De 800g challenge: boost je gezondheid met meer fruit en groenten!

de-800g-challenge-boost-je-gezondheid-met-meer-fruit-en-groenten

Ben je klaar om je gezondheid naar een hoger niveau te tillen? Maak kennis met de 800g Challenge! Deze uitdaging draait allemaal om het verhogen van je dagelijkse inname van fruit en groenten. In dit artikel ontdek je wat deze uitdaging inhoudt, wie deze heeft bedacht, waarom het zo populair is en hoe je het kunt doen. Dus laat die fruitschaal vol heerlijke vruchten op je aanrecht staan terwijl we in de wereld van de 800g Challenge duiken!

Wat is de 800g Challenge en wie heeft het bedacht?

De 800g Challenge is een eetuitdaging die draait om het dagelijks consumeren van 800 gram (of meer!) aan fruit en groenten. Het is geen strikt dieetplan, maar eerder een leuke en haalbare manier om je voedingsgewoonten te verbeteren. Deze uitdaging werd bedacht door EC Synkowski, een expert op het gebied van voeding en gezondheid. EC Synkowski heeft ontdekt dat het eten van een grote hoeveelheid fruit en groenten verband houdt met een lager risico op kanker, beroerte, hartziekte en overlijden. Daarnaast sluit het ook aan bij de aanbevelingen van het USDA (Amerikaanse ministerie van Landbouw) met betrekking tot fruit- en groenteconsumptie. Ga naar de website

Bedenkster EC Synkowski zegt dit over de 800g Challenge

“Het idee is simpel: eet dagelijks 800 gram aan fruit en groenten naar keuze, zonder dat je je favoriete voedsel hoeft op te geven. Het draait allemaal om het toevoegen van gezonde voeding aan je dieet, in plaats van het elimineren van voedsel waar je van houdt.

Maar hoeveel is 800 gram eigenlijk? Nou, het past op een standaard dinerbord, maar dat betekent niet dat je alles tijdens het avondeten moet verorberen. Een praktische strategie is om ongeveer twee kopjes fruit en groenten bij elke grote maaltijd – ontbijt, lunch en diner – te eten en de rest aan te vullen met eiwitrijke voedingsmiddelen, granen, noten, snacks, wat je maar wilt.

Dit betekent dat 800 gram neerkomt op ongeveer zes kopjes. Dit is een handige schatting als je geen weegschaal hebt. Een losse vuist van een volwassene is ongeveer gelijk aan één kopje of zo’n 130 gram. Dus als je gedurende de dag zes kopjes of vuisten vol fruit en groenten consumeert, kom je dicht genoeg in de buurt van die 800 gram.

Laat perfectionisme je niet weerhouden van een goed genoeg resultaat. Er zijn echter twee uitzonderingen waar je voorzichtig mee moet zijn: bladgroenten en aardappelpuree.

Wat zo fijn is aan de 800g Challenge is dat er geen strikte regels zijn. Het enige wat je hoeft te doen, is ervoor zorgen dat je fruit en groenten eet zoals ze bedoeld zijn – als fruit en groenten – en niet in de vorm van bewerkte producten. Je kunt de items wegen wanneer ze gekookt, ingeblikt, bevroren of vers zijn. Bovendien heb je de vrijheid om zelf te kiezen welke soorten fruit en groenten je wilt eten. Hou je niet van boerenkool? Geen probleem, je bent niet verplicht om het te eten.

De 800g Challenge is ontworpen voor het echte leven op de lange termijn. Er zijn geen strikte regels, omdat het draait om het maken van gezonde keuzes die bij jou passen. Op sommige dagen zul je veel bananen en sinaasappels eten, terwijl je op andere dagen meer wortels en aardappelen kunt kiezen. Het maakt niet uit, want het zijn allemaal goede keuzes.” 

De Voordelen van de 800g Challenge

Het verhogen van je inname van fruit en groenten kan talloze voordelen hebben voor je gezondheid. Hier zijn een paar redenen waarom de 800g Challenge de moeite waard is:

 1. Verminderd risico op chronische ziekten: Onderzoek toont aan dat een hogere inname van fruit en groenten in verband wordt gebracht met een lager risico op aandoeningen zoals kanker, hartziekten en beroertes. Door de 800g Challenge aan te gaan, geef je jezelf een krachtig wapen in de strijd tegen deze ziekten.
 2. Verhoogde voedingsstoffen: Fruits en groenten zitten boordevol essentiële voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Door meer van deze voedingsmiddelen te eten, geef je je lichaam de brandstof die het nodig heeft om optimaal te functioneren.
 3. Verbeterde spijsvertering: De vezels in fruit en groenten dragen bij aan een gezonde spijsvertering en reguliere stoelgang. Het eten van voldoende vezelrijk voedsel kan constipatie voorkomen en je darmgezondheid verbeteren.
 4. Gewichtsbeheersing: Fruit en groenten hebben over het algemeen een laag caloriegehalte en een hoog verzadigingsgevoel. Door je maaltijden aan te vullen met deze voedzame opties, kun je je gewicht beter beheersen en je verzadigd voelen zonder te veel calorieën binnen te krijgen.

