Carrièreswitch na je 40e? Zo wissel je een succesvol van baan

de-10-beste-banen-voor-een-carriere-switch-na-je-veertigste

De gemiddelde Nederlander wisselt tijdens zijn leven wel 6 tot 10 keer van baan. Het Centraal Bureau voor Statistiek of het CBS houdt echter geen loopbaanveranderingen bij omdat er geen overeenstemming bestaat over wat een loopbaanwijziging nou precies inhoudt. Niemand weet dus echt hoeveel mensen er naar een tweede loopbaan of totaal andere carrière overstappen. Je hele leven bij dezelfde werkgever blijven werken tot aan je pensioen, is niet langer een realiteit en dat (vinden wij tenminste) is een goede zaak.

Samenvatting Carrièreswitch maken na je 40e
Welke banen zijn ideaal voor een carrièreswitch na je veertigste? Het artikel noemt 10 banen die ideaal zijn voor een carrièreswitch na je veertigste, waaronder leraar, verpleegkundige en coach.
Waarom kiezen mensen voor een carrièreswitch na hun veertigste? Veel mensen kiezen voor een carrièreswitch na hun veertigste vanwege persoonlijke groei, verandering in interesses of de wens om iets nieuws te proberen.
Is het mogelijk om zonder relevante ervaring een nieuwe baan te vinden na je veertigste? Ja, het artikel benadrukt dat het mogelijk is om zonder relevante ervaring een nieuwe baan te vinden, vooral als je je vaardigheden en passies benadrukt.
Hoe kan men zich voorbereiden op een carrièreswitch na de veertig? Het artikel suggereert om je netwerk te gebruiken, je vaardigheden bij te werken en open te staan voor nieuwe kansen.
Zijn er specifieke sectoren die meer kansen bieden voor mensen boven de veertig? Ja, sectoren zoals onderwijs, gezondheidszorg en coaching bieden vaak meer kansen voor mensen boven de veertig.
Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/11/meer-mensen-wisselen-van-beroep

Waarom veranderen dertigers en veertigers in Nederland van baan?

Het antwoord op deze vraag verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Een persoon kan het beu zijn om van 9 tot 5 in een doodlopende baan te werken. Een andere persoon heeft misschien niet zoveel financiële stabiliteit verworven, als dat hij dacht toen hij aan die loopbaan begon. Je wilt natuurlijk een loopbaan waar je gepassioneerd over kunt zijn en werk waar je elke dag met plezier naar toe gaat.

Lees ook: ChatGPT gebruiken voor advies, sollicitaties en hoe het werkt

Veelgestelde vragen over het maken van een carrièreswitch na je 40e

Vraag Antwoord
Hoe maak ik een carrièreswitch? Begin met zelfreflectie, ontdek je passies, update je vaardigheden en maak gebruik van je netwerk. Sta open voor nieuwe kansen!
Wat te doen na je 40e? Na je 40e is het een geweldig moment om je passies te herontdekken, nieuwe hobby’s te verkennen en eventueel een nieuwe carrièrerichting te overwegen.
Hoe weet je of je van baan moet veranderen? Luister naar je gevoelens van ontevredenheid, vermoeidheid of gebrek aan passie. Als je niet meer enthousiast bent over je huidige baan, is het misschien tijd voor verandering.
Hoeveel mensen maken een carrièreswitch? Veel mensen overwegen op verschillende momenten in hun leven een carrièreswitch, vooral wanneer ze op zoek zijn naar meer voldoening en passie in hun werk.

Persoonlijke redenen waarom jij aan een loopbaanswitch toe bent

Een verandering van loopbaan betekent simpelweg gaan werken in een ander loopbaangebied. Jouw eerste functie was bijvoorbeeld secretaresse. Je besluit dan om van loopbaan te veranderen en als juridisch medewerker of als verpleegkundige te gaan werken omdat je graag mensen wilt helpen of een verschil wilt maken. Een artikel in een opinieblad somde de belangrijkste redenen op waarom mensen van baan veranderen. Deze redenen zijn onder meer:

⦁ Inkrimping of herstructurering van het bedrijf.
⦁ Mogelijke verplaatsing van werk.
⦁ Bedrijfssluiting.
⦁ Om het werkleven te verbeteren.
⦁ Slechte relaties met collega’s of leidinggevenden.
⦁ Past niet goed bij het bedrijf.
⦁ Persoonlijke bijdragen werden door het bedrijf niet gewaardeerd.
⦁ Ineffectief leiderschap op het werk.

Zoals je kunt zien, houden veel van de genoemde redenen verband met een externe gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een reorganisatie in het bedrijf. Dit zijn goede redenen. Je kunt echter ook meer persoonlijke redenen hebben. Hier volgen enkele redenen waarom veel mensen besluiten om een tweede loopbaan te gaan zoeken:

