Trainen met je kinderen en zonder oppas

Kinderen een excuus om niet te trainen? Kan, maar het hoeft niet. Je kunt gewoon trainen met (jonge) kinderen. Zelfs zonder naar een dure sportschool met oppasservice te gaan. Het meenemen van je kinderen tijdens je trainingen inspireert hen tegelijkertijd ook weer om later zelf te gaan sporten. Win-win situatie, jij fit, zij fit! En trouwens ’s avonds moe, ook niet onbelangrijk. Vanaf de geboorte van mijn eerste zoontje heb ik hem meegenomen tijdens mijn wekelijkse sportmomenten, hardlopen en krachttrainingen. Zo kregen krijgen we onze benodigde beweging en onbetaalbare vader-zoon “bonding”.

Lees ook: Vader worden na je 40e met deze tips

Voordat je meteen je kids pakt en naar buiten rent, even nog een paar waarschuwingen. Hou er ook rekening mee dat ze soms na je eerste setje herhalingen al “ik wil naar huis” kunnen beginnen te roepen. Kan gebeuren, gewoon incalculeren. Persoonlijk (even afkloppen) is het me pas 1 of 2 keer overkomen, dus verwaarloosbaar. En dan heb je nog het gevalletje, “ik moet plassen” of erger nog “ik moet poepen”. Dat betekent even stilzetten die HIIT-timer en de bosjes induiken. Zorg dus naast je shake-beker ook voor vochtige doekjes.  Nog iets om rekening mee te houden? Jep, volgepoepte luiers. Een luier vervangen terwijl je buiten adem bent en het zweet langs je neuspuntje loopt als een lekkende kraan, ook dat heb ik gedaan. Hoort erbij! Is ook meteen een goeie hersteltraining.

calisthenics-stadspark-osdorp
Calisthenics park in het stadspark in Osdorp – Mei 2017

Een luier vervangen terwijl je buiten adem bent en het zweet langs je neuspuntje loopt als een lekkende kraan, ook dat heb ik gedaan.

Mijn trainingen werk ik trouwens allemaal af in de buitenlucht, geen sportschool voor mij, maar gratis en voor niets sporten. Hier in Amsterdam hebben we de luxe van vele calisthenics parken, waar je flink los kunt gaan door te hangen en jezelf op te trekken aan stangen. Eigenlijk een speeltuin met klimrekken voor volwassenen die sterker en fitter willen worden. Zelf trainde ik, toen we nog in Amsterdam Oud-West woonden, altijd in het calesthenics park in het Rembrandtpark.

Nu we in Nieuw-Sloten wonen train ik altijd in het calisthenics park in het stadspark van Osdorp, wat toevallig ook nog eens het grootste calisthenics park van de wereld is! Ondanks de verhuizing is het rennen om de Sloterplas ongewijzigd gebleven, alleen de aanlooproute is veranderd. En dan is het nog steeds rennen en tussendoor stoppen om workouts te doen (denk aan obstacle runs, maar dan zonder de modder). Want op verschillende plekken om de Sloterplas staan ook weer stangen en zelfs een calisthenics park! Echt ideaal! Kun je helemaal los gaan.

Maar goed, genoeg over mij, nu wil jij als ouder natuurlijk weten hoe je de kids mee kunt nemen tijdens je trainingen. Hier mijn tips over het meenemen van de kinderen tijdens het hardlopen, bootcampen, krachttrainen, HIIT trainingen, calisthenics, lichaamsgewicht trainingen enzovoorts.

calisthenics-park-sloterplas
Calisthenics park aan de Sloterplas in Amsterdam – Augustus 2016

Hardlopen

Deze training samen doen met je kinderen is het makkelijkst. Wat heb je nodig? Een goede kinderwagen of een kind wat al kan fietsen en jouw hardlooptempo bij kan houden. Het enige waar ik in het begin heel erg aan moest wennen, was mijn eigen aanblik van een vader die met een kinderwagen aan het rennen is. Ik had het gevoel dat men je toch een beetje een uitslover vindt. Dat gevoeld verdwijnt vanzelf wel na een aantal keer en in Amsterdam ben je zeker niet de enige die dit doet. Een ander voordeel, de kinderen slapen als een roosje van jouw hijgen en het ritmisch rollend geluid van de kinderwagen.

