Slaapproblemen op je 40e: hoe aanpassing van slaapgewoonten, matras en kamertemperatuur kunnen helpen

slaapproblemen-op-je-40e-hoe-aanpassing-van-slaapgewoonten-matras-en-kamertemperatuur-kunnen-helpen

Als je de veertig bent gepasseerd, kan het soms moeilijk zijn om echt lekker te slapen. Misschien word je regelmatig ’s nachts wakker, of heb je moeite met inslapen of doorslapen. Misschien snurk je, of heb je last van angstdromen. Of misschien voel je je ’s ochtends stijf en pijnlijk wakker. Wat de oorzaak ook is, slaapproblemen kunnen een grote invloed hebben op je gezondheid en welzijn, dus het is belangrijk om er iets aan te doen.

Een eerste stap om je slaap te verbeteren, is om te begrijpen wat er aan de hand is. Stel jezelf de volgende vragen om een beeld te krijgen van de kwaliteit van je slaap en de factoren die van invloed kunnen zijn:

 • Hoe vaak word je ’s nachts wakker?
 • Hoeveel uur slaap je gemiddeld per nacht?
 • Maak je gebruik van slaapmedicatie?
 • Heb je moeite met inslapen of doorslapen?
 • Snurk je of heb je ademhalingsproblemen tijdens de slaap?
 • Heb je last van nachtelijk transpireren?
 • Heb je last van nachtelijke angstdromen?
 • Heb je last van spierpijn of stijfheid als je ’s ochtends opstaat?

Waar je JA hebt geantwoord, weet je dus dat er iets verbeterd kan worden aan je slaap. Nu kun je beginnen met aanpassingen te maken aan je slaapgewoonten.

Investeer in een goede matras en kussen

Hieronder geef ik enkele tips die kunnen helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van je slaap:

 • Probeer iedere nacht op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend. Dit kan je biologische klok helpen om zich aan te passen aan een vast slaap-waakritme.
 • Maak je slaapkamer donker, koel (tussen de 16-18 graden) en stil, en vermijd het gebruik van elektronische schermen (zoals televisies, telefoons of tablets) een uur voor je gaat slapen. De blauwe lichtstralen van deze schermen kunnen de productie van melatonine, een hormoon dat helpt bij het reguleren van het slaap-waakritme, verstoren.
 • Investeer in een goede matras en kussen. Een matras en kussen die niet comfortabel zijn kan leiden tot rug- en nekpijn, die weer kan leiden tot slechtere slaap. Er zijn verschillende soorten matrassen op de markt, dus het is belangrijk om te experimenteren met verschillende opties om te zien welke het beste bij je past.
 • Probeer regelmatig te bewegen, bij voorkeur in de ochtend of vroege middag. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van stress en angst, en het verbeteren van de kwaliteit van de slaap.
 • Vermijd cafeïne, nicotine en alcohol voor het slapen gaan. Deze stoffen kunnen het inslapen bemoeilijken en de slaapkwaliteit verminderen.
 • Probeer ontspannende activiteiten te doen voordat je gaat slapen, zoals lezen, mediteren of yoga. Dit kan helpen om je geest te kalmeren en je lichaam te ontspannen.
 • Als je last hebt van snurken of ademhalingsproblemen, overweeg dan om een bezoek te brengen aan een arts. Deze aandoeningen kunnen behandeld worden met medicatie, chirurgie of andere methoden.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen uniek is en dat wat voor een persoon werkt, niet noodzakelijk voor een ander werkt. Dus probeer verschillende aanpassingen en onthoud welke voor jou werken. Als je na verloop van tijd geen verbetering ziet, overweeg dan om professioneel advies te vragen aan een arts of slaapdeskundige.

In het algemeen, slaapproblemen zijn een veelvoorkomend probleem, vooral na je veertigste. Met een beetje bewustwording en aanpassingen aan je slaapgewoonten, zoals het aanpassen van de temperatuur en kwaliteit van je matras, kun je de kwaliteit van je slaap verbeteren en je gezondheid en welzijn versterken. Slaap lekker alvast!

Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash

6 Reacties
Delen

Ramon Gulikers

Ramon is oprichter van FitForty.nl en zelf uiteraard een actieve en sportieve veertiger. Vader van 2 zoontjes, getrouwd (met dat 'handje" op zijn schouder in zijn profielfoto) en werkzaam in de online marketing. Hier deelt hij zijn manier van leven om fit, gelukkig en gezond te blijven. Geen "je moet dit, anders dan", maar gewoon tips en adviezen. Doe er je voordeel mee!

6 Reacties

 1. 12 tips voor een betere work-life balance na je 40e • FitForty.nl
  op 7:22 pm

  […] behouden van een goede work-life balance. Probeer stress te verminderen door regelmatig te bewegen, voldoende te slapen, gezonde voeding te eten en voldoende tijd te nemen om te […]

 2. 40 manieren om je libido te stimuleren na 40 • FitForty.nl
  op 7:22 pm

  […] net al het verminderen van stress. Juist die verbeterde gemoedstoestand zorgt er ook voor dat je beter gaat slapen. En een uitgerust lichaam heeft nu eenmaal meer zin in seks. Een studie uit 2015 gepubliceerd in de […]

 3. Afvallen na je 40e als man: makkelijke manieren om af te vallen naarmate je ouder wordt • FitForty.nl
  op 3:30 pm

  […] Lees ook: Goed slapen je 40e doe je zo […]

 4. Hormoontherapie na je 40e: Verbeter je levenskwaliteit voor en tijdens de menopauze • FitForty.nl
  op 7:49 pm

  […] Lees ook: Beter slapen na je 40e en hoe los je je slaapproblemen op […]

 5. Veilig zwaar trainen boven de 40: Praktische Tips voor Crossfit, gewichtheffen, cardio en gymnastics • FitForty.nl
  op 12:09 pm

  […] Lees dan ook eens: Beter slapen na je 40e met deze tips […]

 6. Digitale Detox en Mindfulness voor 40-plussers: Vind de balans in het digitale tijdperk • FitForty.nl
  op 5:16 pm

  […] Lees ook eens: Slaapproblemen op je 40e: hoe aanpassing van slaapgewoonten, matras en kamertemperatuur kunnen helpe… […]

Geef jouw reactie

Contact Us