Je verstandskiezen laten trekken na je 40ste. Kan dat nog?

je-verstandskiezen-laten-trekken-na-je-40e-kan-dat-nog

Het laten trekken van verstandskiezen is een veelvoorkomende tandheelkundige ingreep, vooral wanneer deze kiezen niet correct doorkomen of vastzitten. Als je boven de 40 bent en overweegt je verstandskiezen te laten trekken, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. In dit artikel bespreken we de procedure en het herstelproces, en bieden we tips om het proces wat gemakkelijker te maken.

Dit artikel is geschreven met behulp van het artikel van Logan Miller, tandheelkundige chirurg (Doctor of Dental Surgery) bij North Austin Dentistry en vertaald voor fitforty.nl

Oral B iO na je 40steWij poetsen thuis met de Oral-B iO
(klik om deze te bekijken)

Dat gezegd hebbende is er natuurlijk wel een ideale leeftijd om je verstandskiezen te laten trekken, namelijk aan het eind van je tienerjaren of ergens begin twintig. In deze fase van je leven zijn de kiezen ver genoeg ingedaald om ze er makkelijk uit te halen en herstel je over het algemeen sneller van de behandeling dan op latere leeftijd.

Maar misschien zijn je verstandskiezen helemaal niet getrokken op die leeftijd. Toentertijd was er vermoedelijk helemaal niks mis met je gebit, maar uit onderzoek en klinische ervaring blijkt dat je verstandskiezen waarschijnlijk op een punt in je leven toch wat problemen kunnen geven.

Wat zijn verstandskiezen en waarom worden ze verwijderd?

Verstandskiezen zijn de derde en laatste set kiezen die de meeste mensen krijgen in hun late tienerjaren of vroege twintiger jaren. Helaas komen ze niet altijd probleemloos door. Vastzittende verstandskiezen kunnen andere tanden verdringen en pijn veroorzaken, daarom worden ze vaak verwijderd. Als je verstandskiezen doorkomen en geen problemen veroorzaken, hoef je ze misschien niet te laten verwijderen. Echter, als ze vastzitten of pijn veroorzaken, zal je tandarts of kaakchirurg waarschijnlijk aanbevelen om ze te verwijderen.

Hoe bereid je je voor op de verwijdering van verstandskiezen?

Het is belangrijk om te overleggen met je kaakchirurg om te zien of je iets speciaals moet doen ter voorbereiding op je operatie. Over het algemeen wordt aanbevolen om een lichte maaltijd te eten voor de operatie en na middernacht niets meer te eten of te drinken om braken tijdens of na de operatie te voorkomen. Het personeel zal je ook specifieke instructies geven over het poetsen en flossen van je tanden de avond ervoor en de ochtend van de operatie om het risico op infecties te verminderen.

Wat gebeurt er tijdens de operatie?

De operatie wordt meestal uitgevoerd onder lokale verdoving, waardoor het gebied rond je verstandskiezen wordt verdoofd. Je tandarts of kaakchirurg zal kleine sneden in je tandvlees maken om je verstandskiezen bloot te leggen. Vervolgens zullen ze de kiezen verwijderen door ze in stukken te breken. Na het verwijderen van je verstandskiezen, zal je tandarts het gebied schoonmaken en de incisies hechten. De hele procedure duurt meestal ongeveer een uur.

Pijn en ongemak na de operatie

Het is normaal om wat ongemak te voelen na de operatie, maar je tandarts zal pijnmedicatie voorschrijven om je te helpen dit te beheersen. Je kunt ook wat zwelling en blauwe plekken verwachten rond je mond, kaak en wangen. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal binnen een week of twee.

Herstelproces na het verwijderen van verstandskiezen

De meeste mensen voelen zich binnen een paar dagen weer de oude, hoewel het niet ongewoon is dat sommige mensen tot een week na de operatie pijn en zwelling ervaren. Het is essentieel om het rustig aan te doen en zoveel mogelijk te rusten. Over-the-counter pijnmedicatie kan helpen bij het beheersen van eventueel ongemak dat je ervaart. Volg de instructies van je tandarts of kaakchirurg voor zorg en herstel nauwgezet op.

Risico’s geassocieerd met het verwijderen van verstandskiezen

Hoewel het verwijderen van verstandskiezen over het algemeen een zeer veilige procedure is, heeft elke operatie potentiële risico’s. De meest voorkomende complicaties zijn infectie, droge socket (waar het bloedstolsel dat zich in de socket vormt na de operatie wordt losgemaakt), en schade aan omliggende tanden. Bespreek alle potentiële risico’s en complicaties met je kaakchirurg voordat je je verstandskiezen laat verwijderen.

Verstandskiezen nu wel of niet laten trekken na mijn 40e?

Om meteen maar een mythe te ontkrachten voordat we beginnen: je bent nooit te oud om je verstandskiezen te laten trekken.

Het laten trekken van verstandskiezen na je 40e is zeker mogelijk en kan in sommige gevallen aanbevolen zijn. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en een weloverwogen beslissing te nemen in overleg met je tandarts of kaakchirurg.

