Zeg maar dag tegen het verlies van je tanden na je 40e: tips om je glimlach gezond te houden!
Naarmate we ouder worden, gaan onze tanden op natuurlijke wijze achteruit. Maar betekent dit dat jij je erbij moet neerleggen dat je op je 40e jouw tanden zult verliezen? Absoluut niet! Met de juiste mondhygiëne kunnen jouw tanden nog vele jaren gezond en sterk houden. In dit artikel gaan we in op de gemeenschappelijke mondhygiëneproblemen die gepaard gaan met oude tanden, hoe je jouw tanden sterker kunt maken, wat je kunt doen om de schade aan jouw tanden ongedaan te maken en tips om je glimlach gezond te houden.
Het is geen geheim dat jouw tanden zwakker worden naarmate je ouder wordt, maar dat betekent niet dat je het verlies van jouw tanden op uw veertigste moet accepteren. Je hebt misschien gehoord dat oudere mensen meer kans hebben op gaatjes en tandvleesproblemen, maar dat is niet per se waar. Met de juiste mondhygiëne en regelmatige bezoeken aan de tandarts kun je jouw tanden nog vele jaren gezond en sterk houden.
Wij poetsen thuis met de Oral-B iO
(klik om deze te bekijken)
Om je te helpen een gezonde glimlach te behouden, bespreken we de gemeenschappelijke mondgezondheidsproblemen die gepaard gaan met het ouder worden van jouw tanden, het gemiddelde aantal gaatjes en vullingen per leeftijd en hoe je de schade aan jouw tanden ongedaan kunt maken als het al te laat is. We bespreken ook hoe je tandveroudering kunt voorkomen, tips om jouw glimlach gezond te houden en hoe je een beugel kunt krijgen als je ouder dan 40 bent.
Inhoudsopgave
ToggleVeel voorkomende mondgezondheidsproblemen bij oude tanden
Naarmate je ouder wordt, worden jouw tanden kwetsbaarder voor tandbederf en schade. Dat komt doordat het glazuur van jouw tanden afslijt, waardoor ze vatbaarder worden voor gaatjes en tandvleesaandoeningen. Bovendien kunnen de wortels van jouw tanden bloot komen te liggen als het tandvlees terugloopt, waardoor ze vatbaarder worden voor bacteriën en tandbederf.
Andere veel voorkomende mondgezondheidsproblemen in verband met verouderende tanden zijn wortelkanaalinfecties, tandvleesaandoeningen en tandverlies. Daarnaast hebben sommige mensen last van een droge mond, een aandoening waarbij jouw mond niet genoeg speeksel produceert. Dit kan het risico op gaatjes en tandvleesaandoeningen verder vergroten.
Hoe maak je je tanden sterker?
De beste manier om ervoor te zorgen dat jouw tanden sterk en gezond blijven, is een goede mondhygiëne. Dit betekent tweemaal per dag jouw tanden poetsen, dagelijks flossen en mondwater gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig jouw tandarts te bezoeken voor controle en reiniging.
Het is ook belangrijk om de consumptie van suikerhoudende en zure voedingsmiddelen en dranken te beperken, omdat deze het tandglazuur kunnen verzwakken. Als je toch suikerhoudende of zure voedingsmiddelen of dranken consumeert, zorg er dan voor dat je daarna je tanden poetst.
Ten slotte is het belangrijk een tandpasta en mondwater met fluoride te gebruiken. Fluoride helpt het tandglazuur te versterken en kan gaatjes en tandvleesproblemen helpen voorkomen.
Het gemiddelde aantal gaatjes en vullingen per leeftijd
Gaatjes en vullingen komen vaak voor bij mensen van alle leeftijden, maar het gemiddelde aantal gaatjes en vullingen per leeftijd kan variëren. Volgens de TNO is het gemiddelde aantal tandvlakken met gaatjes, vullingen of cariës op 30-jarige leeftijd gemiddeld 9,1.
Dit aantal neemt echter toe met de leeftijd. Bij mensen van 40 jaar bedraagt het gemiddelde aantal 14,5. Bij mensen van 50 jaar bedraagt het gemiddelde aantal gaatjes 17,8.
Gemiddeld aantal DMFT* bij volwassenen naar leeftijdsgroep, in 2007 en in 2013
2007 | 2013 | |
---|---|---|
25-34-jarigen | 6,6 | 6,6 |
35-44-jarigen | 12,7 | 9,1 |
45-54-jarigen | 16,6 | 14,5 |
55-64-jarigen | 19,1 | 17,8 |
65-74-jarigen | 19,6 | 18,7 |
Bron: TNO
De ‘dmft/DMFT-index’ (voor elementen) in respectievelijk het melk- en het blijvend gebit. Dit staat voor de som van het aantal ‘decayed’ (aangetaste en onbehandelde), ‘filled’ (gevulde) en ‘missing’ (ontbrekende of geëxtraheerde) tand-vlakken (‘surfaces’) of elementen (‘teeth’). Een score ‘0’ betekent een gaaf gebit. Een score boven 0 betekent dat er sprake is van (behandelde) cariës. Bron
Kun je de schade aan je tanden ongedaan maken?
