Daten na je 40ste? Dit is alles wat je erover moet weten

daten-na-je-40e-dit-is-alles-wat-je-erover-moet-weten

Of je nu 24 of 44 bent, als je single bent heeft iedereen een mening over je
liefdesleven. En oké, je zou de ongevraagde adviezen van je nichtje of die iets té nieuwsgierige buurman natuurlijk gewoon kunnen opvolgen, maar hier is een beter idee: luister naar de professionals.

We hebben dating coaches, professionele matchmakers en relatie-experts gevraagd naar hun beste adviezen als het gaat om daten na je 40ste. Daar komen natuurlijk super veel tips uit, maar één ding komt steeds weer naar voren: er is geen betere tijd om je ware liefde te vinden. Of je nu net weer het dateleven betreedt na een scheiding of een break-up, of als je die ene persoon gewoon nog niet bent tegengekomen, deze wijze woorden helpen je misschien om je ideale partner te vinden.

Waarom hebben we dit artikel over daten geschreven?
Als een actieve, gezonde en sportieve 40 plusser begrijp ik maar al te goed hoe belangrijk het is om de regie over ons leven in handen te nemen. Dat is precies waarom ik dit artikel heb geschreven/vertaald. Het vinden van liefde na een lange periode van single zijn kan ontmoedigend zijn, maar ik wil je laten weten dat je niet moet opgeven. Net zoals ik mijn fysieke gezondheid en sportieve vaardigheden heb ontwikkeld door oefening, is liefde vinden ook een vaardigheid die je kunt leren. Neem de regie over je liefdesleven, leer van je ervaringen en geef niet op. Jouw perfecte match is er, dus blijf jezelf openstellen en geniet van het avontuur.

Ellen

WEET WAT JE WIL

We hebben het hier niet alleen over de soort persoon met wie je wil zijn, maar denk ook na over de soort relatie die je met ze wil aangaan. “Denk bijvoorbeeld na over of je kinderen wil”, tipt dating expert en radioshow host van Lunchtime Quickies Betsy Johnson. Daten na je 40ste betekent niet per se dat kinderen krijgen een gesloten deur is, maar het kan ook zo zijn dat je toekomstige partner al kinderen heeft. Is dit een dealbreaker voor je, of sta je er juist voor open om zoiets mee te maken? Neem voor jezelf alvast een besluit. “Weet waar je geen compromissen in wil sluiten”, is haar advies. En goed nieuws: waarschijnlijk weet je nu veel beter wat je precies wil dan 10 jaar geleden. De jij van 30 jaar oud was misschien wel aangetrokken tot iemand met veel ambitie… tot je erachter kwam dat dit betekende dat je nooit quality time met elkaar kon doorbrengen.

Nu je weer een stuk ervarener bent heb je een veel duidelijker beeld van wat je echt wil. En als je dan duidelijk hebt waar je naar op zoek bent is het belangrijk dat je geen genoegen neemt met minder, zegt klinisch psychologe en schrijfster van het boek Aging Joyfully Carla Marie Manly, PhD. “Veel vrouwen van in de veertig en ouder denken dat ze te oud zijn om een goede partner te vinden”, vertelt ze ons, maar niets is minder waar. “Door je waardigheid te kennen en omarmen – en daarmee de voordelen van jou als persoon en je leven als geheel te zien – ga je het dateleven in met zelfvertrouwen en een goed gevoel.”.

WEES NIET BANG VOOR TECHNOLOGIE

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Stanford ontmoet zo’n 40 procent van de koppels elkaar tegenwoordig online. Als je je al een tijdje niet in de dating scene hebt begeven kan dat best een verrassing zijn. De gedachte om iemand via een scherm te ontmoeten kan namelijk best intimiderend zijn. Relatiebegeleidster Sophia Reed, PhD, raadt je aan om je er niet door te laten afschrikken, maar om er juist aan deel te nemen. “Probeer het te zien als een nieuwe, creatieve manier om mensen te ontmoeten”, zegt ze. “Misschien bevallen de datingsites die zich focussen op vrouwen ouder dan 40 je wel goed”, voegt ze eraan toe. Als je ervoor gaat en een profiel gaat creëren hebben we nog één tip voor je: denk er niet te lang over na. Blijf bij de waarheid en heb plezier!

Daten via Tinder

MAAR VERTROUW NIET TE VEEL OP TECHNOLOGIE

Ja, we hebben je inderdaad net aangeraden om het online daten een kans te geven. Maar zodra je je angst aan de kant hebt geschoven en in het diepe bent gesprongen is het makkelijk om er helemaal in verloren te raken. Zodanig dat je misschien wel vergeet om te doen waar je hiervoor kwam. Juist, daten. Elkaar de hele tijd berichtjes sturen kan super leuk en spannend zijn (en minder eng dan face-to-face met elkaar praten), maar als je doel was om te daten is het ook belangrijk om op een echte date te gaan benadrukt Reed. “Als de persoon aan de andere kant meer geïnteresseerd is in met je appen dan daadwerkelijk met je praten, kun je het beter afbreken”, adviseert de relatiebegeleidster. Dat tijden veranderd zijn betekent niet dat jij je tijd hoeft te verspillen.

