Veranderende en hevige menstruatie tijdens de menopauze, wat is de oorzaak?
Veel vrouwen boven de 40 merken dat het patroon van hun menstruatie langzaam begint te veranderen. Soms merken ze het zelfs helemaal niet. Na je 40e kan de overgang naar de menopauze langzaam beginnen te komen. Menopauze betekent niets anders dan de laatste menstruatie. Als je laatste menstruatie 12 maanden geleden plaatsvond, ben je in de menopauze. De menopauze is normaal gesproken de laatste menstruatie rond de leeftijd van 51, maar de overgang kan al jaren eerder beginnen. Dit betekent dat de eisprong al jaren eerder onregelmatig kan worden en dat merk je in je menstruatiepatroon. Deze periode wordt ook wel de premenopauze genoemd.
Inhoudsopgave
ToggleWat is de premonopauze
Je zou verwachten dat aan het begin van de premenopauze de menstruatie minder vaak en minder hevig is. Helaas is dit in werkelijkheid vaak anders. Veel vrouwen hebben last van hevige menstruatie of een veranderend menstruatiepatroon, waardoor het bloedverlies toeneemt en ze vaker ongesteld worden. Sommige vrouwen geven zelfs aan dat het bloedverlies tijdens de menstruatie zo hevig is dat het lijkt alsof ze net bevallen zijn. Dit kan gepaard gaan met grote stolsels. De oorzaak hiervoor ligt voornamelijk bij het hormoon progesteron. Het blijkt dat naarmate de hoeveelheid progesteron, verantwoordelijk voor de afbraak van het baarmoederslijmvlies, afneemt tijdens de overgang, er meer slijmvlies in de baarmoeder wordt opgebouwd. Dit kan leiden tot meer bloedverlies tijdens de menstruatie en dus vaker menstrueren. De menstruatie kan ook langer aanhouden dan normaal.
Lees ook: Meer dan alleen een lichaam: Mijn zoektocht naar zelfacceptatie en zelfliefde na mijn 40e
Menstruatie tijdens de menopauze, wat kun je doen?
Er kan goed iets gedaan worden aan hevig bloedverlies tijdens de overgang. Wat het beste is voor jou, hangt af van je specifieke situatie. Het is daarom aan te raden om een afspraak te maken met een gynaecoloog of een andere vrouwenspecialist. Er kunnen ook andere oorzaken zijn voor hevig bloedverlies, zoals poliepen of myomen. Als het hevige bloedverlies ook andere, pijnlijke klachten veroorzaakt, kan het helpen om eerst zelf iets te proberen. Neem contact op met een specialist voor advies. Het is ook belangrijk om rekening te houden met het feit dat je bij hevig bloedverlies ook veel voedingsstoffen, zoals ijzer, verliest. Als het hevige bloedverlies dus langer aanhoudt, is het verstandig om ijzer en andere mineralen aan te vullen.
De menstruatie
De meeste vrouwen weten wat het is. De menstruatie is de maandelijkse afscheiding van het baarmoederslijmvlies. Dit kan soms ongemakkelijk en lastig aanvoelen, maar het is toch de manier waarop je lichaam aangeeft dat alles goed werkt. Net zoals elke vrouw uniek is, is ook elke menstruatiecyclus uniek. Na een tijdje zullen de meeste vrouwen begrijpen hoe hun cyclus in elkaar zit. De gemiddelde menstruatiecyclus van een vrouw duurt 28 dagen en de menstruatie duurt drie tot vijf dagen. Maar er kunnen grote verschillen zijn tussen vrouwen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de duur van je menstruatie of hoe vaak deze optreedt. Het is wel verstandig om in de gaten te houden of er iets veranderd is in je cyclus. Zoals bijvoorbeeld hevige menstruatie of een veranderend menstruatiepatroon. Dit kan je veel vertellen over je gezondheid.
Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash
Ellen
Ellen is moeder van twee kinderen en doet haar best om hen een gezonde levensstijl mee te geven. Op FitForty.nl deelt ze haar kennis over gezonde levensstijl en fit blijven na je 40e aan andere vrouwen (en mannen). Ze inspireert anderen om hun gezondheid en welzijn te verbeteren door middel van beweging, de juiste mindset en gezonde voeding. In haar vrije tijd doet ze aan yoga en fanatiek boulderen. Na haar afgeronde studie psychologie is ze nu werkzaam in een Amsterdams ziekenhuis.
Ook interessant voor jouw
2 Reacties
Geef jouw reactie Annuleer reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Anticonceptie na je 40e: wat zijn je opties? • FitForty.nl
op 3:24 pm[…] Lees ook: Menstruatie veranderen na je 40e […]
De 10 meest voorkomende ziektes die je na je 40ste kunt krijgen • FitForty.nl
op 3:17 pm[…] oprichtster van Loop In GYN-zorg. De perimenopauze is geen ziekte, maar symptomen zoals opvliegers, onregelmatige menstruatie of een verminderd libido. “Een verminderd libido kan sommige vrouwen hard treffen”, […]