Zijn sportdranken gezond of toch slecht?

zijn-sportdranken-gezond-of-toch-slecht

Na wedstrijden van professionele sporters zoals tennissers, hardlopers en atleten, wordt er vaak een sportdrank aangereikt door de coaches. Als professionele sporters sportdranken drinken, zal dit wel gezond zijn…toch?

Verschillende soorten sportdranken

Deze kwestie is niet zo simpel als ‘gezond’ of ‘ongezond’. Er zijn namelijk verschillende soorten sportdranken met verschillende effecten op het lichaam:

  • Hypotone sportdranken
  • Isotone sportdranken
  • Hypertone sportdranken

Deze sportdranken verschillen door de voedingswaarden die erin zitten. Daardoor wordt de ene soort drank sneller opgenomen in het lichaam dan de andere.

Hypotone drank

In hypotone sportdranken zit per 100 milliliter minder dan 6 gram suiker. Deze drank is vooral bedoeld als dorstlesser en wordt snel opgenomen door het lichaam, zelfs sneller dan water. Omdat deze drank weinig energie levert, is hij niet geschikt voor tijdens of na zware inspanningen. Bij recreatiesport is deze drank wel nuttig, omdat het lichaam niet veel energie nodig heeft, maar wel vocht wil.

Isotone drank

Een isotone sportdrank bevat 6 tot 8 gram suiker per 100 milliliter en heeft kenmerken van lichaamsvocht, waardoor het lichaam de drank snel opneemt. Het wordt zelfs even snel opgenomen als water, dat geen voedingsstoffen bevat. Omdat de drank snel energie levert, is dit de ideale sportdrank voor duursporters.

Hypertone drank

Een hypertone drank bevat de meeste suiker: 8 gram of meer per 100 milliliter. Deze drank is vooral bedoeld als energieleverancier en niet zozeer als dorstlesser. Door de vele suikers wordt de drank langzaam opgenomen, waardoor er geen directe energielevering is. Deze soort drank moet een half uur tot een uur voor het sporten worden gedronken, zodat het opgenomen is en nut heeft. Ook direct na het trainen is het nuttig deze sportdrank te drinken voor herstel. Deze sportdrank bevat veel calorieën en suiker, dus het wordt afgeraden voor mensen die willen afvallen.

Welke soort sportdrank is het best?

Zoals hierboven beschreven, hebben alle sportdranken een ander doel. Toch beweren verschillende betrouwbare bronnen dat enkel de isotone sportdrank goed voor het lichaam is, en dat voornamelijk hypertone dranken het lichaam eerder kwaad dan goed doen. Websites zoals het Voedingscentrum en gezondheids.net melden dat hypertone sportdranken niet nodig zijn en zelfs maagproblemen kunnen veroorzaken. Wij raden aan hypertone drank te vervangen door isotone drank, die ook energie geeft maar minder suiker bevat. Een hypotone drank is volgens hen niet nodig, omdat water deze drank kan vervangen.

Lees ook: Sportgels gebruiken is dat gezond of juist niet?

Waarom niet gewoon water drinken in plaats van sportdrank?

Water drinken, vooral om dorst te lessen, is erg aan te raden. Als er geen intensieve inspanning is geweest, heeft het lichaam meestal alleen behoefte aan vocht en niet aan extra energie. Verloren mineralen kunnen na het sporten worden aangevuld met gezond eten, wat minder suiker bevat. Ook zoutverlies kan snel worden gecompenseerd met voedsel zoals mueslirepen of een boterham met pindakaas.

De vitamines in sommige sportdranken zijn niet nuttig, omdat er tijdens het sporten geen vitaminetekort ontstaat. Toegevoegde vitamines zorgen ervoor dat de drank langzamer wordt opgenomen.

Toch sportdrank drinken?

