Ontdek of een open relatie na je 40ste iets voor jou is. Check of non-monogamie iets voor jullie is

open-relatie-na-je-40ste-check-deze-tips-of-non-monogamie-iets-voor-jullie-is

Is een open relatie een optie voor jou en je partner? Misschien. Maar alleen als het voor jullie beiden de juiste keuze is. Het is belangrijk om alle aspecten van een open relatie te overwegen, ook de emotionele. In dit artikel zal ik je helpen bepalen of een open relatie geschikt is voor jou door een aantal vragen te beantwoorden. Deze tips zijn gebaseerd op onze eigen ervaringen en zullen helpen om te beslissen of niet-monogame partnerschappen geschikt zijn voor jou en je partner.

Wij zien dat veel 40 plussers zich begeven in de wereld van non-monogamie, ethical non monogamy (ENM), een open relatie of zelfs polyamoreus willen zijn. Toeval? Integendeel. Vaak voel je je zekerder na de roaring 20-30s van je leven. Kom je erachter dat jullie beiden wel trouw zijn naar elkaar, maar er meer liefde is om te geven dan alleen naar je partner.

Waarom heb ik dit artikel over een open relatie geschreven?
Ik begrijp dat naarmate we ouder worden, we vaak meer zelfvertrouwen en een beter begrip hebben van onszelf en onze behoeften. We realiseren ons dat er meer liefde is om te geven dan alleen aan onze partner. Door dit artikel te schrijven, wilde ik mijn eigen ervaringen delen en anderen aanmoedigen om na te denken over niet-monogame relaties, ethical non monogamy en openheid. Ik hoop dat dit artikel je zal inspireren om open en eerlijk met je partner te praten, je eigen behoeften te verkennen en te ontdekken wat het beste bij jullie past. Durf nieuwe paden te verkennen, je behoeften te omarmen en jezelf de vrijheid te geven om te groeien. Wees eerlijk met jezelf en je partner, en geniet van het avontuur van een open relatie. Vergeet niet dat liefde en verbinding vele vormen kunnen aannemen. Dus wees niet bang om de normen uit te dagen en je eigen weg te gaan. Je verdient geluk en vervulling op jouw eigen unieke manier!

Ellen

Wat is een ENM relatie?

Een ENM-relatie is een Ethische Niet-Monogame relatie of Ethical Non-Monogamy relation, waarbij de betrokken partijen afspraken maken over het hebben van seksuele of romantische relaties met anderen buiten de primaire relatie. Het is belangrijk om te onthouden dat iedere relatie uniek is en dat de definitie en regels van een ENM-relatie kunnen verschillen voor iedereen. Overleg samen met jouw partner(s) over wat voor jullie de beste manier is om een ENM-relatie te hebben.

Hoe kun je testen of je geschikt bent voor een open relatie?

Er is geen manier om zeker te weten of iemand geschikt is voor een open relatie. Dit is omdat iedereen anders is en wat voor de ene persoon werkt, kan voor de andere persoon niet werken. Het is belangrijk om met jouw partner te praten en te overwegen of een open relatie iets is wat bij jullie past en of jullie beiden er klaar voor zijn om de uitdagingen en potentiële moeilijkheden aan te gaan die kunnen optreden bij een open relatie. Bij twijfel kun je altijd met een professionele therapeut te praten om te helpen bij het maken van deze beslissing en om ervoor te zorgen dat jullie allebei op een gezonde manier met de situatie omgaan.

1. Niet-monogaam ben je samen

Jullie staan allebei evenveel open voor niet-monogamie. U en uw partner moeten het eens zijn over een niet-monogame relatie, anders wordt het niets. Dit betekent dat jullie beiden moeten kunnen bespreken wat jullie van de relatie willen, en hoe open jullie bereid zijn te zijn voor anderen.

Het tempo wordt bepaald door de langzaamste van de twee. Wacht op dus elkaar.

Je kunt openlijk met elkaar praten over je gevoelens en emoties. Jullie moeten je allebei comfortabel genoeg voelen bij elkaar om dit type relatie te laten slagen. Dit kan betekenen dat je moet praten over eventuele jaloezie problemen die zich in de loop van een open relatie kunnen voordoen (waarover later meer), maar het betekent ook dat je gewoon eerlijk tegen elkaar moet zijn over je gevoelens in het algemeen – zowel de positieve als de negatieve! Als een van beide personen zich ongemakkelijk voelt bij het delen van persoonlijke details zoals deze, dan moeten ze niet verder gaan met dit soort afspraken totdat ze deze problemen eerst hebben opgelost.

2. Jaloerse gevoelens horen erbij

Jaloezie is een normale emotie, en het is gezond om jaloers te zijn als je partner tijd doorbrengt met iemand anders. Maar als je niet weet hoe je op een positieve manier met die gevoelens kunt omgaan (en liefst zonder ze te schaden), dan is een open relatie misschien niet geschikt voor jou. Als je niet zeker weet of jaloezie een probleem kan zijn in jouw relatie, probeer dan deze test:
Stel je voor dat je partner op een dag terloops zegt dat hij/zij omgaat met zijn/haar beste vriend van de middelbare school (die hij/zij sinds zijn/haar afstuderen niet meer heeft gesproken). Ben je van streek? Is er een manier waarop dit nieuws je stemming voor de rest van de dag beïnvloedt? 

