Zwanger worden na je 40ste. Kan dat nog spontaan en gezond?

zwanger-worden-na-je-40e-kan-dat-nog-spontaan-en-gezond

Volgens het internet is de beste manier om zwanger te worden op je veertigste door tijd te reizen naar toen we 20 waren. Wanneer vrouwen op de piek van hun vruchtbaarheid zitten.

Toen we 20 waren, was de kans om op iedere willekeurige maand zwanger te raken zo’n 20 tot 25%. Om spontaan zwanger te raken op je veertigste zijn de kansen gedaald naar 5%. En vrouwen tussen de 45 en 49 jaar oud hebben zelfs nog maar 1% kans om zwanger te raken.

Hoewel de kans op spontane zwangerschap na je 40ste aanzienlijk afneemt, zijn er wel degelijk vrouwen die op natuurlijke wijze zwanger worden. Dit komt doordat de vruchtbaarheid van vrouwen individueel kan verschillen en niet alleen afhankelijk is van de leeftijd. Desondanks is het aantal vrouwen tussen de 40 en 44 jaar dat met medische hulp een kind baart toegenomen. We worden immers steeds gezonder “ouder” en/of vrouwen kiezen er steeds meer voor om eerst carrière te maken. Het is dus nog steeds mogelijk om spontaan zwanger te worden na je 40ste, maar het kan wel wat meer moeite kosten.

TL;DR Veelgestelde vragen over zwanger worden na je 40e
Hoe groot is de kans op zwangerschap na je 40e? De kans op zwangerschap na je 40e is zeker aanwezig, maar het is verminderd in vergelijking met jongere jaren. Op de leeftijd van 20 is de kans om elke maand zwanger te raken ongeveer 20 tot 25%. Echter, op de leeftijd van 40, is deze kans gedaald naar ongeveer 5%. Ondanks de verminderde kansen, zijn er nog steeds veel vrouwen die na hun 40e op natuurlijke wijze zwanger worden, dankzij individuele verschillen in vruchtbaarheid die niet uitsluitend leeftijdsgebonden zijn.
Is 40 te oud voor zwangerschap? Nee, 40 is niet te oud voor zwangerschap. Vrouwen boven de 40 kunnen nog steeds gezond en spontaan zwanger worden. De algemene gezondheid en de staat van de eierstokken zijn cruciale factoren die de mogelijkheid van zwangerschap bepalen, ongeacht de leeftijd.
Hoe vruchtbaar ben je na je 40? De vruchtbaarheid na 40 varieert van vrouw tot vrouw. Hoewel de vruchtbaarheid kan afnemen, is het nog steeds mogelijk om zwanger te worden, vooral als je gezond bent en regelmatig ovuleert. Het gebruik van moderne technieken en medicijnen, zoals vruchtbaarheidsbehandelingen, kan ook helpen bij het vervullen van de kinderwens.
Kan een vrouw van 42 jaar zwanger worden? Ja, een vrouw van 42 jaar kan zwanger worden. De kans bestaat dat ze misschien wat meer moeite moet doen en mogelijk medische hulp nodig heeft, zoals vruchtbaarheidsbehandelingen, maar het is zeker mogelijk. Het belangrijkste is de gezondheid van de vrouw en de staat van haar eierstokken.

Kunnen vrouwen zwanger worden na hun veertigste?

Het korte antwoord: ja.

De belangrijkste factoren om de bepalen of een vrouw nog zwanger kan worden zijn de staat van haar eierstokken en haar algemene gezondheid, ongeacht haar leeftijd. Dus, als jij ouder dan 40 bent, je bent gezond en je ovuleert regelmatig, dan heb je nog een grote kans om zwanger te worden via geslachtsgemeenschap over een periode van 6 maanden.

‘’Ik beviel van mijn zoon toen ik 43 was,’’ vertelde kinderboeken auteur Jilanne Hoffmann aan Mom.com. ‘’Ik heb het grootste deel van mijn volwassen leven aan de pil gezeten. Ik had nooit last van bijwerkingen, ik rookte niet en ik was super actief en fit.’’

Ook al hebben de meeste vrouwen van boven de 40 niet veel moeite met het baren van een kind en gebeurt er tijdens de zwangerschap niet veel onvoorziens, de kansen op onvruchtbaarheid en gezondheidsproblemen nemen toe. Als jij boven de 40 bent is het misschien een goed idee om je ovariële functies en hormoonniveaus te laten testen. Ze kunnen zelfs een echo uitvoeren om te kijken of er een verstopping van de eileiders is. Als je partner mannelijk is zou hij ook een sperma analyse kunnen laten doen. Je dokter zal waarschijnlijk veranderingen in je levensstijl aanraden, om zo je kansen om zwanger te raken te verhogen.

IVF bevruchting embryo

Omdat vruchtbaarheidsproblemen vaker voorkomen bij oudere vrouwen (en mannen), is het belangrijk om zo snel mogelijk een dokter te raadplegen. Vruchtbaarheidsbehandelingen zijn namelijk minder effectief voor vrouwen boven de 40. De slagingskansen van IUI (Intra Uteriene Inseminatie) bijvoorbeeld zijn voor vrouwen boven de 40 maar 5%, en bij IVF (In-vitrofertilisatie) zijn de slagingskansen 15% per cyclus.