Alleen mensen die intensief trainen, hebben baat bij sportdranken. Water stimuleert namelijk urineproductie, waardoor het lichaam meer vocht verliest. Als iemand langer dan één uur intensief sport, is het verstandig een sportdrank met koolhydraten te drinken, zoals een isotone sportdrank.

Welke sportdranken zijn goed voor je en welke kun je beter vermijden?

Hypotone sportdranken, die bedoeld zijn om je lichaam te hydrateren en minder suiker bevatten, zijn onder andere AA-Drink Hydration, AA-Drink Pro-energie, AA-drink Sportwater, Aquarius Zero Lemon, Extran Hydro Citrus en Extran Hydro Lemon Ice.

Hypertone dranken, die veel websites afraden, zijn onder andere AA-Drink High Energie, Aquarius Orange, Extran Energie Orange, Extran Energie Cranberry en verschillende vruchtensappen en frisdranken. Isotone sportdranken zijn onder meer AA-Drink Iso-lemon, AA-drink Isotone, Aquarius Blue Berry, Aquarius Lemon en Aquarius Red Peach.

Dit zijn slechts voorbeelden van sportdranken die in verschillende categorieën vallen. Het is altijd verstandig om zelf de etiketten te bekijken en te beslissen of een drankje goed, slecht, ongezond of gezond is.

Is Aquarius gezond?

Aquarius Zero Lemon is een hypotone sportdrank en is redelijk gezond, omdat het bedoeld is om het lichaam te hydrateren en minder suiker bevat. Aquarius Orange, daarentegen, is een hypertone drank en wordt afgeraden vanwege het hoge suikergehalte.

Is AA drink gezond?

Sommige AA-drinks, zoals AA-Drink Hydration, AA-Drink Pro-energie en AA-drink Sportwater, zijn gezonder dan andere, zoals AA-Drink High Energie. Het is belangrijk om de etiketten te lezen en te kiezen op basis van je behoeften.

Is Extran gezond?

Extran Hydro Citrus en Extran Hydro Lemon Ice zijn hypotone sportdranken en zijn gezonder dan Extran Energie Orange en Extran Energie Cranberry, die hypertone dranken zijn met meer suiker.

Zelf gezonde sportdrank maken

Je kunt ook eenvoudig je eigen sportdrank maken. Op internet vind je vooral veel recepten voor isotone sportdranken. Hypotone sportdranken kunnen gemakkelijk vervangen worden door water, terwijl hypertone dranken vergelijkbaar zijn met frisdranken en vruchtensappen.

Een gezonde isotone drank maak je zo:

  1. Meng 500 milliliter vers vruchtensap, zoals appel- of sinaasappelsap, met een halve liter water;
  2. Voeg twee gram zout toe;
  3. Goed mengen, en je sportdrank is klaar.

Een andere manier om gezonde isotone drank zelf te maken is:

  1. Meng 50 gram suiker door één liter water;
  2. Voeg eventueel wat citroensap toe voor de smaak;
  3. Voeg twee gram zout toe en roer tot al het zout en suiker is opgelost in het water.

Het is verstandig om bij belangrijke wedstrijden een sportdrank te gebruiken die je al vaker hebt gebruikt. De ene persoon reageert namelijk gevoeliger op sportdranken dan de ander. Zonde als je tijdens die wedstrijd erachter komt dat die nieuwe sportdrank bijwerkingen heeft die je prestaties negatief kunnen beïnvloeden.

Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash

0 Reacties
Delen

Ramon Gulikers

Ramon is oprichter van FitForty.nl en zelf uiteraard een actieve en sportieve veertiger. Vader van 2 zoontjes, getrouwd (met dat 'handje" op zijn schouder in zijn profielfoto) en werkzaam in de online marketing. Hier deelt hij zijn manier van leven om fit, gelukkig en gezond te blijven. Geen "je moet dit, anders dan", maar gewoon tips en adviezen. Doe er je voordeel mee!

Geef jouw reactie

Contact Us