Hoe overleef je als ouders een vakantie met kinderen jonger dan 4 jaar

hoe-overleef-je-als-ouders-een-vakantie-met-kinderen-jonger-dan-4-jaar

De vakantie! De voorpret na het boeken en vervolgens aftellen van je werk en reikhalzend uitkijken naar het vertrek. Tot zo ver is op vakantie gaan voor iedereen hetzelfde, totdat je op vakantie gaat met jonge kinderen. Dan veranderen vakanties plotseling van het relaxmoment van het jaar tot hetzelfde doen als thuis, maar dan in een andere omgeving honderden kilometers verderop…

Iedere ouder met jonge kinderen, vanaf baby tot en met kleuter, kan dit beamen. In mijn omgeving kwamen alle nieuwe ouders echt allemaal even gedesillusioneerd terug van hun eerste vakantie met baby. Dit was geen vakantie! Dit was gewoon zorgen voor je kind, maar dan op de camping, aan zee, in het restaurant of in Bangkok!

Lees ook deze artikelen over ouderschap en zwanger worden na je 40e:
Zwanger worden na je 40ste. Kan dat nog makkelijk en gezond?
Vader worden na je 40e met deze vruchtbare tips

Maar gelukkig is er hoop, hoop die ontstaat door ervaring en te berusten in het feit dat vakanties met jonge kinderen gewoon anders zijn dan je ooit hebt gehad. Zodra je dat beseft en je daar rekening mee gaat houden, dan komt het helemaal goed! Zodat je als ouder een zo ontspannen mogelijke kindervakantie kunt beleven. Toegeven, nog steeds anders dan zonder kinderen, maar dat is je hele leven sowieso na de geboorte van je eerste kind.

Zelf zijn we (ondergetekende en mijn vrouw) alweer meerdere malen op vakantie geweest met respectievelijk één baby, één dreumes, één kleuter, één kleuter en zwangere vrouw, één kleuter en baby en één kleuter en dreumes. We kwamen na onze laatste vakanties steeds terug als twee herboren ouders. Elkaar high five-den op de laatste dag van de vakantie. Het was ons gelukt om met twee jonge kindjes (1+ en 4+) zelf helemaal relaxt en uitgerust van vakantie terug te komen!

Tegenwoordig is onze jongste alweer ouder dan 4 jaar. Dan krijg je echt weer je vakantie voor jezelf terug. Ik lees gewoon weer een boek tijdens mijn vakanties. Maar goed, nu nog even tips voor ouders met kinderen jonger dan 4.

Hoe we dit deden? Leren van onze foute beslissingen en verbeteren van de goeie dingen die we tot nu toe hebben gedaan op vakantie. Hier onze tips om ontspannen op vakantie te gaan en terug te komen met kinderen jonger dan 4 jaar.

Er is natuurlijk een hele dikke disclaimer in dit geheel, de fase waar je kind of kinderen zich in bevinden. Soms zit het mee en zijn het engeltjes en soms zijn ze gewoon vervelend. Hoe goed je alles ook had voorbereid, met kinderen weet je nooit hoe het gaat lopen. Heerlijk hè!

De 5 regels voor een relaxte vakantie met kinderen jonger dan 4

  1. Jouw kinderen relaxt, jij relaxt. Baseer daar je beslissingen op
  2. Vakantie met kinderen richt je in voor de kinderen
  3. Geen zwemdiploma, vermijd dan water in de buurt
  4. Ga op vakantie met vrienden/familie met even jonge kinderen
  5. Zet je ego opzij, geen stoere vakantieverhalen meer

Jouw kinderen relaxt, jij relaxt

Tuurlijk, ik noemde het hierboven al. Je kunt gewoon doorgaan met die verre reizen naar Azië of Zuid-Amerika. Kan. Toch zal dit voor veel ouders niet echt de vakantie zijn die ze met hun jonge kroost gaan vieren.