Tips om zwanger te worden na je 40ste

Ook al is het voor vrouwen mogelijk om op ieder moment in hun menstruele cyclus zwanger te worden, (ook wanneer je ongesteld bent), de beste tijd om zwanger te worden is normaal gesproken 2 tot 3 dagen voor de ovulatie. Als je niet graag onnodige seks hebt (hey, soms kan een baby maken veel werk zijn, en net als al het andere werk doe je niet graag meer dan wat nodig is) kan je een ovulatiekit of een kalender gebruiken. Ook is het nuttig om fysiologische veranderingen in je lichaam te meten om je vruchtbaarheidsvenster bij te houden.

Lees ook: 40 manieren om je libido te verhogen na je 40ste

Veel mensen denken dat je wanneer je zwanger probeert te raken iedere dag seks moet hebben – maar dat is niet waar. Niemand zal je ontmoedigen om dit te doen als je dat wil, maar dokters raden aan om iedere 2 tot 3 dagen in je cyclus seks te hebben. Sperma overleeft namelijk tot 5 dagen in het voortplantingsstelsel van een vrouw.

Nadat Hoffmann was gestopt met de pil had ze verwacht dat het een tijdje zou duren voordat ze zwanger zou worden, omdat ze al wat ouder was en omdat ze al zo lang de pil slikte. ‘’Ik begon mijn temperatuur bij te houden en ik zorgde ervoor dat we binnen 24 uur dat mijn temperatuur steeg seks hadden,’’ vertelde ze. ‘’Binnen twee maanden na het stoppen met de pil was ik al zwanger. De zwangerschap zelf was niet zwaar, maar het bevallen was wel moeilijker.’’

Lees ook: Vader worden na je 40e met deze vruchtbare tips

Mogelijke effecten van zwanger worden na je veertigste

Net zoals Hoffmann kunnen andere vrouwen na hun veertigste ook een gezonde zwangerschap en baby hebben, maar de risico’s – voor de vrouw en voor de baby – worden wel groter na de 35.

Voor de vrouw zijn er verhoogde risico’s op zwangerschapscomplicaties zoals pre-eclampsie, zwangerschapsdiabetes, een hoge bloeddruk, een vroegtijdige bevalling en een keizersnede. Voor de baby gaan de risico’s op een vroegtijdige geboorte, laag geboortegewicht, aangeboren afwijkingen en een doodgeboorte omhoog. De meeste dokters raden aan om als zwangere vrouw van boven de 35 jezelf extra te laten testen. ‘’Bijna al mijn patiënten die ouder dan 40 zijn laten zichzelf checken op chromosoomafwijkingen omdat ze psychologisch voorbereid willen zijn,’’ schrijft Dr. Karen Thies van de Universiteit van Missouri Gezondheidszorg op de website van deze organisatie. ‘’De eerste test kan al in het eerste trimester van de zwangerschap plaatsvinden. Als een mogelijke afwijking wordt vastgesteld, kunnen er na 16 weken bevestigende tests plaatsvinden.’’

Onthoud dat de vruchtbaarheid van vrouwen individueel kan verschillen en niet alleen afhankelijk is van leeftijd. Hoewel het moeilijker kan zijn om spontaan zwanger te worden na je 40ste, zijn er nog steeds mogelijkheden om zwanger te worden met moderne technieken en medicijnen, zoals vruchtbaarheidsbehandelingen. Spontaan zwanger worden na je 40ste gezond kan verlopen en er is voldoende professionele hulp beschikbaar is om je te ondersteunen bij het vervullen van je kinderwens. En dat je gewoon op een veilige manier kinderen kan verwekken en baren.

Lees ook: Anticonceptie na je 40e levensjaar

Waarom heb ik dit artikel over zwangerschap na je 40e geschreven?
Ik wil laten zien dat, hoewel de kans op spontane zwangerschap afneemt, het nog steeds mogelijk is om op natuurlijke wijze zwanger te worden. Ik wil benadrukken dat de vruchtbaarheid individueel kan verschillen en niet alleen afhankelijk is van leeftijd, en dat moderne technieken en medicijnen beschikbaar zijn om te helpen bij het vervullen van de kinderwens. Mijn boodschap aan de lezers is dat leeftijd is slechts een getal en mag je niet tegenhouden om je dromen na te jagen. Als 40-plusser ben je nog steeds in staat om zwanger te worden en een gezonde zwangerschap te hebben. Laat je niet ontmoedigen door statistieken en kies voor professionele hulp als dat nodig is. Geloof in jezelf en weet dat je alle middelen hebt om je kinderwens te vervullen. Ga ervoor en laat niets je tegenhouden!

Ellen

Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash

0 Reacties
Delen

Ellen

Ellen is moeder van twee kinderen en doet haar best om hen een gezonde levensstijl mee te geven. Op FitForty.nl deelt ze haar kennis over gezonde levensstijl en fit blijven na je 40e aan andere vrouwen (en mannen). Ze inspireert anderen om hun gezondheid en welzijn te verbeteren door middel van beweging, de juiste mindset en gezonde voeding. In haar vrije tijd doet ze aan yoga en fanatiek boulderen. Na haar afgeronde studie psychologie is ze nu werkzaam in een Amsterdams ziekenhuis.

Geef jouw reactie

Contact Us