Niets bereikt na je 40e? Leer van het verleden en denk in voordelen

niets-bereikt-na-je-40e-leer-van-het-verleden-en-denk-in-voordelen

Hoezeer we ook proberen de maatstaven van de maatschappij voor succes te verwerpen, op de een of andere manier krijgen we een schok als we de 40 plus leeftijd bereiken. Het is alsof er een teken is dat zegt: “Game over!” en we worden gedwongen ons leven onder de loep te nemen.

Je kunt je een totale mislukking voelen als je niet veel hebt bereikt in het leven, en als je ook nog platzak bent? Het is gewoon hartverscheurend.

Kijk, ik weet dat je het vertrouwen in jezelf verliest. En het is niet gemakkelijk – dat is het nooit geweest – maar met de juiste aanpak kun je je leven op elke leeftijd, ongeacht je omstandigheden, een nieuwe wending geven.

In dit artikel zal ik je de weg wijzen naar de dingen die je kunt doen om je leven op je veertigste om te gooien, terwijl je geen geld hebt en nog niet bent waar je van jezelf hoort te zijn.

1) Erken je gaven en talenten

Soms raken we zo gefixeerd op wat we niet hebben, dat we de dingen die we wel hebben over het hoofd zien. Als je vanuit het niets begint, heb je alles nodig wat je kunt krijgen, van de motivatie en het moreel tot de middelen die je misschien nog hebt – dus laat de wanhoop je die ook niet ontnemen.

Hier zijn de drie basisgaven die je hebt:

Je staat op nul
Nul is een goede plek om te beginnen als je je leven op orde wilt krijgen. Het voelt misschien alsof beginnen vanaf nul ellendig is, maar integendeel, het is juist de perfecte plek om te beginnen.

Je mag dan blut zijn, maar je bent tenminste niet geketend door een miljoen dollar schuld! Je bent vrij om al je geld naar eigen inzicht te besteden in plaats van je zorgen te maken over het bijhouden van betalingen.

Dus je bent niet getrouwd? Het voordeel is dat budgetteren veel eenvoudiger is als je alleen jezelf moet onderhouden… en je zit tenminste niet vast in een slechte relatie! Dat zou inderdaad de hel op aarde zijn.

Dus ja, het had erger gekund. Je zou nog steeds kunnen betalen voor duizenden of miljoenen dollars schuld terwijl je vastzit in een giftige relatie met iemand die niet echt veel om je geeft.

Als je er zo over nadenkt, is nul eigenlijk zo slecht nog niet.

Lees ook: Meer dan alleen een lichaam: Mijn zoektocht naar zelfacceptatie en zelfliefde na mijn 40e

Je bent flexibel
Omdat je eigenlijk nog niets hebt -geen investeringen en grote leningen en een bedrijf dat zou instorten als je van richting zou veranderen- ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt en te experimenteren met je leven. Je bent eigenlijk vrijer dan je denkt!

Je bent flexibel en vrij van bagage.

Je bent niet gebonden aan een bepaalde carrièreladder, dus je kunt kiezen wat je wilt doen.

Je kunt je koffers pakken en straatmuzikant worden in Marokko zonder je schuldig te voelen.

Ja, je bent nog niet waar je wilt zijn in het leven en je bent blut, maar in tegenstelling tot degenen die hun leven hebben vastgelegd – zij met hun mooie titels en hypotheek – kun je nu met veel gemak aan je reis beginnen. Je kunt er zelfs naartoe sprinten als je wilt.

Je hebt nog tijd
Het lijkt misschien niet zo, maar de waarheid is dat je nog tijd hebt.

Je bent veertig, niet eenenveertig, en zeker geen negentig. Dat betekent dat je weliswaar niet meer zo jong bent, maar ook niet te oud. Alles is nog mogelijk als je je hart en geest erin stopt.

Je bent nu in paniek omdat je het gevoel hebt dat je tijd opraakt, maar voor elk jaar dat je hebt, heb je 365 dagen. Dat is nog steeds veel als je het verstandig gebruikt!

Als je vandaag begint met sparen, zit je er over een jaar nog steeds veel beter voor en als je doorgaat, ben je over vijf jaar of zelfs eerder zeker van je geld!

Je voelt je misschien een beetje ongemotiveerd omdat het je veel tijd zal kosten om er te komen, maar hier is nog een geschenk: je bent nu veel wijzer en vastberadener dan ooit tevoren.