Hoe doe je de 800g Challenge?

Het volgen van de 800g Challenge is eenvoudig en flexibel. Hier zijn enkele stappen om aan de slag te gaan:

 1. Stel je doel: Het doel is om minstens 800 gram fruit en groenten per dag te eten. Dit lijkt misschien veel, maar met de juiste planning en creativiteit kun je het gemakkelijk bereiken.
 2. Diversifieer je keuzes: Kies een breed scala aan fruit en groenten om ervoor te zorgen dat je een breed scala aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Denk aan bessen, bladgroenten, knolgewassen, citrusvruchten en meer.
 3. Maak het gemakkelijk: Bereid je maaltijden voor en maak gebruik van handige tips om het eten van fruit en groenten gemakkelijker te maken. Snijd ze van tevoren, gebruik diepvriesopties en maak gebruik van speciale bewaardozen om de versheid te behouden.
 4. Experimenteer met recepten: Maak van de 800g Challenge een culinair avontuur! Zoek naar heerlijke recepten die vol zitten met fruit en groenten. Smoothies, salades, roerbakgerechten en soepen zijn slechts enkele voorbeelden van gerechten waar je mee kunt experimenteren.
 5. Wees vergevingsgezind: Soms zul je misschien niet elke dag de volledige 800 gram halen en dat is oké. Wees flexibel en doe je best. Zelfs als je er niet helemaal aan voldoet, zal het verhogen van je inname van fruit en groenten nog steeds voordelen bieden voor je gezondheid.

Veelgestelde vragen over de 800g Challenge

VraagAntwoord
“Is er een wetenschappelijke reden achter de 800g challenge?”“De challenge is gebaseerd op het feit dat het eten van een grote hoeveelheid fruit en groenten geassocieerd is met een lager risico op kanker, beroerte, hartziekte en overlijden. Het volgt ook de aanbevelingen van het USDA met betrekking tot fruit- en groenteconsumptie.”
“Waarom 800 gram in plaats van 500 of 1000?”“Waarschijnlijk is 800 gram gekozen omdat het een uitdagend doel is, maar wel haalbaar genoeg om motiverend te zijn.”
“Is het toegestaan om aardappelen te eten als onderdeel van de 800g challenge?”“Ja, aardappelen tellen mee, maar gefrituurd voedsel, gedroogd voedsel of geperst sap tellen niet mee.”
“Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn producten langer vers blijven zonder meerdere keren per week boodschappen te doen?”“Sommige mensen kopen hun producten in bulk en gebruiken speciale bewaardozen voor groenten en fruit om hun versheid te verlengen. Ook het invriezen van groenten kan een optie zijn.”
Bron: Reddit

De 800g Challenge voor 40-plussers

De 800g Challenge is een geweldige optie voor mensen van 40 jaar en ouder. Naarmate we ouder worden, worden gezonde voedingsgewoonten steeds belangrijker om ons welzijn te bevorderen. Hier is waarom de 800g Challenge perfect is voor 40-plussers:

 1. Verbeterde gezondheid van de botten: Groene bladgroenten zoals boerenkool en spinazie zijn rijk aan calcium, wat essentieel is voor sterke botten en het voorkomen van botverlies dat vaak voorkomt bij het ouder worden.
 2. Verhoogde vezelinname: De vezels in fruit en groenten kunnen bijdragen aan een gezonde spijsvertering en een gezonde darmfunctie. Naarmate we ouder worden, kunnen spijsverteringsproblemen vaker voorkomen, en de 800g Challenge kan helpen om deze problemen te verminderen.
 3. Versterkt immuunsysteem: Fruits en groenten zijn rijk aan vitamines en antioxidanten die het immuunsysteem ondersteunen. Dit is vooral belangrijk naarmate we ouder worden en ons immuunsysteem vatbaarder wordt voor infecties.
 4. Gewichtsbeheersing: Metabolisme vertraagt vaak naarmate we ouder worden, waardoor het gemakkelijker wordt om gewichtstoename te ervaren. De 800g Challenge kan helpen bij gewichtsbeheersing door het leveren van voedzame voeding met een laag caloriegehalte.
Groenten en fruit zijn gezond

Zijn er nadelen aan de 800g Challenge?

Hoewel de 800g Challenge veel voordelen biedt, zijn er ook enkele overwegingen om rekening mee te houden:

 1. Kosten: Het verhogen van je inname van fruit en groenten kan duur zijn, vooral als je biologische producten verkiest. Het is belangrijk om je budget in overweging te nemen bij het volgen van deze uitdaging.
 2. Tijd en planning: Het vergt wat tijd en planning om je maaltijden voor te bereiden en ervoor te zorgen dat je voldoende fruit en groenten bij de hand hebt. Als je een drukke levensstijl hebt, kan dit een uitdaging zijn.
 3. Dieetbeperkingen: Mensen met bepaalde dieetbeperkingen, zoals een allergie of intolerantie voor bepaalde vruchten of groenten, kunnen moeite hebben om de 800g Challenge volledig te volgen. Het is belangrijk om rekening te houden met je individuele behoeften en beperkingen.

