Welke sporten zijn geschikt na je 40e voor niet-sporters

welke-sporten-zijn-geschikt-na-je-40e-voor-niet-sporters

Er zijn tal van sporten die geschikt zijn voor niet-sporters na hun 40e. Maar het is wel belangrijk om een sport te kiezen die bij je interesses en fysieke mogelijkheden past. Zo blijf je gemotiveerd om door te gaan. Een aantal sporten die geschikt zijn voor niet-sporters na hun 40e zijn onder andere:

  • Wandelen: Dit is een laagdrempelige manier van bewegen die geschikt is voor mensen van alle leeftijden en fysieke conditie. Het is een goede manier om het hart- en vaatstelsel te trainen en kan ook helpen om stress te verminderen. Maak van wandelen Rucking en je pakt meteen nog wat krachttraining erbij.
  • Zwemmen: Dit is een andere laagdrempelige activiteit die geschikt is voor mensen van alle leeftijden en fysieke conditie. Zwemmen is een efficiënte manier om het hele lichaam te trainen en kan helpen om spierkracht en flexibiliteit te verbeteren. Zwemmen is ook minder belastend voor je gewrichten of spieren mocht je (nog) met iets van overgewicht kampen.
  • Fietsen: Dit is een andere goede optie voor mensen die op zoek zijn naar een laagdrempelige manier om te bewegen. Fietsen kan helpen om het hart- en vaatstelsel te trainen en kan ook leiden tot verbeteringen in de spierkracht en uithoudingsvermogen. Daarnaast is fietsen ook minder belastend voor je gewrichten of spieren mocht je (nog) met iets van overgewicht kampen.

Er zijn nog veel meer sporten die geschikt zijn voor niet-sporters na hun 40e, experimenteer met verschillende activiteiten om te zien wat het beste bij je past. Ga bijvoorbeeld met vrienden of kennissen mee naar hun sport of activiteit. Een soort van proeflessen voor jezelf om te kijken wat je leuk vindt.

Je fitheid meten voordat je gaat sporten

Er zijn verschillende manieren om je fitheid te testen, afhankelijk van welke aspecten van je fitheid je wilt meten. Sommige opties om je fitheid te testen zijn onder andere:

  • Een loopband- of fietsergometer-test: Dit is een manier om je aerobe (cardiovasculaire) fitheid te meten door te kijken naar hoe goed je lichaam zuurstof gebruikt tijdens matige tot intense fysieke inspanning.
  • Een spierkracht- of spieruithoudings-test: Dit is een manier om te kijken naar hoe sterk en uithoudingsvermogend je spieren zijn door middel van oefeningen zoals squats, bankdrukken of kniebuigingen.
  • Een flexibiliteitstest: Dit is een manier om te kijken naar hoe flexibel je bent door middel van oefeningen zoals de sit-and-reach-test of de schouderpasser-test.

Onthou dat fitheid niet alleen afhangt van één specifieke fysieke kwaliteit, maar van een combinatie van verschillende aspecten. Wij raden je aan om een gevarieerd trainingsprogramma te volgen dat aandacht besteedt aan alle belangrijke aspecten van je fitheid, zoals aerobe fitness, spierkracht en flexibiliteit.

Lees ook: Hoe fit ben jij voor je leeftijd? Check waar je staat met deze tests voor thuis

Wat zijn de 10 populairste sporten voor mensen boven de 40 jaar

Er is geen specifieke lijst van de meest populaire sporten voor mensen boven de 40 jaar, aangezien deze lijst afhankelijk is van verschillende factoren zoals persoonlijke voorkeuren, fysieke mogelijkheden en lokale beschikbaarheid. Hieronder vind je de top 3 populairste sporten van sporters boven de 40 jaar zijn:

Populairste sporten per leeftijdsgroep (Bron)
Top 5 sporten naar leeftijd
Top 5 sporten naar leeftijdscategorie in Nederland 2021 (Bron)

Dit is slechts een kleine selectie van de vele sporten die populair kunnen zijn onder mensen boven de 40 jaar. Zoals we eerder al schreven raden wij je aan om te experimenteren met verschillende activiteiten om te zien wat het beste bij jou past. Zo ben ik op dit moment (ten tijde van schrijven 48 jaar) verknocht aan Crossfit.

Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash

0 Reacties
Delen

Ramon Gulikers

Ramon is oprichter van FitForty.nl en zelf uiteraard een actieve en sportieve veertiger. Vader van 2 zoontjes, getrouwd (met dat 'handje" op zijn schouder in zijn profielfoto) en werkzaam in de online marketing. Hier deelt hij zijn manier van leven om fit, gelukkig en gezond te blijven. Geen "je moet dit, anders dan", maar gewoon tips en adviezen. Doe er je voordeel mee!

Geef jouw reactie

Contact Us