Lees ook: Hoe Finnen zo gelukkig worden

2) Doe het interne werk

Je denkt misschien dat actie het belangrijkste is, maar wat je niet weet is dat hoe je denkt even belangrijk is. Haast je niet om de eerste “zet” te doen zonder het interne werk te doen.

Uit elkaar gaan, vergeven en doorgaan
Verzwijg niet hoe slecht je je echt voelt over je leven. Sta jezelf toe je vreselijk te voelen over je omstandigheden omdat je dat mag doen (tenminste voor één keer). Maak er een grote van. Ga jezelf slaan over de vele twijfelachtige levenskeuzes die je hebt gemaakt.

Maar blijf niet te lang in deze toestand. Sta na een dag of twee (of bij voorkeur over een uur) rechtop en stroop je mouwen op, want je hebt veel werk te doen.

Je moet breken en de bodem raken zodat je omhoog gaat kijken.

Het is tijd om een beetje gracieus te zijn en volledig te accepteren waar je bent. Leer er zelfs om te lachen. Maar terwijl je lacht om je omstandigheden, moet je het gaan zien als je nieuwe startpunt.

Heb de juiste mindset om succes aan te trekken
Bereid je geest voor, bereid je ziel voor, conditioneer je hart voor de reis die je gaat maken.

Het is niet zomaar een new age-y spiritueel ding, er is wetenschappelijk bewijs dat de wet van aantrekking werkt en dat onze mentaliteit en algemene instelling ons leven sterk kunnen beïnvloeden.

Je moet zo specifiek mogelijk zijn. Een goede truc is om een blanco cheque te gebruiken. Zet je naam erop, de diensten die je hebt geleverd, het bedrag dat je betaald krijgt en de datum waarop je het ontvangt.

Hang deze cheque op je koelkast of een andere plaats waar je hem vaak kunt zien. Geloof dat het zal gebeuren.

Het zou ook helpen als je veel zelfhulpboeken leest die je kunnen helpen bij het aantrekken van succes. De geest is een lui orgaan, dus je moet hem er elke dag aan herinneren dat je gebouwd bent voor succes. Anders keer je terug naar de oude patronen van negativiteit.

Maak je geest leeg
Om een verandering teweeg te brengen die je naar het leven dat je echt wilt, moet je afscheid nemen van de oude versie van jezelf en dat geldt ook voor sommige gedachten waaraan je vasthoudt.

Stel je voor dat je een voorjaarsschoonmaak doet, maar in plaats van afval en nutteloze rommel, ontdoe je je geest van de rommel die hij in de loop van je veertigjarig bestaan heeft verzameld.

Misschien is er een stemmetje in je hoofd dat zegt dat je het nooit gaat maken omdat je het al zo vaak hebt geprobeerd en gefaald. Misschien denk je dat alle zakenmensen saaie mensen zijn en daarom wil je nooit een bedrijf beginnen.

Als we veertig zijn, zitten we min of meer vast in onze manier van denken. Ons lichaam verandert vanaf het moment dat we wakker worden, maar onze geest heeft de neiging terug te gaan naar zijn comfortabele patronen.

Wis alles. Wis de slechte stemmen in je, wis je vooroordelen. Dat is de manier om verandering te verwelkomen.

Focus op jezelf
Stel je voor dat je op een feest bent met 1000 andere mensen. Iedereen danst en lacht en heeft een geweldige tijd, maar jij zit alleen in een hoekje. Het enige wat je echt wilt doen is in je bed kruipen met een goed boek.

Pas dit nu toe op je leven. Stel je voor dat volwassenheid een groot feest is waar iedereen zich probeert te vermaken. In tegenstelling tot het feest waar je altijd moet meedoen en wat langer moet blijven, ben je vrij om te doen wat je wilt.

Ga je gang en doe wat je echt gelukkig maakt! Het kan niemand iets schelen.

En je moet je ook niet teveel op hen richten. Vergeet hun mooie huis, hun promotie, hun gloednieuwe auto, hun kinderen, hun prijzen, hun reizen, hun perfecte relaties. Wees blij dat zij het hebben, maar heb geen medelijden met jezelf.

Het enige waar je om moet geven, vooral nu je veertig bent, is je eigen geluk – de versie van geluk die echt van jou is.

