Wat zijn Sucralose, Sacharine of Aspartaam? Een gezond alternatief voor suiker?

wat-zijn-sucralose-saccharine-of-aspartaam-een-gezond-alternatief-voor-suiker

Je bent fanatiek sporter en probeert suiker zoveel mogelijk te vermijden uit je voedingsplan. Je let daarom op wat je eet en eet daarbij veel fruit, groenten en andere gezonde dingen. Daarnaast zoek je voor gezonde alternatieven als het om suiker gaat.

Om net dat beetje aanvulling te krijgen na het sporten neem je een lekkere choco (of andere smaak) Whey shake. En net na een wedstrijd of Obstacle run neem je even zo’n gezonde PowerBar met extra proteïnen.

Die zijn allemaal gemaakt voor sporters en heel gezond! Toch?

Okay… wake up call!

Heb je ooit wel eens gekeken wat er achter op een Whey pot of PowerBar staat? Nope? Daar staan de ingrediënten en wij gaan je in dit artikel uitleggen wat je nu precies leest en vervolgens verorbert.

Whey producten of Powerbars en andere zogenaamde gezonde voedingsupplementen voor sporters worden, wat logisch is, met zo min mogelijk suikers gemaakt. Want, jij wilt natuurlijk wel eiwitten of proteïnen binnen krijgen met een lekkere smaak maar zonder al te veel slechte calorieën.

Om het toch zoet te laten smaken, vervangen deze fabrikanten met zogenaamde “gezonde” door Europa goedgekeurde additieven (toevoegingen) ook wel E-nummers genoemd.

Ik zou zeggen kijk even op de achterkant van de powerbar die je nu zit te eten, of op de pot Whey waar mee je nu je shake zit te maken. Staat er één van de volgende woorden op? Sucralose, Sacharine, Aspartaam? Glucose en Fructose stroop is niet direct gevaarlijk voor je gezondheid, maar wil je liever ook niet, want dat is gewoon suiker maar dan met een andere naam.

Lees ook: Belangrijke voedingsstoffen na je 40ste

Zit één van de woorden in de ingrediënten lijst? Bedenk dan even goed of je dit product wil gaan toevoegen aan jou lijst met etenswaren.

Lees hieronder per additief wat het met je doet!

Wat is Sucralose

E955, ook wel Sucralose, is een slecht e-nummer. Het is een synthetisch zoetmiddel dat met chloor behandelde sacharose is gemaakt is schadelijk voor het immuunsysteem. Ook kan het organen (vooral nieren en de lever) aantasten en kan het schadelijk zijn voor de hersenen.
Ons advies: Echt vermijden.

Wat is Sacharine

E954, ook wel Sacharine, is een slecht e-nummer. Het is een zoetmiddel dat een bittere smaak heeft en is zeer waarschijnlijk kankerverwekkend zijn. Ook zou het risico op allergieën toenemen.
Ons advies: Echt vermijden.

Wat is Aspartaam

E951, ook wel Aspartaam, is een slecht e-nummer. Het is een synthetische zoetstof en is zeer schadelijk voor de gezondheid. Het zou kankerverwekkend zijn en veel lichamelijke klachten veroorzaken. Het kan 92 verschillende ziekteverschijnselen veroorzaken. Dit additief had nooit toegestaan mogen worden.
Wederom is ons advies: Echt vermijden.

Wat is Stevia

Er zijn gelukkig alternatieven voor deze ongezonde zoetstoffen. Fabrikanten die het wel hebben begrepen, die gebruiken bijvoorbeeld het zoetmiddel Stevia (of Steviolglycosiden) in hun producten.
Ons advies: beter als alternatief voor suiker of andere zoetstoffen.

Dus wil je echt gezond? Mijd dan producten met Sucralose, Sacharine, Aspartaam!
En los van de gezondheidsrisico’s kunnen zoetstoffen ook zorgen voor een opgeblazen buik na je 40ste.

Stevia rebaudiana plant. Credits Wikipedia

Onze favoriete sportvoeding, vitamines en mineralen voor gezonde 40 plussers:
*** Bekijk het hele aanbod van XXL Nutrition ***

Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash

0 Reacties
Delen

Ramon

Ramon is oprichter van FitForty.nl en zelf uiteraard een actieve en sportieve veertiger. Vader van 2 zoontjes, getrouwd (met dat 'handje" op zijn schouder in zijn profielfoto) en werkzaam in de online marketing. Hier deelt hij zijn manier van leven om fit, gelukkig en gezond te blijven. Geen "je moet dit, anders dan", maar gewoon tips en adviezen. Doe er je voordeel mee!

Geef jouw reactie

Contact Us