Ook op vakantie werkt de regel, je kinderen relaxt – jij relaxt, het beste. Dus hou het simpel. Jij weet vast wel waar jouw kinderen het meest relaxt van worden. Spelen met…. iets, iemand, ergens. Ga voor camping met een grote speeltuin, een bos, strand. Of ga met vrienden met kinderen in dezelfde leeftijd. Zolang de kinderen daar maar zonder risico’s kunnen spelen, zit jij gebakken. En animatieteams met hele ochtendprogramma’s doen dan ineens ook wonderen.

All inclusive met kinderen
Een beetje luxe heb je op zijn tijd verdiend als ouders

Vakantie met kinderen richt je in voor de kinderen

Ook hier is het credo, hou het simpel. Ga eens kijken wat er aan kindervakantie te halen valt in een auto-radius straal van 5 uur. Geloof mij er is ontzettend veel te vinden. Het enige wat je dan wat minder in de hand hebt is het mooie weer. Want wil je gegarandeerd zon, dan zul je toch verder moeten rijden (of vliegen) dan die 5 uur met de auto.

Sprekend dus over die auto, dat is wel weer makkelijk. Inladen, rijden, uitladen. Geen shuttles naar vliegvelden of treinstations, geen gesleep met koffers, kinderwagens en knuffels.

Ga je vliegen? Spendeer dan wat extra geld aan de plek in het vliegtuig. Dus kies die stoelen helemaal vooraan, daar heb je extra beenruimte (loopruimte voor alles beneden vier jaar) en ben je als eerste in en uit het vliegtuig. Bij de nooduitgangen zitten ook van die ruime zitplaatsen, maar daar mag je niet zitten als je een baby bij je hebt.

Reis je met de auto, zorg dan dat de achterbank een feestje is. Je kunt de bank vergroten door de beenruimtes op te vullen met bagage, zodat er een bed ontstaat. Gebruik de iPad of tablet voor urenlang kijkplezier. En las uiteraard voldoende pauzes in, zodat je kinderen even lekker kunnen losgaan op de parkeerplaatsen.

Smokkel met slaaptijden

Op vakantie gaan zaken vaak anders dan thuis. Dat kan wel even wennen zijn, maar soms kan het niet anders. Slaaptijden kunnen daardoor ook anders vallen dan normaal. Zeker in de zomer als het langer licht is en de tent toch niet zo lichtdicht is als de gordijnen thuis. Onze ervaring, laat de kinderen wat langer spelen, dan slapen ze ’s ochtends ook weer wat langer uit.

Geen zwemdiploma, vermijd dan water in de buurt

Fout nummer een van ouders met kinderen zonder zwemdiploma, een vakantie boeken aan het water (zwembad is ook water). Mooi hoor die vette villa met zwembad. Je hebt alleen ogen in je achterhoofd nodig om te zorgen dat niemand van de kinderen erin kukelt.

Ondergetekende heeft tijdens die vakantie aan het meer zijn neefje uit het water gevist toen die met zijn loopfietsje het meer in rolde. En dat liep daardoor gelukkig goed af…

Vakantie aan meertje
Campingplaats aan een meertje. Lijkt leuk, in de praktijk heel onhandig

Hetzelfde geldt voor die mooie trappen naar tuinen of patio’s. Met kinderen die nog niet zelfstandig trappen kunnen op en af lopen ben je de hele tijd bezig om te zorgen dat ze wegblijven bij die trappen.

Buiten met omheining

Kinderen moeten naar buiten, vooral op vakantie. Lekker de hele dag in de frisse buitenlucht. Slapen ze ’s avonds weer goed van. Let alleen wel op dat er een goeie omheining om het huisje, villa, appartement zit. Bespaart je weer oplettijd en dan kun je weer meer ontspannen van je boek of borrel.

Ga op vakantie met vrienden/familie met even jonge kinderen

Deze regel is wellicht het lastigst, want je moet maar zin hebben om met vrienden en familie op vakantie te gaan. Ook zou ik aanraden om het klein te houden, want hoe meer gezinnen des te meer overleg en irritaties er kunnen ontstaan.

