Gewichtstoename op vakantie: gezond afvallen na je vakantie

gewichtstoename-op-vakantie-gezond-afvallen-na-je-vakantie

Je komt thuis na je vakantie en meldt dat je 5 kilo bent aangekomen. Maar een week later voel je je weer normaal. Als je de cijfers achter gewichtstoename tijdens vakanties eens nader bekijkt, zul je beseffen dat het allemaal niet zo dramatisch is als je denkt. Geniet van je reis in het besef dat je reguliere gezonde eetgewoonten veel belangrijker zijn dan een paar dagen van genieten.

Meer dan een decennium geleden, nadat ik eindelijk het biervet opgebouwd tijdens mijn studie had verloren, woog ik mezelf dagelijks. Maar de weegschaal begon mijn emoties te beheersen en ik wist dat dagelijks wegen me niet langer hielp.

De weegschaal verteld me niet hoe ik me voel

Tegenwoordig stap ik alleen op de weegschaal bij de dokter. Mijn doel is om me goed te voelen in mijn lichaam en in mijn kleren. Een weegschaal vertelt me hoeveel kracht ik uitoefen op de aarde, maar het kan me niet vertellen hoe ik me voel.

Lees ook: Hoe lang heb je nodig om op vakantie ontspannen te zijn

Hoe gebruik je een weegschaal op de goede manier

Een weegschaal kan een handig hulpmiddel zijn om langetermijntrends bij te houden en iemand te motiveren om af te vallen als ze medisch advies hebben gekregen dat ze dat moeten doen.

Ik zeg niet dat alle weegschalen uit de samenleving verbannen moeten worden, omdat ze een doel dienen voor degenen van wie de gezondheid zou verbeteren door gewichtsverlies.

Maar als je gezond en tevreden bent met je huidige gewicht, zal een weegschaal waarschijnlijk meer frustratie dan vreugde veroorzaken.

Op de weegschaal stappen na een vakantie was een van die momenten. Ik heb mensen horen roepen na een week lange vakantie: “Ik ben 5 kilo aangekomen tijdens mijn reis naar Italië!” Ik wil ze dan graag vertellen om geduld te hebben. Extra water, voedsel in je systeem en alcoholconsumptie kunnen allemaal bijdragen aan gewichtstoename die hoogstwaarschijnlijk weer snel vanzelf verdwijnt.

Het kost ongeveer 2 dagen om watergewicht kwijt te raken

Ik heb geleerd dat het ongeveer twee dagen duurt tijdens een vakantie waarin ik meer eet dan normaal, zowel in portiegrootte als in ongezonde voeding en alcohol, om te merken dat mijn lichaam anders aanvoelt.

En bij mijn terugkeer kost het ongeveer 4 tot 5 dagen van reguliere maaltijden en mijn sportroutine om me weer normaal te voelen. Het meeste van dit extra gewicht is dus in de vorm van water.

Onthoud dat je 3.500 calorieën meer moet eten dan je lichaam nodig heeft om een kilo vet te winnen. (Net zoals je een calorietekort van 3.500 nodig hebt om een kilo lichaamsvet te verliezen.)

Lees ook: Ontspannen op vakantie met jonge kinderen

De cijfers achter gewichtstoename tijdens de vakantie

Stel je een vakantie voor naar een grote stad waar je misschien 10 kilometer per dag loopt om bezienswaardigheden te bekijken, één keer per week een hippe nieuwe fitnessstudio bezoekt en tijdens je verblijf een keer gaat hardlopen.

Je verbrandt waarschijnlijk meer dan 2.200 calorieën per dag.

Dat betekent dat je elke dag 2.200 PLUS 500 extra calorieën zou moeten eten om gemiddeld een kilo aan te komen tijdens je reis.

Als je thuiskomt van je vakantie en 5 of 10 kilo zwaarder bent op de weegschaal, heb je waarschijnlijk niet 17.500 calorieën boven je behoeften gegeten in een week – dat zou een gemiddelde zijn van ongeveer 4.850 calorieën per dag!

Nu weet ik dat ik waarschijnlijk dicht bij dat aantal ben gekomen op één dag, maar niet zeven dagen achter elkaar.

Ik merk dat mijn lichaam meestal minder wil eten op de dag nadat ik veel heb gegeten.

Je vraagt jezelf af hoe je 5 kilo bent bijgekomen in een vakantie!

Die extra kilo’s zijn grotendeels watergewicht. De reden voor die “toename” van vijf kilo is vochtretentie.