Dus stel je bent, hypothetisch gezien natuurlijk, 44, helemaal gezond en je hebt al je verstandskiezen nog. Je hebt er geen last van en na een bezoek aan je tandarts blijkt dat je ze goed verzorgt en schoonhoudt (lekker bezig!). Moet je ze dan laten trekken omdat ze misschien op je 80e problemen zouden kunnen veroorzaken? Het antwoord is nee. De vuistregel is dat je je niet druk hoeft te maken om je verstandskiezen als je er tot aan je 35e geen last van hebt gehad.

Maar stel je bent, weer hypothetisch gezien, 50 en je hebt al je verstandskiezen nog, maar deze keer hebben ze gaatjes en is je tandvlees eromheen ontstoken. Moet je ze nu wel laten trekken? Dat is aan jou en je tandarts om te bepalen. Je kunt de gaatjes laten vullen in plaats van de kiezen te trekken, maar er is een redelijke kans dat je rond je 70e opnieuw gaatjes krijgt. En wat als je tandvleesontsteking zich ontwikkelt tot een abces? Wil je je verstandskiezen nog laten trekken op je 75e?

Lees ook: Een beugel nemen na je 40e wordt steeds populairder

Indicaties of symptomen om verstandskiezen te laten trekken

De beste indicator voor toekomstige klachten van je verstandskiezen zijn je huidige klachten. Ik heb een aantal patiënten die al hun verstandskiezen nog allemaal hebben, maar stuk voor stuk hebben zorgen ze er goed voor én hebben ze er de ruimte voor in hun mond. Uit ervaring weet ik dat veel mensen geen ruimte voor verstandskiezen hebben, en mensen díe de ruimte hebben verzorgen ze vaak niet goed genoeg voor om ze te houden. Je kunt vaak maar moeilijk bij je verstandskiezen komen met je tandenborstel of flosdraad. Gebruik rubberen borsteltjes zoals de bekende Gum Picks. Hiermee kom je makkelijk tussen de verstandskiezen en rag je borstelend alle vuil weg.

Zeg maar dag tegen het verlies van je tanden na je 40e: tips om je glimlach gezond te houden!

Twee voorbeelden van getrokken verstandskiezen na 40 jaar

Ik kijk altijd per patiënt of ze hun verstandskiezen kunnen houden. Hieronder lees je een tweetal casussen van patiënten bij wie de verstandskiezen na hun 20e getrokken zijn.

Verstandskiezen na verwijdering

Deze patiënt, bij wie de verstandskiezen begonnen te rotten, deed er goed aan om ze te laten trekken. Het feit dat er ook een stukje van een van haar bovenste verstandskiezen was afgebroken maakte de keuze al helemaal makkelijk. De behandeling verliep zonder problemen en ik verwacht een volledig herstel.

Deze patiënt had een cyste in linker verstandskies onderin die significant veel groter geworden was en de zenuw onder de kies raakte. Mocht de cyste doorgegroeid zijn, had deze flinke schade aan de zenuw kunnen aanrichten, waardoor je een constant verdoofd gevoel in je wang en kies kunt krijgen. De verstandskies in kwestie had ook al gaatjes. Er is besloten om alle verstandskiezen te laten trekken. De patiënt herstelde volledig van de behandeling, met alle gevoel en zonder permanente schade.

Cyste bij verstandskies

Het is altijd verstandig (pun intended) om je tandarts naar je verstandskiezen te laten kijken bij controles om er zeker van te zijn dat er niks is veranderd. Mocht je graag je verstandskiezen willen laten checken dan kijken wij er graag naar voor je. Als je overweegt je verstandskiezen te laten trekken neem dan uiteraard contact op met jouw tandarts. Lijkt me logisch.

Waarom hebben we dit artikel over verstandskiezen na je 40e geschreven?
Als actieve, gezonde en sportieve 40 plussers hebben we dit artikel geschreven om onze leeftijdsgenoten bewust te maken van de mogelijkheid om verstandskiezen te laten trekken na de leeftijd van 40 jaar. Hoewel de ideale leeftijd voor het verwijderen van verstandskiezen in de tienerjaren of vroege twintig is, kunnen er op latere leeftijd toch problemen ontstaan. We willen onze lezers informeren dat het belangrijk is om naar de tandarts te gaan voor controle en om eventuele veranderingen in de verstandskiezen in de gaten te houden.
Laat je niet ontmoedigen door je leeftijd als het gaat om het verzorgen van je gebit. Het is nooit te laat om actie te ondernemen voor een goede mondgezondheid. Blijf regelmatig naar de tandarts gaan, houd je verstandskiezen in de gaten en neem indien nodig de juiste stappen om problemen te voorkomen. Een gezonde glimlach is iets waar we allemaal van kunnen genieten, ongeacht onze leeftijd!

Herschreven door Ramon

Wij hebben de afbeeldingen gehaald en dit artikel voor jou vertaald van:
https://northaustindentist.com/2017/10/31/wisdom-teeth-removal-later-in-life/

Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash

0 Reacties
Delen

Tip van de redactie

Tips van de redactie zijn artikelen die wij zelf interessant vonden en de moeite waard vinden om te delen op onze website. Deze artikelen zijn speciaal vertaald en/of herschreven voor FitForty.nl.

Geef jouw reactie

Contact Us