Als je al last hebt van tandbederf of tandvleesproblemen, zijn er stappen die je kunt nemen om de schade aan jouw tanden ongedaan te maken. Jouw tandarts kan bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling uitvoeren om de gezondheid en functie van de tand te herstellen. Daarnaast kan je tandarts een kroon of brug aanbevelen om ontbrekende tanden te vervangen.
Wij poetsen thuis met de Oral-B iO
(klik om deze te bekijken)
En als je last hebt van een droge mond, zijn er producten zoals speekselvervangers en kunstspeeksel die de natuurlijke speekselvloed in jouw mond kunnen herstellen.
Hoe voorkom je tandveroudering?
De beste manier om tandveroudering te voorkomen is een goede mondhygiëne. Dit betekent tweemaal per dag tanden poetsen en dagelijks flossen of aan de gang met tandenstokers. Daarnaast is het belangrijk om de consumptie van suikerhoudende en zure voedingsmiddelen en dranken te beperken, omdat deze het tandglazuur kunnen verzwakken.
Het is ook belangrijk om regelmatig de tandarts te bezoeken voor controle en reiniging. Tijdens deze bezoeken kan jouw tandarts eventuele tekenen van tandbederf of tandvleesproblemen opsporen en maatregelen nemen om deze te voorkomen. Ten slotte is het belangrijk om een tandpasta en mondwater met fluoride te gebruiken, omdat fluoride het tandglazuur kan helpen versterken en gaatjes en tandvleesproblemen kan helpen voorkomen.
Lees ook: Verstandskiezen laten trekken na je 40e
Tips om uw glimlach gezond te houden
Die stralende glimlach gezond houden hoeft niet moeilijk of tijdrovend te zijn. Hier zijn enkele tips om je te helpen een gezonde glimlach te behouden:
- Poets jouw tanden twee keer per dag gedurende twee minuten per keer.
- Flos of stook je tanden minstens één keer per dag.
- Gebruik een fluoridetandpasta.
- Beperk de inname van suikerhoudende en zure voedingsmiddelen en dranken.
- Ga regelmatig naar de tandarts voor controle en reiniging.
- Stop met roken, want roken kan het risico op tandbederf en tandvleesproblemen vergroten.
- Drink na koffie of thee een glas water, hierdoor spoel je je mond schoon.
Het belang van mondhygiëne
Een goede mondhygiëne is essentieel om jouw tanden en tandvlees gezond te houden. Het helpt niet alleen om tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen, maar het kan ook helpen om jouw adem fris te houden. Bovendien helpt regelmatig poetsen en flossen bij het verwijderen van tandplak en bacteriën die een slechte adem kunnen veroorzaken.
Hoe krijg je een beugel als je 40 bent?
Een beugel wordt meestal gebruikt om scheve tanden te corrigeren en kan op elke leeftijd effectief zijn. Maar als je ouder bent dan 40, vraag je je misschien af of een beugel iets voor jou is. Het antwoord is ja!
Als je een beugel overweegt, is het belangrijk om met jouw tandarts te bespreken wat voor jou de beste optie is. Jouw tandarts kan je gebitsgeschiedenis bekijken en een aanbeveling doen op basis van jouw individuele behoeften.
Tanden verliezen na je 40ste hoeft geen realiteit te zijn. Met de juiste mondhygiëne kun je jouw gebit nog vele jaren gezond en sterk houden. Veel voorkomende mondgezondheidsproblemen bij ouder wordende tanden zijn wortelkanaalinfecties, tandvleesproblemen en tandverlies. Het gemiddelde aantal gaatjes en vullingen kan per leeftijd verschillen, maar het neemt toe met de leeftijd. Als je al last hebt van tandbederf of tandvleesproblemen, zijn er maatregelen die u kunt nemen om de schade aan jouw tanden ongedaan te maken. Tot slot is het belangrijk om een goede mondhygiëne te betrachten en regelmatig jouw tandarts te bezoeken om uw gebit gezond te houden.
Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat u nog vele jaren een gezonde en mooie glimlach heeft. Zeg dus maar dag tegen het verlies van je tanden op je 40e en begin vandaag nog met het verzorgen van je gebit!
Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash
Ellen
Ellen is moeder van twee kinderen en doet haar best om hen een gezonde levensstijl mee te geven. Op FitForty.nl deelt ze haar kennis over gezonde levensstijl en fit blijven na je 40e aan andere vrouwen (en mannen). Ze inspireert anderen om hun gezondheid en welzijn te verbeteren door middel van beweging, de juiste mindset en gezonde voeding. In haar vrije tijd doet ze aan yoga en fanatiek boulderen. Na haar afgeronde studie psychologie is ze nu werkzaam in een Amsterdams ziekenhuis.
Ook interessant voor jouw
1 Reacties
Geef jouw reactie Annuleer reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Je verstandskiezen laten trekken na je 40ste. Kan dat nog? • FitForty.nl
op 9:17 am[…] Zeg maar dag tegen het verlies van je tanden na je 40e: tips om je glimlach gezond te houden! […]