Psychologie-expert Frank Martela uit Finland, het gelukkigste land ter wereld: hier zijn 3 dingen die wij nooit doen

psychologie-expert-frank-martela-uit-finland-het-gelukkigste-land-ter-wereld-hier-zijn-3-dingen-die-wij-nooit-doen

Al vijf jaar op rij staat Finland, volgens het World Happiness Report, op nummer 1 als het gelukkigste land ter wereld.

In het World Happiness Report van 2022 werden mensen in 156 landen gevraagd “hun huidige leven te waarderen op een schaal van 0 tot 10, met het slechtst mogelijke leven als een 0”. Er wordt ook gekeken naar factoren die bijdragen aan sociale steun, levensverwachting, vrijgevigheid en afwezigheid van corruptie.

Als Fins filosoof en psychologisch onderzoeker die de fundamenten van geluk bestudeert, wordt mij vaak gevraagd: Wat maakt mensen in Finland precies zo uitzonderlijk tevreden met hun leven?

Om een hoge levenskwaliteit te behouden, zijn hier drie dingen die we nooit doen

  1. We vergelijken onszelf niet met onze buren.
    Er is een beroemde regel van een Finse dichter: “Kell’ onni on, se onnen kätkeköön.” Grof vertaald betekent het: Niet vergelijken of opscheppen over je geluk.

Finnen nemen dit echt ter harte, vooral als het gaat om materiële zaken en openlijk vertoon van rijkdom.

Ik kwam ooit een van de rijkste mannen van Finland tegen. Hij duwde zijn peuter in een kinderwagen naar het tramstation. Hij had een dure auto kunnen kopen of een chauffeur kunnen inhuren, maar hij koos voor het openbaar vervoer.

Straatbeeld in Helsinki

Zo ziet succes er in Finland uit: net als iedereen.

Gelukstip: Richt je meer op wat je gelukkig maakt en minder op er succesvol uitzien. De eerste stap naar echt geluk is je eigen normen stellen, in plaats van jezelf te vergelijken met anderen.

  1. We zien de voordelen van de natuur niet over het hoofd.
    Volgens een onderzoek uit 2021 vindt 87% van de Finnen de natuur belangrijk voor hen omdat ze er rust, energie en ontspanning van krijgen.

In Finland hebben werknemers recht op vier weken zomervakantie. Velen van ons gebruiken die tijd om de natuur in te trekken. Hoe minder voorzieningen, zelfs tot op het punt van geen elektriciteit of stromend water in huis, hoe beter.

Veel Finse steden zijn ook dichtbebouwd, wat betekent dat veel mensen toegang hebben tot de natuur voor hun deur. Ik woon naast het Central Park van Helsinki, waar ik regelmatig ga wandelen.

Lees ook: 12 tips voor een betere work-life balance na je 40e

Gelukstip: Tijd doorbrengen in de natuur verhoogt onze vitaliteit, ons welzijn en geeft ons een gevoel van persoonlijke groei. Zoek manieren om wat groen aan je leven toe te voegen, al is het maar het kopen van een paar planten voor in huis.

  1. We verbreken de gemeenschapscirkel van vertrouwen niet.
    Uit onderzoek blijkt dat hoe hoger het niveau van vertrouwen binnen een land, hoe gelukkiger de burgers zijn.

Een “verloren portemonnee”-experiment in 2022 testte de eerlijkheid van burgers door 192 portemonnees te laten rondslingeren in 16 steden over de hele wereld. In Helsinki werden 11 van de 12 portemonnees teruggegeven aan de eigenaar.

Finnen hebben de neiging elkaar te vertrouwen en hechten veel waarde aan eerlijkheid. Als je je laptop vergeet in een bibliotheek of je telefoon verliest in de trein, kun je er vrij zeker van zijn dat je hem terugkrijgt.

Kinderen nemen ook vaak de openbare bus van school naar huis en spelen buiten zonder toezicht.

Gelukstip: Denk na over hoe je je kunt inzetten voor je gemeenschap. Hoe kun je meer vertrouwen creëren? Hoe kun je beleid steunen dat voortbouwt op dat vertrouwen? Kleine handelingen zoals het openen van deuren voor vreemden of het opgeven van een zitplaats in de trein maken ook een verschil.

Frank Martela, PhD, is een filosoof en psychologisch onderzoeker die de grondslagen van geluk bestudeert. Hij is ook docent aan de Aalto Universiteit in Finland en de auteur van “A Wonderful Life: Insights on Finding a Meaningful Existence”. Volg hem op Twitter.

Vertaling van dit artikel: https://www.cnbc.com/2023/01/05/what-people-in-finland-happiest-country-in-world-never-do-according-to-psychologist.html

Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash

0 Reacties
Delen

Tip van de redactie

Tips van de redactie zijn artikelen die wij zelf interessant vonden en de moeite waard vinden om te delen op onze website. Deze artikelen zijn speciaal vertaald en/of herschreven voor FitForty.nl.

Geef jouw reactie

Contact Us