afneemt naarmate je ouder wordt, kan het aanvullen met een antioxidantenserum helpen “brandjes te blussen voordat ze beginnen”, aldus Dr. Howe. Wanneer UV-licht de huid raakt, vormt het vrije radicalen die leiden tot schade en tekenen van veroudering, maar “als er een antioxidant aanwezig is, zal deze de vrije radicalen doven”, zegt hij. Het gaat ook niet alleen om UV-stralen – antioxidanten kunnen ook helpen beschermen tegen milieuverontreinigende stoffen en mogelijk zelfs tegen blauw licht van beeldschermen, waarvan steeds meer gegevens aantonen dat het een vergelijkbaar effect heeft op de huid als zonlicht. Een serum met veel antioxidanten, zoals het Hyper Clear Brightening Clearing Vitamin C Serum dat zowel vitamine C als kojizuur bevat, ’s ochtends aanbrengen vóór je zonnebrandcrème is een meerlagige verdediging tegen mogelijke schade door antioxidanten.

6. Pak donkere vlekken in je gezicht aan als je 40 bent

Donkere vlekken, bekend als post-inflammatoire hyperpigmentatie, kunnen op elk moment ontstaan, maar worden een grotere klacht naarmate we ouder worden, dankzij het cumulatieve effect van UV-schade en ontstekingen. Ze worden veroorzaakt door trauma aan de huid zoals bij eerdere acne, eczeem of uitslag, zegt Dr. Davis, en “als er eenmaal post-inflammatoire hyperpigmentatie is, stimuleert de zon de melanogenese waardoor het pigment langer aanhoudt.” Het dragen van zonnebrandcrème is de sleutel tot het voorkomen en behandelen van pigmentvlekken, vooral bij mensen met een donkere huidskleur die vatbaarder zijn voor hyperpigmentatie. Toevoeging van een serum dat speciaal is ontwikkeld voor de behandeling van pigmentvlekken kan ook helpen de huidtint te egaliseren en bestaande vlekken te vervagen. Skinceuticals Discoloration Defense bevat Niacinamide en kojic zuur om donkere vlekken lichter te maken en te voorkomen dat er nieuwe ontstaan.

Man hals huid

7. Mannen boven de 40 moeten hydrateren!

Samen met het verlies van collageen vermindert het vermogen van onze huid om vocht vast te houden naarmate we ouder worden, wat kan leiden tot een dorstige en droog uitziende huid. Dat is nog niet alles: het vochtgehalte verandert van dag tot dag. “Het hydratatieniveau van de huid begint ’s middags te dalen en gaat door tot in de avond,” zegt Dr. Zeichner, die aanbeveelt ’s ochtends en ’s avonds een vochtinbrengende crème aan te brengen. Een zachte vochtinbrengende crème, zoals Cetaphil Daily Oil-Free Hydrating Lotion, helpt de huid gehydrateerd te houden en kan zelfs helpen bij ernstigere problemen zoals sommige vormen van rosacea, die vaak voorkomt bij mannen van in de veertig en “verergert door droogte”, zegt Dr. Howe.

8. Jouw levensstijl kan uw huid beïnvloeden

Het ontwikkelen van een effectieve huidverzorgingsroutine is de eerste stap in de strijd tegen de veranderingen die je kunt zien als je 40 bent, maar als je je echt zorgen maakt, overweeg dan om meer te onderzoeken dan alleen je medicijnkastje. “De huid weerspiegelt onze algehele gezondheid”, zegt Dr. Howe. “Vooral als het gaat om dingen als tint of levendigheid, geven die dingen die esthetisch zijn ons gezondheidsinformatie. Het is geen kwantificeerbaar waarschuwingsteken, maar het maakt deel uit van de vergelijking.” Voeding heeft bijvoorbeeld een bewezen effect op de huid. “Niet alleen kan hoog glycemisch (suikerrijk) voedsel acne-uitbraken bevorderen, maar het kan ook leiden tot een verharding van collageen die stijf kan worden of barsten,” merkt Dr. Zeichner op. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook de gezondheid van de huidcellen ondersteunen door ze beter te laten functioneren, zegt hij.

Dit artikel vonden wij zo interessant dat we het voor jou vertaald hebben.

Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash

0 Reacties
Delen

Tip van de redactie

Tips van de redactie zijn artikelen die wij zelf interessant vonden en de moeite waard vinden om te delen op onze website. Deze artikelen zijn speciaal vertaald en/of herschreven voor FitForty.nl.

Geef jouw reactie

Contact Us