Heb je hier nog een speciale kinderwagen voor nodig? Zo eentje speciaal om mee te hardlopen? Neen, dat hoeft dus helemaal niet. Als je er toch nog eentje gaat kopen en je mag mee beslissen, neem dan een kinderwagen met wat grotere voorwielen. Dat rijdt en duwt wat makkelijker over stoepjes en hobbels. Om omklappen te voorkomen zet ik ook altijd de voorwielen vast, zodat ze niet meer zwenken. Het is ook een kwestie van oefenen, de eerste keer zit je meer te pielen met die wagen en is hardlopen even niet zo ontspannen. Maar na 2-3 keer ben je king of the road, duw je die wagen rennend voor je uit alsof het niets is. Zelf hebben we de Transit van Mutsy, gaat al twee kinderen en heel wat hardgelopen kilometers mee!

HIIT, bootcamp, krachttraining en lichaamsgewicht oefeningen

Al deze workouts kun je doen waar je maar zou willen, als het maar kindvriendelijk is. Dus geen hoge muren, water of drukke wegen waar je je kinderen liever niet af, in of overheen ziet gaan. Zoals net al gezegd, mijn trainingsplekken zijn de calisthenics parken in Amsterdam. Cas die rent en klimt hier zelf ook vrolijk rond, terwijl ik mijn eigen programmaatje draai. Toegegeven, toen hij nog geen 3 was, was het wel wat meer opletten waar hij heen liep. Maar vanaf zijn derde kon ik steeds beter afspraken met hem maken over waar en hoe ver hij mocht (weg)lopen. Beetje opvoeden zeg maar 😉 Tegenwoordig is het “samen sporten” een uitje geworden en wordt er zelfs om gevraagd thuis door Cas!

Heb je geen calisthenics park in de buurt? Ga gewoon voor de speeltuin, als je maar stangen hebt! Is in het begin natuurlijk ook even over de gène heenzetten (net als rennen met de kinderwagen). Of gewoon zoeken naar tijden dat je de enige bent in de speeltuin.

Nog een voordeel van trainen met je kind? Gebruik hem/haar als extra gewicht. Superhandig! Wat dacht je van opdrukken met 19 extra kilo’s die op je rug zitten? Of squats met een kind in je nek? Of pull ups en iemand van 4 aan je benen laten hangen? Effe die spiertjes extra laten branden!


Trainen op het calesthenics park in het Rembrandtpark Amsterdam – Juni 2016

Trainen op vakantie

trainen-op-vakantie
Trainen met kind en boomstam op vakantie – Augustus 2016

Op vakantie je trainingen afwerken of zelfs de frequentie verhogen (ja, zo’n gek ben ik dus). Terwijl de kinderen even een slaapje doen overdag, spring ik de gym of het bos in voor mijn lichamelijk versterkende routines. Omdat ik normaal niet in de gym train zijn de vakanties altijd een leuke afwisseling op mijn trainingsprogramma’s. Dat maakt het nog leuker en ik heb ook het gevoel dat je door die afwisseling nog meer vorderingen maakt.

Door op vakantie te gaan hardlopen ontdekte ik ook altijd weer nieuwe restaurantjes, plekjes en caféetjes. Het geeft je altijd weer een nieuwe kijk op de omgeving.

Vorig jaar zaten we in de bossen bij Vuren, waar ze net de boel flink bij gekapt hadden. Er lagen mooi gestripte boomstammen van 2 meter. Ideaal om als balast te gebruiken! Met zo’n boomstam van rond de 20 kilo in je nek lopen, lunchen (van lunches dus), tillen en squaten maar! En Cas, die fietste vrolijk mee op zijn loopfietsje, want ik liep dus met die boomstam te zeulen.

Goed voorbeeld, doet goed volgen

Samen sporten met je kind, goed voor de band en je geeft een ontzettend gezond en goed voorbeeld af aan je kind(eren). Mijn vader was vroeger gymleraar en nam me altijd mee naar de gymzaal en mee sporten. Daar heb ik zelf ook weer mijn liefde om sportief bezig te zijn aan overgehouden. En dat wil ik graag ook overbrengen aan mijn zoons. En die proteïne-shake smaakt ook veel lekkerder als je hem samen drinkt met je kind!

Foto’s en video gemaakt door en eigendom van Ramon Gulikers

Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash

0 Reacties
Delen

Ramon Gulikers

Ramon is oprichter van FitForty.nl en zelf uiteraard een actieve en sportieve veertiger. Vader van 2 zoontjes, getrouwd (met dat 'handje" op zijn schouder in zijn profielfoto) en werkzaam in de online marketing. Hier deelt hij zijn manier van leven om fit, gelukkig en gezond te blijven. Geen "je moet dit, anders dan", maar gewoon tips en adviezen. Doe er je voordeel mee!

Geef jouw reactie

Contact Us