Voordeel van deze regel, je kunt af spreken om op elkaars kinderen te letten. Waardoor je als ouders af en toe wat quality time samen hebt. En zeker als een-kind gezin, heeft je kind altijd vriendjes om mee te spelen om zich heen.

Lees ook: Anticonceptie na je 40e

Zet je ego opzij, geen stoere vakantieverhalen meer

All inclusive “mag” met jonge kinderen

Ik weet nog dat ik vertelde aan mijn collega’s (zonder kinderen) dat wij een all inclusive vakantie hadden geboekt. Ze keken alsof ik ze een vieze luier onder hun neus hield. Want zij gaan naar Bali en Tokyo. Ja, cool! Alleen zij gaan niet met jonge kinderen.

Onze zoon, tijdens die all inclusive vakantie was hij bijna 4, heeft het nu nog steeds over Xanadu. Het all inclusive resort waar wij verbleven. Wij trouwens ook. Nu denk je wellicht, maar daar zijn toch zwembaden op het resort (regel 3)? Klopt, alleen wij lagen naast dat zwembad en de drankjes werden aan ons strandbedje geserveerd. En het resort had ook een eigen strand, maar dat hebben we vermeden, want de zee was veel te wild en onoverzichtelijk.

Dus kies de bestemming en accomodatie die voor jullie hele gezin de meeste voordelen geeft. Met regel 1 (jouw kinderen relaxt, jij relaxt) als vuistregel in je achterhoofd in gedachte houdend.

Animatie-teams zijn toegestaan. Kids inschrijven voor de dagactiviteiten? Zekers1 Mini-disco? Jep, ook. Na het eten de kids naar de mini-disco en jullie met z’n tweeën rustig natafelen. Uiteraard met zicht op die mini-disco.

Vakantie is heerlijk voor kinderen zolang ze vrij rond kunnen rennen, sociale contacten kunnen maken en spelen

Later naar bed, later wakker in de ochtend

Nog een laatste tip die bij ons goed werkt. Zeker op een zomerse camping waar het nog lang licht is ’s avonds en de andere kinderen ook nog laat buiten spelen. Verruim de bedtijd, laat de kinderen wat langer spelen. Na een paar dagen (hopelijk al meteen) slapen ze daardoor ook ’s ochtends langer. Dat is ook weer meteen een stuk relaxter dan om 6:30 al wakker zijn op een stille en dauwige camping.

kampvuur marshmallows camping
Lekker laat naar bed en met tante marshmallows roosteren

Enkele kindvriendelijke vakantiebestemmingen

Tenslotte nog enkele vakantiebestemmingen waarvan wij vinden dat ze uitermate geschikt zijn voor kinderen tot 4 jaar. Alvast heel veel plezier op jullie vakantie(s)!!

  • All inclusive vakanties (betaalbaarder buiten hoogseizoen, dus profiteer nog van het feit dat je kinderen niet leerplichtig zijn).
    Ga dan voor 5*, dat is echt superdeluxe qua eten, activiteiten en drinken
  • Campings, maar dan zonder directe toegang tot water.
  • Vakantiehuis of appartement, let op vele trappen of trappenhuizen. Persoonlijk zou ik kiezen voor een aangrenzende tuin met omheining

Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash

0 Reacties
Delen
Tags: ,

Ramon Gulikers

Ramon is oprichter van FitForty.nl en zelf uiteraard een actieve en sportieve veertiger. Vader van 2 zoontjes, getrouwd (met dat 'handje" op zijn schouder in zijn profielfoto) en werkzaam in de online marketing. Hier deelt hij zijn manier van leven om fit, gelukkig en gezond te blijven. Geen "je moet dit, anders dan", maar gewoon tips en adviezen. Doe er je voordeel mee!

Geef jouw reactie

Contact Us