Doe inspiratie op bij de juiste mensen
In plaats van te kijken naar alle “succesvolle” mensen van jouw leeftijd of jonger dan jij, laat je inspireren door de laatbloeiers die op latere leeftijd succesvol zijn geworden. Zij zijn de mensen die jij zou moeten nastreven!

Misschien heb je een oom die een heleboel mislukte bedrijven heeft gehad, maar in zijn 50ste succes heeft geboekt?

Dan is er Julia Child die haar eerste boek maakte op haar vijftigste, Betty White die pas op haar 51ste beroemd werd, en vele andere mensen die na hun veertigste succesvol werden.

Als je je te oud voelt om aan iets te werken, ga dan boeken lezen over deze mensen, bestudeer hoe ze gekomen zijn waar ze zijn, en weet dat je je niet in slecht gezelschap bevindt.

Laatbloeiers behoren tot de coolste mensen ter wereld.

3) Word zo echt mogelijk

Je bent veertig, geen dertig, en zeker geen twintig.

Je hebt lang genoeg geleefd om eerlijk tegen jezelf te zijn. Ongetwijfeld heb je op dit punt in je leven veel mislukkingen en overwinningen meegemaakt waar je van kunt – en moet – leren.

Kijk je problemen recht in de ogen
Denk terug aan die keren dat het fout ging en probeer te beoordelen waar je fout ging, of hoe je het goed had kunnen maken.

Het kan pijnlijk zijn om al je “mislukkingen” onder ogen te zien – ja, ga je gang en sla jezelf voor een minuut in elkaar – maar je zult ook zien dat veel ervan buiten onze controle liggen en dat elk ervan je een les te leren heeft.

Pak pen en papier en maak drie kolommen. Schrijf in de eerste kolom de dingen op die je goed hebt gedaan en waar je blij mee bent (dat zijn er vast genoeg). In de tweede kolom, schrijf je de keren op dat je het verpest hebt. En in de laatste kolom de dingen die je niet in de hand hebt.

Ga je gang, besteed een na dit te doen. Richt je aandacht op waar je de fout in ging en vraag je af hoe je kunt voorkomen dat dit weer gebeurt.

Misschien ben je zo gul en behandelt je familie je alsof je een pinautomaat bent. Dan moet je misschien, om te voorkomen dat dit weer gebeurt, er met hen over praten en streng zijn met je grenzen.

In plaats van jezelf hard te slaan over je beslissingen, steek je al die energie in het hier en nu.

Kijk naar jezelf in de spiegel

Kijk wat dichterbij
Soms blijkt wat we ooit dachten dat het “juiste” was, later juist datgene te zijn wat we verkeerd deden. En soms denken we dat we de dingen konden controleren, maar bij nader inzien… was dat gewoon niet zo.

Als je je leven zo eerlijk (maar teder) mogelijk analyseert, zal dat het begin zijn van betere dingen in het verschiet.

Ga naar de linkerkolom waar je de goede dingen die je in je leven hebt gedaan neerzet.

Misschien denk je dat smoorverliefd worden een goede zaak was, maar wat als die relatie de reden was dat je je baan van 6 cijfers opgaf, bijvoorbeeld.

Vraag jezelf af of degenen die je beschouwde als goede beslissingen ook echt goed zijn, en of degenen die je beschouwde als slechte beslissingen ook echt slecht zijn.

Kijk naar je bezittingen
Wat heb je, behalve tijd en flexibiliteit? Wat zijn de dingen en wie zijn de mensen die je kunnen helpen terwijl je je leven en je financiën weer opbouwt?

Financiële zekerheid. Hoeveel heb je werkelijk aan activa en contant geld? Is er iemand die u nog geld schuldig is? Bent u iemand nog geld schuldig? Bent u verzekerd?

Uw relaties. Wie zijn de mensen die het dichtst bij u staan? Kunt u op hen rekenen? Kunnen ze je geld lenen als je het echt nodig hebt? Is er iemand die je kan begeleiden als je een klein bedrijf begint?

Je vaardigheden. Waar ben je echt goed in? Welke vaardigheden heb je nodig om je leven echt te verbeteren? Hoe kun je die hebben?

Als je weet wat je hebt, weet je wat je kunt gebruiken voor je nieuwe reis.

