Welke sport op welke leeftijd?

welke-sport-op-welke-leeftijd

Deze lijst met mogelijkheden is uiteraard adviserend bedoeld. Want vergeet niet dat een mens zowel een chronologische als een biologische leeftijd heeft en dat er een verschil kan zijn tussen beide. De chronologische leeftijd is de leeftijd in kalenderjaren. De biologische leeftijd wordt afgemeten aan de hand van het fysieke en mentale functioneren.

2 tot 4 jaar

kinderen-zwemmenLeuk en ongestructureerd spelen.
Spelletjes zorgen ervoor dat kinderen actief blijven.

Basisactiviteiten zoals wandelen, rennen, klimmen, springen, voetballen of op een driewieler fietsen zijn de perfecte activiteiten voor het ondersteunen van evenwicht, coördinatie en het verbeteren van de spierkracht.

Zwemmen kan ook in deze periode. Zwemmen heeft voordelen voor het hele lichaam.

5 tot 7 jaar

Sport kan het beste bestaan uit veel spelvariatie.

Activiteiten moeten niet te lang duren en kinderen moeten tijd hebben om te rusten.

Individuele activiteiten als fietsen en skaten kunnen het zelfvertrouwen verbeteren

Balans ontwikkelen, vaardigheid, snelheid, kracht en reflexen opbouwen.

Sporten als hardlopen, springen en gymnastiek zijn ideaal voor het verbeteren van de concentratie op deze leeftijd

Touwtrekken, paal klimmen en springen zijn goede activiteiten die werken met je eigen lichaamsgewicht aanmoedigen.

De beste sport voor meer kracht in deze leeftijdsgroep is zwemmen.

8 tot 9 jaar

klimmen-kinderenDit is een leeftijd waarbij gedisciplineerde sporten gestart kunnen worden onder supervisie van een expert of coach. Dit is ook de perfecte leeftijd om te werken aan kracht, balans, flexibiliteit, snelheid en ritme.

Op deze leeftijd kan een kind focussen op meer dan één enkele tak van sport, dit helpt eveneens bij het ontwikkelen op verschillende gebieden. Deelnemen aan een variatie van sporten kan ook letsel voorkomen aan botten, spieren of gewrichten die veroorzaakt kunnen worden door herhalende activiteiten.

Het activiteitsniveau van een kind en zijn kracht kunnen verbeterd worden door individuele sporten zoals tennis, tafeltennis, gymnastiek (niet competitief), klimmen, fietsen, rennen en skiën.

Talenten en vaardigheden kunnen verbeterd worden door het spelen van teamsporten. Teamsporten stimuleren een gezonde en sociale levensstijl en leren een kind om zijn eigen bewegingen te controleren.

Verschillende zwemstijlen kunnen geleerd worden op deze leeftijd.

10 tot 12 jaar

Op deze leeftijd kan meer geleerd worden over spelregels en tactieken. Competitieve spellen kunnen nu makkelijker gespeeld worden.

Om de fysieke ontwikkeling, groei en motorische vaardigheden te ondersteunen dienen op deze leeftijd activiteiten systematischer te zijn. Vanwege het feit dat het fysiologische systeem nog niet volledig ontwikkeld is.

Activiteiten dienen niet te bestaan uit het dragen van teveel gewicht, sommige herhaal oefeningen kunnen echter wel uitgevoerd worden.

13 tot 15 years

voetbal-jongensWerken met gewichten, lange afstanden hardlopen, worstelen en overige sporten waar veel vaardigheden en ervaring voor nodig is zijn niet geschikt voor deze leeftijdsgroep.

Teamsporten als voetbal, basketbal en volleybal en overige sporten die vriendschap, verbeelding en samenwerking stimuleren zijn ideaal voor deze leeftijdsgroep.

16 tot 19 jaar

Op dit moment heeft een jong volwassen persoon het niveau en fysieke ontwikkeling wat dicht in de buurt komt van een volwassen persoon. Een persoon op deze leeftijd kan elke sport voortzetten waarin hij of zij geïnteresseerd is.

Sporten als taekwondo en karate kunnen gestart worden. Beide leren uw kind respect te hebben voor anderen en vereisen veel discipline.

Krachtoefeningen kunnen uitgevoerd worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan gewichtheffen of boksen.

De 20+ jaren

fitness-dertigerDe botstructuur is erg sterk; Dit zijn de jaren waarin de botstructuur in zijn geheelheid het sterkst is. Fitness kan naar het hoogste niveau worden getild.