OMARM JE BAGAGE…

Die ongevraagde datingadviezen zijn er misschien ongeacht je leeftijd, maar je jongere zelf hoefde tenminste niet te dealen met al die bagage. De sleutel is om al je relaties (ja, ook degene die zijn stukgelopen) te zien als lessen, zegt dating- en relatiecoach Rosalind Sedacca. De schrijfster van het boek 99 Things Women Wish They Knew Before Dating After 40, 50 & Yes, 60! laat ons weten dat je “geen betere keuzes kan maken totdat je zelf andere inzichten hebt gekregen over je prioriteiten en je ideale beeld van een partner en een relatie.”. Denk terug aan de relaties die je in het verleden hebt gehad. Wat werkte aan die relaties en wat niet? Misschien was je jaren geleden wel met een super sociale partner samen die de grappigste verhalen kon vertellen. Alleen bleek later dat het gewoon een narcist was wiens verhalen van geen kanten klopte. Die ervaring heeft je geleerd wat behoedzamer te zijn. En nu je er zo over nadenkt vind je het eigenlijk toch veel fijner om ’s avonds lekker thuis te blijven. Lesje geleerd.

…ZELFS ALS DEZE PIJNLIJK IS

Als je traumatische ervaringen hebt meegemaakt in eerdere relaties, is het belangrijk om hier iets mee te doen voordat je een nieuwe relatie aangaat. Zoek, als het nodig is, professionele hulp om oude pijn en issues zo veel mogelijk los te laten en op te lossen. “Het meedragen van oude bagage in een nieuwe relatie zal uiteindelijk onopgeloste issues triggeren”, zegt Manly. Het is goed om erover te praten als je er open voor staat. “Wees niet bang om over je verladen te praten – maar zorg wel dat je bespreekt wat je hebt geleerd en waar je zelf verantwoordelijk voor was”, adviseert gedrags- en relatie-expert Tracy Crossley. En dan nog één tip: probeer open minded te zijn voor de bagage van anderen. Het kan goed helpen om te onthouden dat het niet per se gaat om wat de ander gedaan heeft, maar om wat diegene ervan heeft geleerd.

BLIJF POSITIEF

Misschien blijft die ene vriendin maar klagen over de oneindige stroom aan saaie dates die ze de afgelopen tijd heeft gehad, of misschien voel je zelf de twijfel toeslaan na nog een stukgelopen relatie. We weten dat het moeilijk is, maar experts raden ons echt aan dat cynisme om te proberen te zetten in positiviteit. “Probeer ervoor te zorgen dat de energie die je uitstraalt positief in plaats van negatief”, tipt matchmaker Rori Sassoon. Maar hoe doe je dat als je je helemaal niet happy voelt? Fake it ‘til you make it! En wees lief voor jezelf. Geef je look bijvoorbeeld een update of omring jezelf met enthousiaste vrienden. “Wees niet negatief,” beaamt ook matchmaker Susan Trombetti. “Ik heb vrouwen feestjes zien verlaten nadat ze klaagden dat de mannelijke gasten alleen geïnteresseerd waren in de jongere vrouwen, terwijl ik wist dat iemand weldegelijk geïnteresseerd in hen was. Die vrouwen hebben die kans zomaar laten schieten!” “Blijf positief en geef mensen een kans” is Trombetti’s grootste advies.

Gelukkig op je 45e

LEER JOUW LIEFDESTAAL

Heb je ooit gehoord van De 5 talen van de liefde? Deze theorie, ontwikkeld door huwelijkscounselor en schrijver Gary Chapman, PhD, leert ons dat iedereen liefde uit op één van de volgende vijf manieren: met positieve woorden, door samenzijn, door cadeautjes te geven, door te dienen of door lichamelijk contact. Volgens Chapman is de sleutel tot elke romantische relatie de liefdestaal van je partner kunnen spreken en weten wat jouw eigen liefdestaal is. Stel bijvoorbeeld dat jouw liefdestaal die van positieve woorden is, dan is het sterke maar stille type dat niet weet hoe hij een compliment moet geven waarschijnlijk geen super goede match voor je. Doe hier de vijf talen van de liefde quiz om te ontdekken wat jouw wensen op liefdesgebied zijn.

MAAK EEN DATE LOOK

Een klassieke LBD (little black dress), een fluwelen jumpsuit of stijlvolle jeans met een mooie top – wat het dan ook is, het is super fijn om een go-to outfit te hebben waarin je je knap en lekker voelt. Weet je niet waar je moet beginnen? Neem je beste vriend(in) mee uit winkelen of laat hem/haar eens door je kast gaan. Het belangrijkste is dat je je goed voelt in de kleding die je kiest. Laat je hier inspireren door deze ideeën.

EN DAN NOG ÉÉN DING…

“Geef niet op als het om liefde gaat”, zegt Renée Suzanne. “Ik ben zo blij dat ik dat niet heb gedaan.” Renée is een gecertificeerde life coach die haar man op Tinder ontmoette na jarenlang single te zijn geweest (als weduwe met vier kinderen). Hoe ze het voor elkaar kreeg? Ze nam de regie in handen en ging om met daten als elke andere vaardigheid die je gewoon kunt leren. Oefening baart kunst!

Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash

0 Reacties
Delen

Tip van de redactie

Tips van de redactie zijn artikelen die wij zelf interessant vonden en de moeite waard vinden om te delen op onze website. Deze artikelen zijn speciaal vertaald en/of herschreven voor FitForty.nl.

Geef jouw reactie

Contact Us