Weet wat je echt nodig hebt
Je bereidt je voor op een nieuwe reis, dus je moet weten wat je echt nodig hebt, ook al lijkt het alsof je te veel vraagt. Ga je gang, zet ze maar op een rijtje.

Heb je 10.000 dollar nodig om je auto te repareren zodat je gemakkelijker een baan kunt vinden? Het is niet echt onredelijk als je een nieuw leven wilt beginnen.

Moet je verhuizen naar een andere staat of een ander land of moet je terug naar je ouderlijk huis zodat je geld kunt sparen terwijl je dingen uitzoekt?

Ik weet dat je geen euro meer wilt uitgeven, maar er zijn uitgaven die echt nodig zijn.

Door uit te zoeken wat je echt nodig hebt, weet je wat je prioriteiten zijn en heb je duidelijkere doelen.

4) Maak een nieuwe levenskaart

Herschrijf je verhaal, “rewire” je hersenen
Je kent jezelf nu beter en je bent veel zeker van wat je wilt, dus het is waarschijnlijk tijd dat je je verhaal herschrijft.

Als je je verhaal aan je toekomstige kleinkinderen gaat vertellen, wil je toch een beetje indruk op ze maken? Je wilt niet dat ze luisteren naar je trieste levensverhaal vol mislukkingen. In plaats daarvan wil je iets inspirerends, ook al lijkt het alsof je tegen ze liegt.

Zoek een goede lens om je leven te bekijken. Stel je voor welke toekomst je wilt (ja, je hebt nog een lange toekomst voor je) en begin je verhaal vanaf nul. Zorg ervoor dat het een succesverhaal is van hoe je vanuit letterlijk niets bent opgeklommen.

Wees zo gedetailleerd mogelijk. Filter niet.

Zo ga je je leven leiden en daarmee help je niet alleen jezelf maar inspireer je ook mensen.

Focus op het meest urgente doel (de financiën verbeteren)
Wat je hierboven hebt geschreven is je ideale leven. Daarvoor moet je eerst het meest urgente probleem aanpakken: je bent blut.

Als je levensdoel is afgestemd op iets waarmee je geld kunt verdienen (opklimmen op de carrièreladder, bijvoorbeeld), dan is dit aardig gedekt. Blijf bij je verhaal.

Maar als je droom iets is dat je niet direct geld oplevert (je wilt kunstenaar worden, filantroop, enz.), dan moet je eerst je tijd besteden aan het regelen van de financiën voordat je je kunt gaan richten op je roeping.

Ik bedoel niet dat je je dromen moet opgeven, je moet gewoon je meest urgente probleem oplossen. Ik weet dat het niet zo aanlokkelijk klinkt, maar als je veertig bent en opnieuw wilt beginnen, moet je eerst je problemen aanpakken voordat je zelfs maar kunt proberen het ideale leven te krijgen.

Het lijkt een valstrik, maar dat hoeft het niet te zijn.

Hier zijn twee dingen die je de komende maanden moet doen:

Zoek manieren waarop je snel geld kunt verdienen. Richt je de komende maanden op hoe je meer geld op je bankrekening kunt zetten. Het zal je meer ademruimte geven om helder te denken en bovenal kan het je eigenwaarde een boost geven, waardoor je hopelijk betere keuzes kunt maken.
Budgetteer als een gek voor een paar maanden. Daag jezelf uit om minstens een maand of twee niets te kopen behalve eten. Als het een gewoonte wordt, geweldig. Zo niet, dan heb je tegen die tijd waarschijnlijk wat geld om af en toe uit te geven aan een goede kop koffie.
Als je eenmaal wat geld op je bankrekening hebt staan, kun je nu op adem komen en je toekomst goed plannen.

Ontwerp het leven dat je wilt
Een van de belangrijkste video’s die ik heb bekeken is 5 Steps to Designing the Life You Want van Bill Burnett.

Wat ik geweldig vind aan dat praatje is dat het ons aanmoedigt om ons niet zoveel zorgen te maken over dat ene leven dat we leiden. Het haalt ons uit ons ego en laat ons experimenteren.

Ontwerp drie soorten leven. Kies er één, en test het uit in het echte leven. Kijk of het werkt. Zo niet, probeer dan de volgende. Maar je moet wetenschappelijk te werk gaan. Weet wanneer je harder moet proberen en wanneer je het ontwerp moet opgeven.