Zo ja, doe wat onderzoek naar het omgaan met jaloezie voordat je beslist of een open relatie al dan niet geschikt is voor jou.Het is belangrijk om te beseffen dat relaties nooit statisch zijn – ze veranderen in de loop der tijd naarmate onze behoeften veranderen en we individueel groeien.  Wees eerlijk over eventuele zorgen of bedenkingen over het beginnen van een open relatie. Praat over de verwachtingen die ieder voor zichzelf en elkaar heeft tijdens gesprekken over het uitgaan met anderen buiten het stel. 

Bespreek ook hoeveel informatie de partners zullen delen over hun nieuwe romantische interesses; houd in gedachten dat dergelijke informatie mogelijk van invloed kan zijn op het vermogen van beide partners om elkaar te vertrouwen nadat ze andere mensen buiten hun stel beginnen te zien.

Non monogaam na je 40ste

3. Eerlijkheid en vertrouwen is de basis van jullie relatie

Vertrouwen is de basis van een gezonde relatie. Net als in de meeste open relaties moet vertrouwen worden opgebouwd door eerlijkheid en daden, niet alleen woorden.

Als je het gevoel hebt dat de openheid van een open relatie voor jou zou werken, dan is het waarschijnlijk de moeite waard om verder te onderzoeken of het bij jou en je partner past.

4. Maak duidelijke afspraken

Als je hebt besloten dat een open relatie iets voor jou is, is het belangrijk om afspraken te maken. Jij en je partner moeten het eens worden over wat ieder van jullie behoeften zijn en waar jullie je allebei goed bij voelen. Als jullie beiden openstaan voor andere partners, zorg er dan voor dat elk van die partners ook op de hoogte is van deze regeling. 

Sommige mensen hebben er moeite mee om hun seksuele behoeften met hun partner te bespreken, omdat ze bang zijn dat dit hun relatie zal schaden of jaloezie problemen zal veroorzaken. Om de communicatie tussen alle betrokken partijen in een polyamoreuze relatie soepel te laten verlopen, is het belangrijk dat niet alleen één persoon, maar alle betrokkenen zich op hun gemak voelen om zich open en eerlijk uit te spreken over eventuele zorgen die ze hebben over het hebben van een dergelijke relatie.

5. Jij en je partner hebben verschillende verlangens

Als jij en je partner verschillende seksuele behoeften hebben, kan het beter zijn om een open relatie te hebben. Soms is de ene partner avontuurlijker dan de andere, of heeft een hogere seksdrive. Als dit het geval is, dan is een open relatie misschien een goede optie voor jullie.

6. Openheid kan ook een struikelblok zijn

Als u of uw partner zich bedreigd voelt door uw openheid, dan is een open relatie misschien niets voor jou.

Als een van jullie het gevoel heeft dat de ander hem of haar op een of andere manier bedriegt, dan zal een open relatie waarschijnlijk meer problemen veroorzaken dan oplossen. In feite, als dit het geval is, dan raad ik aan om te proberen je relatie te herstellen voordat je hem openstelt.

Als je erover denkt om je relatie open te stellen, is het belangrijk om eerlijk te zijn tegen jezelf en je partner. Open relaties kunnen uitdagend zijn en veel communicatie vergen, maar ze kunnen ook vrijheid bieden voor jullie beiden om nieuwe ervaringen te verkennen en samen te groeien. Als je twijfels of vragen hebt of dit al dan niet geschikt is voor jou – of als deze vorm van niet-monogamie eng klinkt – moedigen we je aan om bronnen te zoeken die je kunnen helpen bij je besluitvormingsproces.

Wij zijn erg te spreken over Feeld, deze app is speciaal voor open minded koppels en singles. Deze app is vooral voor mensen die eerst een duidelijke klik willen hebben.
Mocht je sneller aan actie toe zijn tussen de lakens dan is SDC the place to go. Hier komen de ervaren en vooral actieve swingers samen.
En de tussenweg tussen Feeld en SDC is NovaMora, hier vind je beginnende stellen en singles gemixt met de wat ervarenere swingers.

Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash

1 Reacties
Delen
Tags: ,

Ellen

Ellen is moeder van twee kinderen en doet haar best om hen een gezonde levensstijl mee te geven. Op FitForty.nl deelt ze haar kennis over gezonde levensstijl en fit blijven na je 40e aan andere vrouwen (en mannen). Ze inspireert anderen om hun gezondheid en welzijn te verbeteren door middel van beweging, de juiste mindset en gezonde voeding. In haar vrije tijd doet ze aan yoga en fanatiek boulderen. Na haar afgeronde studie psychologie is ze nu werkzaam in een Amsterdams ziekenhuis.

1 Reacties

  1. Daten na je 40ste? Dit is alles wat je erover moet weten • FitForty.nl
    op 6:08 pm

    […] te geven, door te dienen of door lichamelijk contact. Volgens Chapman is de sleutel tot elke romantische relatie de liefdestaal van je partner kunnen spreken en weten wat jouw eigen liefdestaal is. Stel […]

Geef jouw reactie

Contact Us