De 800g Challenge en Intensieve Sportbeoefening

Als je een intensieve sportbeoefenaar bent, vraag je je misschien af hoe de 800g Challenge past bij je voedingsbehoeften. Het goede nieuws is dat deze uitdaging je nog steeds van de nodige voedingsstoffen kan voorzien, zelfs als je intensief traint. Hier zijn een paar tips:

 1. Timing: Plan je fruit- en groente-inname rond je trainingsschema. Eet bijvoorbeeld een fruitsnack voor je training om energie te krijgen en vul na je training aan met groenten voor herstel en voedingsstoffen.
 2. Variatie: Kies een verscheidenheid aan fruit en groenten om ervoor te zorgen dat je een breed scala aan voedingsstoffen binnenkrijgt die essentieel zijn voor herstel en spieropbouw.
 3. Voldoende calorieën: Zorg ervoor dat je nog steeds voldoende calorieën binnenkrijgt om aan je energiebehoeften te voldoen. Voeg indien nodig calorierijke opties toe, zoals noten en zaden, om je totale calorie-inname te verhogen.

Wat mag je wel eten en wat mag je niet eten bij de 800g Challenge

Ja, dit mag en telt dus mee voor de 800g!Nee, dit telt niet mee voor de 800g!
Appelmoes (zonder toegevoegd water, sap of suiker)Maïsmeel
AvocadoGedroogde producten (inclusief gedroogd fruit en groentechips, kokosvlokken)
Babyvoeding/knijpzakjes (zonder toegevoegd water, suiker, sap, eiwitten, enz.)Sappen of melk van welke soort dan ook
Bonen, peulvruchten, linzenCommercieel gefrituurd voedsel zoals frietjes of tempura
In blik (alleen in water en kruiden)Meel, ongeacht de bron
Kokosnoot (verse/bevroren stukjes)Granen van welke soort dan ook (bijv. quinoa, boekweit)
Maïs (bevroren korrels of hele kolf)Noten, inclusief pinda’s (een peulvrucht) en zaden
Edamame (indien niet gedroogd)Pasta (zoals bonenpasta)
Gefermenteerd/ingelegd voedsel (bijv. kimchi, zuurkool, augurken) als de pekel geen suiker bevatPopcorn
Guacamole (als de volledige ingrediëntenlijst alleen uit fruit en groenten bestaat)Kant-en-klare items gemaakt met fruit of groenten, maar voorgemengd met sap, water, olie, suiker (zoals smoothies, soepen, sauzen, hummus, enz.)
Hummus (ja als zelfgemaakt, nee als gekocht.)
Olijven
Erwten
Aardappelen (als ze niet commercieel gefrituurd zijn. Wat betreft aardappelpuree)
Recepten – je kunt kwalificerende fruit- en groentesoorten in recepten meetellen als je ze kunt wegen voordat je ze mengt; schat gewoon je portie
Salsa (zonder toegevoegd water, olie of suiker.)
Smoothies (meestal alleen zelfgemaakt kunnen meetellen.)
Tofu (alleen bonen en kruiden)
Tomatensaus (zonder toegevoegd water, olie of suiker)

Dus, 40-plussers, waar wachten jullie nog op?

Het is tijd om je gezondheid naar een hoger niveau te tillen met de 800g Challenge. Voel je energieker, ondersteun je immuunsysteem en geef je lichaam de voedingsstoffen die het verdient. Of je nu 800 gram fruit en groenten per dag eet of een beetje meer, deze uitdaging zal je zeker helpen om een gezonde levensstijl na te streven. Dus, haal die boodschappentassen tevoorschijn, zoek inspirerende recepten op en laat je smaakpapillen genieten van de overvloed aan kleur en voedingsstoffen die de 800g Challenge te bieden heeft!

En voor de Crosfitters onder ons, de 800g Challenge is ook zeer populair onder deze doelgroep: Check deze Google search maar eens.

Onze favoriete sportvoeding, vitamines en mineralen voor gezonde 40 plussers:
*** Bekijk het hele aanbod van XXL Nutrition ***

Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash

0 Reacties
Delen

Ramon Gulikers

Ramon is oprichter van FitForty.nl en zelf uiteraard een actieve en sportieve veertiger. Vader van 2 zoontjes, getrouwd (met dat 'handje" op zijn schouder in zijn profielfoto) en werkzaam in de online marketing. Hier deelt hij zijn manier van leven om fit, gelukkig en gezond te blijven. Geen "je moet dit, anders dan", maar gewoon tips en adviezen. Doe er je voordeel mee!

Geef jouw reactie

Contact Us