Meer dan alleen een lichaam: Mijn zoektocht naar zelfacceptatie en zelfliefde na mijn 40e

meer-dan-alleen-een-lichaam-mijn-zoektocht-naar-zelfacceptatie-en-zelfliefde-na-mijn-40e

Als vrouw van 43 heb ik de afgelopen jaren veel nagedacht over mijn lichaam en uiterlijk. Ik betrap mezelf erop dat ik kritischer ben geworden naarmate ik ouder word. Maar is dat wel nodig? Is het niet veel belangrijker om te accepteren wie ik ben en van mezelf te houden? In dit artikel wil ik mijn persoonlijke zoektocht naar zelfacceptatie en zelfliefde met jullie delen.

Afscheid nemen van het ideaalbeeld Ik weet nog dat ik vroeger een ideaalbeeld had van hoe ik eruit wilde zien. Maar naarmate ik ouder word, is dat ideaalbeeld steeds moeilijker te bereiken. Ik merk dat ik soms teleurgesteld ben in mezelf omdat ik niet voldoe aan mijn eigen verwachtingen. Maar waarom leg ik die lat zo hoog voor mezelf? Het is tijd om afscheid te nemen van het ideaalbeeld en te accepteren wie ik ben.

Een gezonde levensstijl Hoewel ik me realiseer dat ik niet perfect hoef te zijn, vind ik het wel belangrijk om gezond te leven. Niet alleen om er goed uit te zien, maar vooral om me goed te voelen. Ik sport regelmatig en let op mijn voeding. Maar ik heb ook geleerd dat ik af en toe mag genieten van een lekker stuk taart of een wijntje. Het gaat om de balans.

Lees ook: Het veertigersdilemma: waarom het een kans is om je leven te verbeteren

De kracht van zelfliefde Een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd, is de kracht van zelfliefde. In plaats van mezelf af te kraken, probeer ik nu bewust te zijn van mijn sterke punten en die te omarmen. Ik heb geleerd om mijn eigen grenzen te respecteren en voor mezelf op te komen. Ik ben wie ik ben, en dat is goed genoeg.

Altijd lippenstift bij me

Natuurlijk gaat het niet vanzelf, en zijn er nog genoeg momenten waarop ik mezelf betrapt op negatieve gedachten. Maar door mijn zoektocht naar zelfacceptatie en zelfliefde heb ik ook geleerd om hier op een grappige manier mee om te gaan. Zo heb ik bijvoorbeeld altijd een lippenstift bij me die ik opdoe als ik me onzeker voel. Het is mijn manier om mezelf op te peppen en te laten zien dat ik er mag zijn.

Als je jezelf onzeker voelt, kan dat soms overweldigend zijn. Het is makkelijk om je te laten meeslepen in negatieve gedachten en gevoelens. Maar gelukkig zijn er manieren om deze onzekerheid weg te nemen. Sommige manieren zijn misschien wat onorthodox, maar juist die ongebruikelijke methoden kunnen verrassend effectief zijn. Hieronder vind je vijf onconventionele manieren om onzekerheid te verminderen en meer zelfvertrouwen te krijgen. Probeer ze uit en ontdek welke het beste werkt voor jou!

 1. Maak een afspraak met jezelf
  Soms heb je gewoon even tijd nodig om jezelf op te laden en te beseffen wat echt belangrijk is. Maak daarom een afspraak met jezelf en plan een dag of een avond in waarop je iets doet wat je graag doet. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld lekker koken, een boek lezen, of een wandeling maken. Door deze tijd voor jezelf te nemen en te doen waar jij blij van wordt, krijg je meer zelfvertrouwen en voel je je beter over jezelf.
 2. Kleed je anders dan normaal
  Als je jezelf even anders kleedt dan normaal, kan dat je een boost geven. Draag bijvoorbeeld een kleur die je normaal niet draagt, of een stijl die je niet gewend bent. Je zult merken dat je jezelf op een andere manier ziet en dat kan je helpen om je beter te voelen over jezelf.
 3. Schrijf je gedachten op
  Soms is het lastig om je gedachten te ordenen en kun je in een negatieve spiraal terechtkomen. Probeer in deze situaties je gedachten op te schrijven, zonder oordeel. Door je gedachten op papier te zetten, kun je ze beter overzien en afstand nemen van je negatieve gevoelens. Bovendien kan het je helpen om nieuwe inzichten te krijgen.
 4. Zet jezelf in een andere context
  Als je jezelf vergelijkt met anderen, kan dat leiden tot onzekerheid. Probeer daarom eens om jezelf in een andere context te plaatsen, waarin je je sterke punten kunt benadrukken. Ga bijvoorbeeld naar een kookworkshop als je goed kunt koken, of organiseer een spelletjesavond als je goed bent in spelletjes. Op deze manier kun je laten zien waar je goed in bent en krijg je meer zelfvertrouwen.
 5. Stel jezelf een doel en maak een plan
  Het kan helpen om jezelf een doel te stellen en daar een plan voor te maken. Bijvoorbeeld: ik wil over zes maanden een 5 kilometer hardlopen. Door dit doel voor ogen te houden en een plan te maken om dit te bereiken, geef je jezelf een gevoel van richting en controle. Bovendien is het fijn om te zien dat je vooruitgang boekt en steeds dichter bij je doel komt.

Lees ook: 40 manieren om gelukkig te blijven of worden na je 40e

Tot slot wil ik nog een paar quotes delen die voor mij belangrijk zijn geweest in mijn zoektocht naar zelfacceptatie en zelfliefde:

 • “Ik ben wie ik ben, en dat is goed genoeg.”
 • “Het gaat er niet om hoe ik eruit zie, maar om hoe ik me voel.”
 • “Ik ben mijn eigen beste vriendin.”

Het is een uitdaging om jezelf te accepteren en van jezelf te houden, zeker naarmate je ouder wordt. Maar het is ook een belangrijke stap in je persoonlijke ontwikkeling. Door mijn eigen zoektocht heb ik geleerd dat het niet gaat om perfectie, maar om zelfliefde en zelfacceptatie. En dat voelt bevrijdend!

Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash

0 Reacties
Delen

Ellen

Ellen is moeder van twee kinderen en doet haar best om hen een gezonde levensstijl mee te geven. Op FitForty.nl deelt ze haar kennis over gezonde levensstijl en fit blijven na je 40e aan andere vrouwen (en mannen). Ze inspireert anderen om hun gezondheid en welzijn te verbeteren door middel van beweging, de juiste mindset en gezonde voeding. In haar vrije tijd doet ze aan yoga en fanatiek boulderen. Na haar afgeronde studie psychologie is ze nu werkzaam in een Amsterdams ziekenhuis.

Geef jouw reactie

Contact Us