Plasklachten bij mannen boven de 40: wat zijn de oorzaken en oplossingen?

plasklachten-bij-mannen-boven-de-40-wat-zijn-de-oorzaken-en-oplossingen

Maak je je zorgen over het vaker moeten plassen, vooral ’s nachts en tijdens het staand plassen, naarmate je ouder wordt? Als ervaringsdeskundige kan ik je vertellen dat je niet de enige bent. Veel mannen boven de 40 hebben last van dit probleem. In dit artikel zal ik uitleggen waarom dit gebeurt en wat je eraan kunt doen.

Wat doet de prostaat

Laten we beginnen met de symptomen die kunnen wijzen op een plasprobleem. Als je merkt dat je vaker moet plassen dan normaal, vooral ’s nachts, of als je moeite hebt om te beginnen met plassen, een zwakke stroom hebt of het gevoel hebt dat je blaas niet helemaal leeg is, dan kan dit duiden op een plasprobleem.

Maar waarom gebeurt dit bij mannen boven de 40? De belangrijkste oorzaak is een vergrote prostaat. De prostaat is een klier die zich onder de blaas bevindt en een belangrijke functie heeft bij de voortplanting. De prostaat produceert namelijk het vocht dat samen met de zaadcellen bij een zaadlozing naar buiten komt.

Ben je een vrouw? Lees dan: Bekkenbodemoefeningen voor fantastische seks en een sterkere blaas

Vergrote prostaat bij mannen
Zo ziet een vergrote prostaat bij een man eruit (rechterafbeelding). Deze drukt tegen de blaas en de urineweg (urethra), wat dus zorgt voor plasproblemen. Bron Wikipedia

Waarom groeit de prostaat naarmate je ouder wordt?

Helaas weten we niet precies waarom dit gebeurt, maar we weten wel dat het deel uitmaakt van het normale verouderingsproces. Hoewel de groei van de prostaat goedaardig is, kan het nog steeds vervelende plasklachten veroorzaken.

Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om het probleem te verminderen. Als eerste kunnen medicijnen helpen. Deze medicijnen werken door de spieren in de prostaat te ontspannen, waardoor het makkelijker wordt om te plassen. Voorbeelden van medicijnen zijn bijvoorbeeld Finasteride en Tamsulosine. Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle medicijnen voor iedereen werken. Het kan een kwestie zijn van uitproberen welk medicijn voor jou het beste werkt.

Naast medicijnen zijn er ook kruiden die zouden kunnen werken, zoals Zaagpalm en Brandnetelwortel. Het is wel belangrijk om hierover eerst met een arts te overleggen voordat je hiermee begint.

Bekkenbodem trainen voor mannen

Uiteraard zijn er ook oefeningen die kunnen helpen bij het trainen van de bekkenbodemspieren bij mannen. Deze oefeningen zijn erop gericht om de spieren in de bekkenbodem te versterken, zodat je meer controle hebt over het plassen. Een simpele oefening is bijvoorbeeld om tijdens het plassen even te stoppen en dan weer door te gaan. Zo train je de spieren die nodig zijn om de plasbuis af te sluiten.

Om je bekkenbodemspieren aan te spannen moet je de spieren rondom je anus, scrotum en penis samenknijpen alsof je probeert te voorkomen dat je urine of wind laat ontsnappen.
Houd deze spanning 5 seconden vast en ontspan daarna. Herhaal deze oefening 10 keer achter elkaar. Je kunt deze oefening doen terwijl je aan het koken bent of tijdens een korte pauze op het werk.

Een andere simpele oefening om je bekkenbodemspieren te trainen is tijdens het plassen even stoppen en dan weer door te gaan. Zo train je de spieren die nodig zijn om de plasbuis af te sluiten.

Als je deze oefeningen regelmatig doet, bijvoorbeeld dagelijks, ga je merken dat je meer controle hebt over het plassen en dat de plasklachten verminderen.

Alternatieven voor medicijnen en oefeningen om plasklachten te verminderen

Zorg dat je voldoende blijft drinken, maar wel met mate. Te veel drinken kan ervoor zorgen dat je vaker moet plassen. Daarnaast zijn er dranken die juist zorgen voor meer plassen, zoals koffie, thee en alcohol. Deze dranken kun je beter vermijden of met mate drinken. Er zijn ook dranken die zorgen voor minder plassen, zoals cranberry-sap. Dit kan helpen bij het voorkomen van urineweginfecties.

Een laatste manier om je blaas te trainen is om niet te lang te wachten met plassen. Als je te lang wacht, kan de blaas overvol raken en wordt het moeilijker om te plassen.

Tot slot wil ik nog benadrukken dat het belangrijk is om op tijd naar de huisarts te gaan als je last hebt van plasklachten. De huisarts kan bepalen of er sprake is van een goedaardige vergroting van de prostaat of dat er misschien iets anders aan de hand is.

Hopelijk heb ik je met dit artikel meer inzicht gegeven in de oorzaken van plasklachten bij mannen boven de 40 en wat je eraan kunt doen. Onthoud dat je niet de enige bent en dat er verschillende manieren zijn om het probleem te verminderen. Blijf niet te lang doorlopen met plasklachten, maar ga op tijd naar de huisarts.

En onthoud, als je midden in een vergadering zit en je voelt de behoefte om te plassen, is het prima om even op te staan en naar het toilet te gaan. Je gezondheid gaat boven alles!

Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash

1 Reacties
Delen

Ramon Gulikers

Ramon is oprichter van FitForty.nl en zelf uiteraard een actieve en sportieve veertiger. Vader van 2 zoontjes, getrouwd (met dat 'handje" op zijn schouder in zijn profielfoto) en werkzaam in de online marketing. Hier deelt hij zijn manier van leven om fit, gelukkig en gezond te blijven. Geen "je moet dit, anders dan", maar gewoon tips en adviezen. Doe er je voordeel mee!

1 Reacties

  1. 10 bekkenbodemoefeningen voor fantastische seks en een sterkere blaas, getest en goedgekeurd door een 43-jarige moeder • FitForty.nl
    op 4:25 pm

    […] Ben je een man? Lees dan hoe je plasklachten bij mannen met kegeloefeningen kunt verminderen […]

Geef jouw reactie

Contact Us