Zwanger worden na je 40ste. Kan dat nog makkelijk en gezond?

zwanger-worden-na-je-40e-kan-dat-nog-makkelijk-en-gezond

Volgens het internet is de beste manier om zwanger te worden op je veertigste door tijd te reizen naar toen we 20 waren. Wanneer vrouwen op de piek van hun vruchtbaarheid zitten.

Toen we 20 waren, was de kans om op iedere willekeurige maand zwanger te raken zo’n 20 tot 25%. Om spontaan zwanger te raken op je veertigste zijn de kansen gedaald naar 5%. En vrouwen tussen de 45 en 49 jaar oud hebben zelfs nog maar 1% kans om zwanger te raken.

Ook al wordt het aanzienlijk moeilijker om zwanger te worden na je veertigste, het aantal vrouwen tussen de 40 en 44 dat een kind baart neemt toe. We worden immers steeds gezonder “ouder” en/of vrouwen kiezen er steeds meer voor om eerst carrière te maken. Zwanger worden na je 40ste is nog steeds gewoon en gezond mogelijk. Wellicht wel met wat medische hulp, maar laat je niet tegenhouden.

Kunnen vrouwen zwanger worden na hun veertigste?

Het korte antwoord: ja.

De belangrijkste factoren om de bepalen of een vrouw nog zwanger kan worden zijn de staat van haar eierstokken en haar algemene gezondheid, ongeacht haar leeftijd. Dus, als jij ouder dan 40 bent, je bent gezond en je ovuleert regelmatig, dan heb je nog een grote kans om zwanger te worden via geslachtsgemeenschap over een periode van 6 maanden.

‘’Ik beviel van mijn zoon toen ik 43 was,’’ vertelde kinderboeken auteur Jilanne Hoffmann aan Mom.com. ‘’Ik heb het grootste deel van mijn volwassen leven aan de pil gezeten. Ik had nooit last van bijwerkingen, ik rookte niet en ik was super actief en fit.’’

Ook al hebben de meeste vrouwen van boven de 40 niet veel moeite met het baren van een kind en gebeurt er tijdens de zwangerschap niet veel onvoorziens, de kansen op onvruchtbaarheid en gezondheidsproblemen nemen toe. Als jij boven de 40 bent is het misschien een goed idee om je ovariële functies en hormoonniveaus te laten testen. Ze kunnen zelfs een echo uitvoeren om te kijken of er een verstopping van de eileiders is. Als je partner mannelijk is zou hij ook een sperma analyse kunnen laten doen. Je dokter zal waarschijnlijk veranderingen in je levensstijl aanraden, om zo je kansen om zwanger te raken te verhogen.

IVF bevruchting embryo

Omdat vruchtbaarheidsproblemen vaker voorkomen bij oudere vrouwen (en mannen), is het belangrijk om zo snel mogelijk een dokter te raadplegen. Vruchtbaarheidsbehandelingen zijn namelijk minder effectief voor vrouwen boven de 40. De slagingskansen van IUI (Intra Uteriene Inseminatie) bijvoorbeeld zijn voor vrouwen boven de 40 maar 5%, en bij IVF (In-vitrofertilisatie) zijn de slagingskansen 15% per cyclus.

Tips om zwanger te worden na je 40ste

Ook al is het voor vrouwen mogelijk om op ieder moment in hun menstruele cyclus zwanger te worden, (ook wanneer je ongesteld bent), de beste tijd om zwanger te worden is normaal gesproken 2 tot 3 dagen voor de ovulatie. Als je niet graag onnodige seks hebt (hey, soms kan een baby maken veel werk zijn, en net als al het andere werk doe je niet graag meer dan wat nodig is) kan je een ovulatiekit of een kalender gebruiken. Ook is het nuttig om fysiologische veranderingen in je lichaam te meten om je vruchtbaarheidsvenster bij te houden.

Lees ook: 40 manieren om je libido te verhogen na je 40ste

Veel mensen denken dat je wanneer je zwanger probeert te raken iedere dag seks moet hebben – maar dat is niet waar. Niemand zal je ontmoedigen om dit te doen als je dat wil, maar dokters raden aan om iedere 2 tot 3 dagen in je cyclus seks te hebben. Sperma overleeft namelijk tot 5 dagen in het voortplantingsstelsel van een vrouw.

Nadat Hoffmann was gestopt met de pil had ze verwacht dat het een tijdje zou duren voordat ze zwanger zou worden, omdat ze al wat ouder was en omdat ze al zo lang de pil slikte. ‘’Ik begon mijn temperatuur bij te houden en ik zorgde ervoor dat we binnen 24 uur dat mijn temperatuur steeg seks hadden,’’ vertelde ze. ‘’Binnen twee maanden na het stoppen met de pil was ik al zwanger. De zwangerschap zelf was niet zwaar, maar het bevallen was wel moeilijker.’’

Mogelijke effecten van zwanger worden na je veertigste

Net zoals Hoffmann kunnen andere vrouwen na hun veertigste ook een gezonde zwangerschap en baby hebben, maar de risico’s – voor de vrouw en voor de baby – worden wel groter na de 35.

Voor de vrouw zijn er verhoogde risico’s op zwangerschapscomplicaties zoals pre-eclampsie, zwangerschapsdiabetes, een hoge bloeddruk, een vroegtijdige bevalling en een keizersnede. Voor de baby gaan de risico’s op een vroegtijdige geboorte, laag geboortegewicht, aangeboren afwijkingen en een doodgeboorte omhoog. De meeste dokters raden aan om als zwangere vrouw van boven de 35 jezelf extra te laten testen. ‘’Bijna al mijn patiënten die ouder dan 40 zijn laten zichzelf checken op chromosoomafwijkingen omdat ze psychologisch voorbereid willen zijn,’’ schrijft Dr. Karen Thies van de Universiteit van Missouri Gezondheidszorg op de website van deze organisatie. ‘’De eerste test kan al in het eerste trimester van de zwangerschap plaatsvinden. Als een mogelijke afwijking wordt vastgesteld, kunnen er na 16 weken bevestigende tests plaatsvinden.’’

Al met al, ook al is het na je veertigste moeilijker om zwanger te worden en te blijven, is het wel mogelijk – en met de voordelen van moderne technieken en medicijnen kunnen veel vrouwen op een veilige manier kinderen verwekken en baren.

Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels en UnSplash

0 Reacties
Delen

Tip van de redactie

Tips van de redactie zijn artikelen die wij zelf interessant vonden en de moeite waard vinden om te delen op onze website. Deze artikelen zijn speciaal vertaald en/of herschreven voor FitForty.nl.

Geef jouw reactie