Handige boeken voor vrouwen na hun 40e, omgaan met hormonen, menopauze en je gevoelens

handige-boeken-voor-vrouwen-na-hun-40e-omgaan-met-hormonen-menopauze-en-je-gevoelens

Als vrouw van boven de 40, en we gaan er gemakshalve dan vanuit dat je nog een veertiger bent, balanceer je op het moment van lezen wellicht wel op de lijn die perimenopauze heet – de periode tussen je 42e en je 49e levensjaar. Waarbij je op zoek bent naar antwoorden of verklaringen op vragen als deze:

  • Verklaringen rond de veranderingen die je zowel lichamelijk als geestelijk proefondervindelijk doormaak.
  • Manieren waarop je met die (hormonale) veranderingen kan omgaan, natuurlijke middelen die daarbij kunnen helpen.
  • Meer durf in m’n leven. Hoe bereik je wat je wilt bereiken? Welk pad dien je daarvoor verder in te slaan? Wat dient er te veranderen? Hoe pak je dit dan aan?
  • Hoe blijf je gelukkig door het leven gaan? Zonder angst voor het onbekende? En vooral: zonder dat eigen emoties me verlammen in belangrijke beslissingen die dienen te worden genomen? Hoe kan je die menopauze dan omarmen zònder hier blind voor te zijn of deze te verdoezelen of anders te benoemen?

In deze boeken voor vrouwen vanaf hun 40e vind je alvast heel veel nuttige en bruikbare tips en informatie

Moody bitches / De leukste manier om succesvol te zijn – Julie Holland

(flaptekst) In Moody bitches biedt psychiater en bestsellerauteur Julie Holland een baanbrekend nieuw perspectief op de moderne vrouw. Vrouwen hebben geleerd hun buien te onderdrukken en hun humeuren te verbergen. Ze denken dat ze stabiel moeten zijn – en dat emoties en stemmingswisselingen verdacht zijn. Wat ze echter vergeten – of misschien hebben ze het zich wel nooit gerealiseerd? – is dat ze helemaal niet gemaakt zijn om rustig en voorspelbaar gedrag te vertonen. Hun gevoelens en buien zijn cyclisch – en dat is juist een kracht, geen zwakte. De natuur heeft het allemaal precies zo bedoeld: vrouwen zijn geëvolueerd dankzij stemmingswisselingen.

Julie Holland combineert praktische inzichten met wetenschappelijke kennis en laat zien hoe je, door je lichaam op een andere en betere manier te begrijpen, uiteindelijk een tevredener en gelukkiger mens wordt. Moody Bitches is daarmee een ode aan en een gebruiksaanwijzing voor de moderne vrouw. (einde flaptekst)

Geluk(t) / Leren omgaan met gevoelens als sleutel tot geluk -Sophie Maes

(flaptekst) Ieder is de smid van zijn eigen geluk,’ zo schreef de Romeinse geschiedschrijver Sallustius tweeduizend jaar geleden. Hoe dat smeden precies ging, dat wist hij niet direct neer te pennen. Volgens de auteur van Geluk(t)?! ligt de basis in het leren omgaan met je gevoelens. De zoektocht naar geluk is universeel en van alle tijden.

Je moet het nochtans niet ver zoeken, beweert Sophie Maes, want de sleutel tot geluk ligt inderdaad bij jezelf. Als gediplomeerd psycholoog, psychotherapeut en psychodramaturg zoekt ze reeds 10 jaar samen met haar cliënten naar hun groot en klein geluk. Hierbij staat de omgang met (vaak verwrongen) gevoelens centraal. Vandaag reikt ze jou instrumenten aan om zelf aan de slag te gaan, met haar boek Gelukt?! (einde flaptekst)

Stralend door de menopauze – Leen Steyaert

(flaptekst) De auteur – Leen Steyaert (°1962) – heeft meer dan vijfentwintig jaar ervaring in de complementaire en natuurgeneeskunde en specialiseerde zich als nutritionniste aan het Vlaamse Instituut voor Orthomoleculaire Wetenschappen. Ze is gezondheidsbegeleidster en de eerste Vlaamse menopauzeconsulente.

In dit boek vind je:

  •  efficiënte manieren om opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingsschommelingen, osteoporose, stress en andere menopauzeklachten tot een minimum te beperken
  • doeltreffende energieoefeningen die je dagelijks kunt doen om je energie te laten stromen, je zelfvertrouwen te vergroten, positieve emoties te ontwikkelen en je innerlijke rust te bewaren
  • voedingsadvies gebaseerd op de allernieuwste wetenschappelijke bevindingen
  • aanbevelingen voor een natuurlijke jonge uitstraling (einde flaptekst)

Mijn mening: Er bestaan tegenwoordig vele boeken rond ‘de’ menopauze. Vaak gaat het dan over boeken die enkel de nadelen in kaart brengen, alsof het vrouw zijn ophoudt met de menopauze. Of erger nog: wordt er een andere benaming voor uitgevonden (en ‘mogen’ we het plots niet meer over menopauze hebben). Een boek als ‘Stralend door de menopauze’ is er dan ook een dat ik elke vrouw (en ook de partner van die vrouw) kan aanraden.

