Katers na je 40e: hoe voorkom je ze? Lees deze handige tips voor je gaat drinken!

katers-na-je-40e-hoe-voorkom-je-ze-lees-deze-handige-tips-voor-je-gaat-drinken

Proost fitte veertigers! We weten allemaal dat we op onze 40e niet meer zo snel herstellen van een avond drinken als toen we 20 waren. Het lijkt wel of die katers elke keer erger worden. Maar geen paniek! Met deze tips kun je sneller herstellen van een avondje stappen en kun je weer snel in topvorm zijn.

Wat doet alcohol met je lichaam?

Laten we beginnen met wat er precies gebeurt in je lichaam als je alcohol drinkt. Alcohol is een gif voor je lichaam. Wanneer je drinkt, komt de alcohol via je bloedbaan in je lichaam terecht en bereikt het al snel je hersenen. Alcohol vertraagt de werking van je hersenen, waardoor je moeite krijgt met concentreren en coördinatie. Daarnaast heeft alcohol ook een negatieve invloed op je lever, omdat deze het grootste deel van de alcohol moet verwerken.

Wat doet het met je lichaam na je 40e?

Naarmate we ouder worden, wordt ons lichaam minder efficiënt in het verwerken van alcohol. Dit komt omdat we minder spiermassa hebben en meer vetweefsel. Spierweefsel kan namelijk meer alcohol verwerken dan vetweefsel. Daarnaast hebben we ook minder enzymen in ons lichaam die alcohol afbreken. Hierdoor duurt het langer voordat alcohol ons lichaam verlaat en voelen we ons sneller ziek.

Kater verkleinen? Wat kun je doen voordat je gaat drinken?

Voordat je gaat drinken, kun je al een aantal maatregelen nemen om de kater te verkleinen of zelfs te voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je goed hebt gegeten voordat je gaat drinken. Dit zorgt ervoor dat je lichaam de alcohol minder snel opneemt en dat je minder snel dronken wordt. Daarnaast is het belangrijk om genoeg water te drinken voordat je gaat drinken. Hierdoor blijft je lichaam gehydrateerd en voorkom je uitdroging.

Kater voorkomen? Wat kun je doen tijdens het drinken?

Tijdens het drinken kun je ook een aantal maatregelen nemen om de kater te verkleinen of voorkomen. Drink bijvoorbeeld niet te snel en wissel alcoholische drankjes af met water of frisdrank. Hierdoor blijft je lichaam gehydrateerd en voorkom je uitdroging. Daarnaast kun je beter kiezen voor drankjes met minder alcohol. Denk bijvoorbeeld aan een glas wijn in plaats van een sterke cocktail.

Katertje? Wat kun je doen na het drinken?

Na het drinken is het belangrijk om genoeg water te drinken voordat je gaat slapen. Hierdoor blijft je lichaam gehydrateerd en voorkom je uitdroging. Daarnaast kun je ook beter kiezen voor voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen. Denk bijvoorbeeld aan een omelet met groenten en volkoren brood. Hierdoor krijgt je lichaam de benodigde voedingsstoffen binnen om te herstellen.

Borrelen zonder kater

Onorthodoxe manieren om een kater te voorkomen of te verkleinen

Als de traditionele manieren om een kater te voorkomen of te verkleinen niet werken, kun je ook eens kijken naar onorthodoxe methodes. Zo kun je bijvoorbeeld een glas augurkensap drinken. Augurkensap bevat namelijk veel elektrolyten en zouten die helpen bij het hydrateren van je lichaam. Daarnaast zou het eten van een rauw ei ook kunnen helpen. Het eiwit bevat namelijk cysteïne, een stof die de afbraak van alcohol versnelt.

Natuurlijk, er zijn nog andere onorthodoxe manieren om een kater te voorkomen of te verkleinen. Zo zou het eten van pittig eten kunnen helpen. Capsaïcine, de stof die verantwoordelijk is voor de pittige smaak, zorgt ervoor dat je stofwisseling versnelt en je lichaam sneller de alcohol afbreekt.

Een andere onorthodoxe manier om een kater te voorkomen is door het drinken van een glas olijfolie voordat je gaat drinken. De olijfolie zorgt ervoor dat de alcohol minder snel wordt opgenomen in je bloed en daardoor minder snel in je lichaam wordt opgeslagen.

Lees ook: Stoppen met roken na je 40e met dit schema

Als je na het drinken toch wakker wordt met een kater, dan kun je proberen om een potje te gaan zweten in de sauna. Door het zweten verwijder je de afvalstoffen die ontstaan bij de afbraak van alcohol uit je lichaam en voel je je daarna een stuk beter.

Maar de beste manier om een kater te voorkomen of te verkleinen is natuurlijk door minder te drinken. Probeer te genieten van een gezellige avond zonder dat je overmatig alcohol consumeert. Op deze manier kun je de volgende dag weer fit en energiek beginnen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het drinken van alcohol altijd gevolgen heeft voor je lichaam en je gezondheid. Probeer daarom altijd verantwoordelijk te drinken en te genieten van een avondje uit zonder overmatig alcoholgebruik. Met deze tips kun je de schade van een avondje drinken beperken en de volgende dag weer fit en energiek beginnen. Proost!

Onze favoriete sportvoeding, vitamines en mineralen voor gezonde 40 plussers:
*** Bekijk het hele aanbod van XXL Nutrition ***

Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash

0 Reacties
Delen
Tags: ,

Ramon Gulikers

Ramon is oprichter van FitForty.nl en zelf uiteraard een actieve en sportieve veertiger. Vader van 2 zoontjes, getrouwd (met dat 'handje" op zijn schouder in zijn profielfoto) en werkzaam in de online marketing. Hier deelt hij zijn manier van leven om fit, gelukkig en gezond te blijven. Geen "je moet dit, anders dan", maar gewoon tips en adviezen. Doe er je voordeel mee!

Geef jouw reactie

Contact Us