5) Neem babystapjes, dag voor dag

Als je snel grote veranderingen wilt doorvoeren omdat je je collega’s nog wilt inhalen, kom je in een spiraal terecht en word je gek.

Wanhoop zal er ook toe leiden dat je ongelooflijk overhaaste en schadelijke beslissingen neemt. Het is helemaal niet nodig om je te haasten – je bent al “te laat”, en de kans is groter dat je nog verder achterop raakt als je fouten maakt in een poging om iedereen in te halen.

Neem alle tijd die je nodig hebt om de dingen goed te doen, maar zorg ervoor dat je in de goede richting gaat.

Neem kleine stappen. Werk naar de toekomst toe, maar houd je gedachten bij het heden. Het zal je helpen om dingen daadwerkelijk gedaan te krijgen.

Kleine stapjes nemen

Als je overweldigd raakt, raak je verlamd of opgebrand.

Dit artikel van Princeton University gaat over de redenen waarom mensen uitstellen, en één daarvan is omdat mensen zich niet zeker voelen over zichzelf, en omdat ze overweldigd raken door te veel tegelijk te willen doen.

Herinner jezelf eraan dat, als het erop aankomt, alles kan worden opgedeeld in kleinere brokjes waar je met gemak aan kunt werken. Blijf werken aan deze kleine stukjes en uiteindelijk zul je datgene wat ooit onmogelijk leek te bereiken, hebben overwonnen.

Neem vandaag een stap, morgen nog een. Het hoeft niet groot of levensveranderend te zijn! Het moet gewoon gebeuren.

6) Wees consequent – maak betere gewoonten

Consistentie is de sleutel. Dit geldt voor je dagelijks leven, je werkethiek en natuurlijk je financiën.

Soms is het verleidelijk om feest te vieren en uit te geven omdat je je doel hebt bereikt om $2000 op de bank te hebben staan. Maar denk erover na: als je jezelf trakteert, moet je een deel van het gespaarde geld uitgeven. Je komt een paar honderd dollar tekort en loopt een paar weken of maanden achter op schema.

En als je meer dan genoeg geld hebt, lijkt het bijhouden van elke uitgegeven en verdiende dollar een onnodig karwei. Maar dat is het niet – de reden waarom miljardairs zoveel geld hebben als ze hebben, is dat ze niet ophielden zich zorgen te maken over geld toen ze “genoeg” hadden.

Ze blijven hun inkomen verzorgen en bijhouden, zelfs als ze hun overtollige geld over de balk gooien voor de luxe die ze zich kunnen veroorloven.

Alle dingen die je goed van pas kwamen toen je nog geen geld had en je hielpen op de been te komen, blijven van belang, zelfs nadat je je draai hebt gevonden en met gemak door het leven bent gegaan.

Immers, alleen omdat je nu geld hebt betekent niet dat je het ook in de toekomst zult hebben.

Conclusie

Het leven kan hard zijn en het is goed dat we altijd proberen ons leven te verbeteren, maar tegelijkertijd moet je ook weten dat verandering niet van de ene op de andere dag plaatsvindt.

Het kan langer duren dan je zou willen – je zou kunnen zweren dat het eeuwig duurt!

Maar als je jezelf en je positie in het leven probeert te verbeteren, is het logisch dat er veel dingen bij komen kijken. Sommige daarvan hebben we niet in de hand, en soms is het zelfs puur geluk.

Wat je echter moet doen, is “beter falen”. Leer van het verleden en probeer het opnieuw.

Maar tegelijkertijd, hoe cliché het ook klinkt, wees tevreden en gelukkig met wat je al hebt. Je bent nog steeds hier op deze wereld en het leven gaat door. Heb een doel voor ogen, neem één stap tegelijk, en je zult er uiteindelijk komen.

Wij vonden dit artikel zo interessant, dat we het voor jou vertaald hebben: https://hackspirit.com/starting-over-at-40-with-no-money/

Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash

0 Reacties
Delen
Tags:

Tip van de redactie

Tips van de redactie zijn artikelen die wij zelf interessant vonden en de moeite waard vinden om te delen op onze website. Deze artikelen zijn speciaal vertaald en/of herschreven voor FitForty.nl.

Geef jouw reactie

Contact Us