Het werkt zo bevrijdend, er wordt niets verdoezeld en biedt zeker ook soelaas om op een milde manier die periode – die elke vrouw in haar leven zal meemaken – met open armen tegemoet te treden.  Naast dit boek is ook Puur natuurlijk vrouw, dat ik hier eerder ben komen recenseren, voor mij een goede houvast in deze (peri)menopauze. Wat blij dat ik zowel het ene als het andere nu dicht bij mij heb en waar ik graag naar teruggrijp wanneer nodig…

Het energieke vrouwen voedings kompas / Verander je voeding – Verander je hormonen – Verander je leven – Marjolein Dubbers

Een boek dat ik regelmatig tegenkom tijdens mijn bezoekjes aan verschillende boekenwinkels. Al koop ik nog maar weinig boeken, toch heb ik wat dit boek betreft getwijfeld of ik het toch niet zou aankopen. Dan toch maar wijselijk besloten om het eerst rustig in te kijken met een exemplaar uit de bieb (en daartoe alle bib catalogi uit de wijd verspreide omgeving geraadpleegd :-P).

M’n eetgewoonten volledig omgooien ga ik zeker niet doen omdat ik vind dat ik er best wel uitgebalanceerde eetgewoonten op na houd. Maar mogelijk zitten hier toch ook wel enkele nuttige tips tussen die voor mij – hopelijk – bruikbaar zijn. Mogelijk wordt dit dus m’n nummer drie op het boekenschap ‘vrouwenboeken’  .

(flaptekst) Uitgegeven door Kosmos in 2017. Een schat aan kennis en waardevolle tips, Het Energieke Vrouwen Voedings kompas is de ultieme gids voor elke vrouw om inzicht te krijgen in hoe hormonen werken en hoe je zo lang mogelijk vitaal en gezond blijft. Je hormonen zijn de baas. Hoewel onzichtbaar hebben hormonen invloed op alles in ons lichaam. Ze bepalen voor het overgrote deel je gezondheid, je vitaliteit en ook je humeur.

Hormonen zijn de baas van je vethuishouding. Je hormonen bepalen of je cellulitis hebt of niet, hoe je haren, huid en nagels eruit zien en of je snel in de stress schiet of onder alle omstandigheden relaxed kunt blijven. Het zijn je hormonen die bepalen of jij ’s morgens met veel energie op staat of dat je er een moord voor zou doen om nog een uurtje te kunnen blijven liggen. Ook eetbuien zijn geen gebrek aan wilskracht: het zijn je hormonen die je op pad sturen naar de koelkast!

Voeding heeft een grote invloed op de vrouwelijke hormoonhuishouding. Door je voeding aan te passen verander je je hormonen. Dit boek geeft daarvoor concrete handvatten. Als je begrijpt hoe hormonen werken krijg je de regie over je energie en gezondheid terug, zowel fysiek als mentaal. De website van Marjolein Dubbers, energiekevrouwenacademie.nl, wordt maandelijks door meer dan 230.000 bezoekers bezocht. Ook haar wekelijkse nieuwsbrief en e-books worden veelvuldig gelezen door meer dan 62.000 energieke vrouwen. (einde flaptekst)

Durf / Bouwstenen om uit je comfort zone te stappen – Kris Colpaert & Karlien Eeman

(flaptekst) Zou jij met meer passie, veerkracht en vitaliteit in het leven willen staan? Dan is dit boek een absolute aanrader boordevol praktische inzichten en echt bruikbare kant en klare tips! Het is geschreven door twee op en top vrouwelijke professionals van bij ons en gericht op vrouwen die dag in dag uit hun mannetje moeten staan thuis en op het werk.

Een man had dit boek niet kunnen schrijven maar ik heb er als man wel veeluit geleerd!’ Wouter Torfs, CEO Schoenen Torfs “If you have similar doubts when opportunities are presented to you I hope those words might be helpful.” zei Emma Watson tijdens haar speech voor de HeForShe campagne.

Emma Watson, HeForShe campagne

Ik hoop dat de woorden in dit boek je helpen om je fixed mindset om te zetten in een groei mindset en dat je alle opportuniteiten benut die je gelukkig maken. Elke Jorens, Talent Acquisition Director Microsoft Europe “Dit is een bijzonder volledig boek voor vrouwen die willen groeien in hun (professioneel) leven: Karlien en Kris bieden een framework met concrete tips en wisselen die af met authentieke verhalen van ervaringsdeskundigen (Wouter Torfs, Sabine Appelmans, Sofie Dumont, …) en inspirerende quotes.” (einde flaptekst)

Wij hebben deze mooie lijst met boeken gevonden op de website van Hilde: https://regenboogbui.wordpress.com/2017/05/12/je-bent-wat-je-leest-6/

Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash

0 Reacties
Delen

Ellen

Ellen is moeder van twee kinderen en doet haar best om hen een gezonde levensstijl mee te geven. Op FitForty.nl deelt ze haar kennis over gezonde levensstijl en fit blijven na je 40e aan andere vrouwen (en mannen). Ze inspireert anderen om hun gezondheid en welzijn te verbeteren door middel van beweging, de juiste mindset en gezonde voeding. In haar vrije tijd doet ze aan yoga en fanatiek boulderen. Na haar afgeronde studie psychologie is ze nu werkzaam in een Amsterdams ziekenhuis.

Geef jouw reactie

Contact Us