Gewichtstraining kan uitgevoerd worden onder supervisie van een expert met als doel het verbeteren van zowel spier als gewrichtkracht.

Teamsporten of aerobic oefeningen zijn perfect voor het hart- en vaatstelsel op deze leeftijd.

De 30+ jaren

Het metabolisme begint zijn werk te doen en vertraagd, het verliezen van gewicht wordt moeilijker. Mensen moeten veel aandacht besteden aan de oefeningen die ze doen en wat ze eten.

Het grootste verlies van spieren wordt ervaren in de onderste helft van het lichaam welke deel is van het gedeelte wat de meeste oefeningen nodig heeft. Men dient te focussen op cardio eveneens als trainen met gewichten.

Bij het sporten moet teveel routine worden vermeden. Activiteiten moeten regelmatig afgewisseld worden. Hou in gedachte dat fietsen het beste is wat je kan doen voor je gewrichten op deze leeftijd.

Trap klimmen en zwemmen zijn ideale oefeningen.

De 40+ jaren

zwemmen-sportOp dit moment kan sporten helpen tegen het verzwakken van spieren en botten en kan eveneens een belangrijke manier zijn om het verouderingsproces te vertragen. Dit komt door het vrijkomen van hormonen in de bloedbaan. Regelmatig sporten welke niet het hart of het ademhalingssysteem beïnvloeden zijn perfect. De duur en snelheid kan altijd worden verhoogd indien het niet intensief genoeg bevonden wordt.

Een snelle wandeling elke dag, regelmatig zwemmen of fietsen zijn allemaal ideale activiteiten voor deze leeftijdsgroep.

Gewichtstraining ontwikkelt spieren en helpt het skeletstelsel te beschermen

Als men op deze leeftijd voor de eerste keer met sport begint, moet men eerst een dokter raadplegen om te verifiëren of uw fysiek en gezond genoeg bent om te beginnen met oefeningen. Er dient een aangepast schema opgezet te worden door een expert.

Stretching en opwarmen voor het uitvoeren van oefeningen zijn zeer belangrijk om te beschermen tegen letsel.

De 50+ jaren

kettle-beltsBotten en spieren verliezen hun dichtheid en kracht steeds meer. Gebrek aan activiteit op dit moment kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van het leven.

Er kan een gebrek aan evenwicht en versteviging van spieren zijn die op deze leeftijd waargenomen zijn. Gewichtstraining kan de spieren versterken en de botdichtheid verhogen.

Bij postmenopauzale vrouwen kan een verlaging in oestrogeen hartproblemen veroorzaken, terwijl de botdichtheid verminderd is. De vermindering van de botdichtheid betekent een verhoging in het risico op osteoporose. Dus moet de calcium inname voldoende zijn en zijn oefeningen erg belangrijk.

De 60+ jaren

Hoewel de spieren een aantal van hun oorspronkelijke kracht hebben verloren en spiervezels zijn gekrompen, is er nog steeds potentieel voor het ontwikkelen van vezels. Lichtgewicht training kan zeer gunstig zijn voor bot- en spierkracht.

Gedurende deze tijd vertraagt het gebrek aan lichaamsbeweging het lichaam en zorgt het voor meer spierverlies, waardoor het hele systeem verzwakt wordt. Gewrichten kunnen hun flexibiliteit verliezen, of stoppen met werken, en het risico op een hartaanval is groter. Maar een actieve levensstijl kan dit alles helpen voorkomen.

Strekoefeningen voor en na sport kunnen de algemene flexibiliteit vergroten.

fietsen-vijftigerZwemmen is, zoals op alle andere leeftijden, één van de gezondste sporten die u kunt doen om uw gehele systeem te beschermen.

Fietsen legt niet te veel druk op de gewrichten aangezien het grootste deel van het lichaamsgewicht verdeeld is tussen zadel en pedalen. In feite kunnen de cirkelvormige bewegingen en ritmische beweging helpen om kraakbeen te versterken. Aangezien fietsen het mogelijk maakt om langdurig met lage intensiteit te oefenen, is het een ideale sport om vet te verbranden. Voor mensen met ernstige gewichtsproblemen is fietsen een betere keuze dan hardlopen of joggen.

Origineel artikel: www.tnp.no/norway/sport/3044-which-sport-at-what-ageij
Afbeeldingen via pexels.com

Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash

0 Reacties
Delen

Tip van de redactie

Tips van de redactie zijn artikelen die wij zelf interessant vonden en de moeite waard vinden om te delen op onze website. Deze artikelen zijn speciaal vertaald en/of herschreven voor FitForty.nl.

Geef jouw reactie

Contact Us