Checklist en strategie voor een obstacle, mud of Viking run

Meedoen aan een obstacle run zoals de bekende Mud runs of Strong Viking runs. Inschrijven is doe je zo en dan begint de voorbereiding. Vanuit mijn eigen ervaringen met obstacle runs geef ik je hierbij mijn checklist en strategie tips om uiteindelijk goed over de finish te komen.
Ik geef je zelf nog tips, kan hier ook niet anders, hoe je als 40 plusser een obstacle run tot een goed einde brengt.
Hier onder de verschillende checklists en strategie voor de verschillende onderdelen bij een Mud Run, Strong Viking Run, Spartan Run of een andere obstacle run.
Checklist VOOR de Mud – Strong Viking – Obstacle run
- Het adres van de Mud of Obstacle Run
- Contant geld voor parkeerplaats
- Je legitimatiebewijs
- Het inschrijfbewijs
- Je persoonlijke Mylaps Chip
- Je partner(s)

Zo kom je dan over de finish
Checklist voor TIJDENS de Mud – Strong Viking – Obstacle run
- Geschikte (onder) kleding (geen katoen) (heren / dames)
- Goede (Mud/Trail) Schoenen
- Bij kou, handschoenen
- Bij zonnig weer, Zonnebrand
- Een GoPro, GPS-klok of andere (waterdichte) gadgets
- Energie gel of reepjes (voor langere afstanden, ongeveer vanaf 19km)

Checklist voor NA de Mud – Strong Viking – Obstacle run
- Één of twee handdoeken voor het douchen
- Een grote vuilniszak voor al je natte kleding en je schoenen
- Een grote warme handdoek of deken
- Droge en warme kleding
- Droge schoenen
- Eten en drinken
- Foto-camera + supporter voor coole pics
Als je bovenstaande bij je hebt zit je wel goed.
Tactiek en strategie voor een obstacle run
- Zelf vind ik het ook altijd fijn om op tijd aanwezig te zijn. Rustig de boel een beetje bekijken en verkennen, sfeer proeven. Maar ook alvast wat obstakels bekijken en zien hoe iedereen er over- en doorheen gaat. Daar leer ik weer van. Ook fijn om de beetje spanning die je toch altijd hebt wat te laten zakken.
- Nog een tactische tip om een obstacle run goed door te komen. Laat je niet gek maken door de snelle starters. Dat zijn of hele slechte starters die zichzelf opblazen in de eerste kilometer, of juist de hele snelle renners die je toch niet gaat bijhouden. Wil je geen renners voor je hebben vanaf de start, zorg dan dat je ook helemaal vooraan gaat starten. Eis en claim je plek op vooraan in jouw startgroep.
- Blijf in beweging, want afkoelen betekent dat je de vermoeidheid en vooral je spieren en gewrichten gaat voelen. Probeer dus inderdaad vooraan te starten, dan kom je niet in een file bij een obstacle. En loop steeds in één tempo, zodat je constant blijft qua cardio en hartslagen.
- Hoe was het weer voor de obstacle run? Veel regen? Dan is het parcours ook modderig en dus glad. Hou hier rekening mee.
- Start je later op de dag of na een aantal andere startgroepen? Dan zijn de obstacles al vies, nat, glad, modderig. Hou ook hier rekening mee. Hou je niet van vieze obstakels? Zorg dan dat je in de eerste startgroep van de dag zit.
- Draag sowieso altijd trail running of obstacle run schoenen. Altijd!
Daarnaast zou ik aanraden om een legging of in ieder geval hoge sokken te dragen. Zo bescherm je je schenen optimaal.
Waar moet je op letten als je een obstacle run doet na je 40e
Er zijn enkele dingen waar je op moet letten als je na je 40e een obstacle run wilt doen. Ten eerste is het belangrijk om te trainen voor de run om je spieren en gewrichten te versterken en om blessures te voorkomen. Het is ook aan te raden om een goede warming-up en cooling-down te doen voor en na de run om je spieren te laten ontspannen en om te voorkomen dat je stijf wordt. Verder is het belangrijk om voldoende te drinken tijdens de run om uitdroging te voorkomen. Als je specifieke gezondheidsproblemen hebt, raad ik je aan om een arts te raadplegen voordat je aan de run begint om te zorgen dat je de run veilig kunt voltooien.
Mocht je om wat voor reden niet meer zo fit zijn en toch een obstacle run willen doen. Dan is wellicht een family obstacle, Mud of Strong Viking run een goed alternatief. Samen met je partner en kinderen de modder en obstakels bedwingen. Goed voor de familie bounding en de lichamelijke gesteldheid. Jullie gaan zo snel als de langzaamste van het team. Focus is samen de finish halen en plezier hebben. Zelfs niet-fit kun je dan deelnemen.
Veel plezier en vooral succes met je obstacle, Viking en/of Mud-run!
Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash
Ramon Gulikers
Ramon is oprichter van FitForty.nl en zelf uiteraard een actieve en sportieve veertiger. Vader van 2 zoontjes, getrouwd (met dat 'handje" op zijn schouder in zijn profielfoto) en werkzaam in de online marketing. Hier deelt hij zijn manier van leven om fit, gelukkig en gezond te blijven. Geen "je moet dit, anders dan", maar gewoon tips en adviezen. Doe er je voordeel mee!