Vochtretentie, ook wel bekend als waterretentie, is een fenomeen waarbij je lichaam meer vocht vasthoudt dan normaal. Dit kan resulteren in een opgeblazen gevoel en zwelling, vooral rond de handen, enkels, buik en benen. Het kan optreden als gevolg van verschillende factoren, waaronder een teveel aan zoutinname, hormonale veranderingen, een gebrek aan lichaamsbeweging en zelfs bepaalde medische aandoeningen. Vochtretentie kan tijdelijk zijn en vaak is het verminderen van zoutinname, het drinken van voldoende water en het bewegen van groot belang om het te verminderen. Dus als je ongewoon opgeblazen of gezwollen voelt, zou vochtretentie wel eens de boosdoener kunnen zijn!

Niet alleen zorgen bepaalde rijke voedingsmiddelen ervoor dat je vocht vasthoudt, maar je draagt ook het fysieke gewicht van het overtollige voedsel dat minstens 48 uur of zo door je systeem reist. Een beetje vies, maar het zit daar!

Zodra je thuis bent, ga je gewoon weer over op je gezonde routine (waarschijnlijk wil je dat ook!), vul je koelkast met vers voedsel en wacht je even.

artikel gaat verder onder de foto

Heerlijke broodjes op vakantie

Weeg jezelf niet te snel na je vakantie

Draag je stretchbroek (zodat strakke jeans je niet ontmoedigen) en kijk hoe je je na een paar dagen voelt.

Wat kun je doen om na je vakantie gezond af te vallen

 1. Skip de ongezonde koolhydraten
  Begin door de slechte koolhydraten te verminderen die je dagelijks eet. Denk aan suikerrijke producten zoals wit brood, witte rijst en zoete drankjes. Dit helpt om kilo’s te verliezen doordat je minder vocht vasthoudt en je eetlust vermindert.
 2. Let op je porties
  Let goed op de hoeveelheid die je eet, want dat heeft grote invloed op gewichtstoename. Je hoeft niet helemaal te stoppen met ijs eten, maar beperk de hoeveelheden. Gebruik eventueel een portiecontrolebord om je te helpen de juiste hoeveelheid te kiezen.
 3. Begin een beweegroutine
  Kies een beweegroutine die bij je past, zoals dagelijks 1 kilometer wandelen of 30 minuten op de loopband rennen. Zorg ervoor dat je het kunt volhouden en maak er een gewoonte van om elke dag te bewegen.
 4. Drink meer water
  Drink meer water, want dit stimuleert je stofwisseling, onderdrukt je eetlust en reinigt je lichaam. Gebruik een motiverende waterfles om je dagelijkse waterinname bij te houden.
 5. Zorg voor de juiste voedingsstoffen
  Bij afvallen beperk je vaak je calorie-inname. Gebruik een voedingssupplement om voldoende essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit kan ook je sportprestaties verbeteren.
 6. Geniet van een gezond tussendoortje
  Tussendoortjes zijn prima, zolang je gezonde keuzes maakt. Zorg dat je altijd gezonde snacks bij de hand hebt, zoals noten, hummus met groenten, hardgekookte eieren, appels met amandelboter, avocado op volkorenbrood en Griekse yoghurt.
 7. Denk aan de probiotica
  Probiotica helpen je darmflora in balans te houden, wat belangrijk is voor gewichtsverlies. Kies een probioticum met minstens een miljard CFU (kolonievormende eenheden).
 8. Doe een middagdutje
  Meer slaap is essentieel. Te weinig slaap leidt tot gewichtstoename en een grotere eetlust. Zorg voor voldoende rust, want dat geeft je energie om te bewegen en weerstand te bieden aan ongezonde eetlust.
 9. Vraag om support
  Vraag om hulp van vrienden en familie. Samen sta je sterker. Zoek support als je zin hebt om ongezond te eten of als je motivatie nodig hebt om te bewegen.
 10. Minder met diëten
  Diëten zijn lastig en vaak niet vol te houden. Richt je in plaats daarvan op gezonde veranderingen, zoals meer water drinken, minder ongezonde koolhydraten eten en regelmatig bewegen. Deze aanpak is duurzamer dan een strikt dieet.

Veel succes met je inzet om kilo’s te verliezen na die heerlijke vakantie en een gezonde levensstijl vast te houden!

Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash

0 Reacties
Delen

Ellen

Ellen is moeder van twee kinderen en doet haar best om hen een gezonde levensstijl mee te geven. Op FitForty.nl deelt ze haar kennis over gezonde levensstijl en fit blijven na je 40e aan andere vrouwen (en mannen). Ze inspireert anderen om hun gezondheid en welzijn te verbeteren door middel van beweging, de juiste mindset en gezonde voeding. In haar vrije tijd doet ze aan yoga en fanatiek boulderen. Na haar afgeronde studie psychologie is ze nu werkzaam in een Amsterdams ziekenhuis.

Geef jouw reactie

Contact Us