 1. Voel je je in je huidige baan constant uitgeput, afgepeigerd en uitgevloerd?
  Je voelt je emotioneel, mentaal en fysiek uitgeput door het werk dat je doet. Je kijkt altijd uit naar het weekend. Je ziet op tegen de weekdagen. Je denkt altijd aan het werk, zelfs als je niet aan het werk bent. Als je niet aan werk denkt, droom je van een nieuwe start. Als je deze emoties ervaart, ben je echt toe aan een tweede loopbaan.
 2. Is jouw huidige werksituatie niet iets wat je de rest van jouw leven wilt blijven doen?
  Dit is een schok voor mensen, die echt goed zijn in hun werk. Je gebruikt jouw vaardigheden en capaciteiten om een klus te klaren, die buiten jouw comfortzone ligt. Het duurt niet lang voordat je beseft dat jouw eerste baan eigenlijk niet jouw droombaan is. Het maakt niet uit hoe goed je het werk ook doet.
 3. Is geld niet langer een compensatie voor de leegte en de verveling, die jij in jouw huidige loopbaan ervaart?
  Je haat jouw werkzaamheden, maar het verdient wel goed. De meeste mensen die hun baan niet leuk vinden, blijven vaak voor het geld hangen. Pas als ze de prioriteiten heroverwegen, overtreft geluk het geld.
  Als het geld dat je met jouw huidige baan verdient niet langer compenseert waar je voldoening van krijgt, wat denk je? Ja, dan verdien je een tweede loopbaan.
 4. Heb je de juiste loopbaankeuzes gemaakt, maar jouw huidige loopbaan voelt niet goed aan?
  Je hebt al dat harde werk verricht en de juiste keuzes gemaakt. In feite heb je alles ook gedaan wat er van je werd verwacht. Toch vraag je je af: ‘Ben ik hier wel op mijn plek?’
  Je hebt alles goed gedaan. Nu is het tijd om alles goed voor jezelf en voor jouw tweede, zinvollere loopbaan te doen.
 5. Heb je het gevoel dat jouw capaciteiten en talenten in een andere loopbaan op een meer impactvolle manier kunnen worden gebruikt?
  Je bent natuurlijk niet geïnteresseerd om van de daken te gaan schreeuwen dat je het over een hele andere boeg wilt gaan gooien. Je hebt echter wel het gevoel dat jouw talenten en capaciteiten beter in een andere baan beter kunnen worden gebruikt. Het is tijd voor een tweede loopbaan.

De noodzaak om vanwege leeftijd van loopbaan te veranderen, staat niet op deze lijst. Voor veel mensen is leeftijd een reden waarom ze zich verzetten tegen het wisselen van loopbaan. Je voelt je alsof je te oud bent om een loopbaanswitch te maken. Je hebt niet die vaardigheden of die capaciteiten om een nieuwe start te kunnen maken. Je wilt niet leren hoe je van loopbaan kunt wisselen. Je houdt van het geld dat je verdient, maar niet van het werk dat je doet. Je bent ontevreden over elke dag hetzelfde werk te moeten doen.

Lees ook: 12 tips voor een betere work-life balance na je 40e

Tips voor het veranderen van loopbaan op middelbare leeftijd

Je weet dat je klaar bent voor een loopbaanswitch, maar wat is dan volgende stap? Hieronder volgen een aantal tips om een baan te kunnen vinden, die echt bij je past:

Wees praktisch.
Om een nieuwe loopbaan te beginnen, moet je jouw vaardigheden en capaciteiten verbeteren. Door lessen te gaan volgen om aan je tweede loopbaan te kunnen beginnen, krijg je de nodige training, opleiding en richting die je nodig hebt om de eerste stap naar je nieuwe loopbaan te kunnen zetten.
Stel je voor hoe het bereiken van jouw loopbaandoel eruit ziet.
Zoek een foto of een afbeelding die het bereiken van jouw loopbaan symboliseert en zet deze op een prominente plaats. Het helpt je om op je nieuwe loopbaan gefocust te blijven.
Doe wat onderzoek.
Bekijk welke banen er nu in de branche waarin jij wilt gaan werken beschikbaar zijn. Het geeft je een idee van de opleiding die je nodig hebt om aan je tweede loopbaan te beginnen.
Ben bereid om salaris in te leveren.
Het starten van een nieuw loopbaan betekent meestal een salaris op instapniveau.
Bouw het langzaam op.
Je moet een mentor in de branche vinden en met een vertegenwoordiger van de universiteit gaan praten om meer inzicht in jouw nieuwe loopbaan te krijgen.

Personal trainer worden na je veertigste

De beste banen voor een loopbaanswitch op middelbare leeftijd

Sommige banen zijn om verschillende redenen beter voor dertigers en veertigers om over te stappen dan andere. Ze vereisen bijvoorbeeld niet al te veel opleiding en/of training. Misschien heb je een HBO-opleiding of een certificaat nodig. Een andere reden waarom sommige loopbanen beter zijn voor de middelbare leeftijd is omdat mensen er meer van lijken te genieten als een tweede loopbaan.

Hier vind je voor diegenen, die verandering van baan op middelbare leeftijd overwegen, een lijst met de tien beste banen voor een loopbaanverandering.

 1. Tandartsassistent
  Om tandartsassistent te kunnen worden, heb je een mbo-opleiding op niveau 4 nodig. Als tandartsassistent ben je verantwoordelijk voor het voorbereiden van patiënten op tandheelkundige ingrepen, het assisteren van tandartsen tijdens de ingrepen en baliewerkzaamheden.
 2. Veterinair technicus of technoloog
  Dit is een geweldige tweede loopbaan voor iedereen, die graag met dieren werkt. Je troost en verzorgt gewonde of zieke dieren. Je hebt ook taken, die vergelijkbaar zijn met die van een verpleegster omdat je dierenartsen bijstaat op dezelfde manier als een verpleegster een dokter zou bijstaan. Je verzamelt bijvoorbeeld bloedmonsters van dieren om te testen. Je hebt een HBO-opleiding nodig om van dit beroep jouw tweede loopbaan te maken.
 3. Personal trainer
  Als je het leuk vindt om anderen te helpen om hun fitness- en gezondheidsdoelen te bereiken, is het worden van een fitnesstrainer een geweldige tweede loopbaan. Je ontwerpt trainingsregimes, meet de prestaties van klanten en houdt ze ook gemotiveerd. Er zijn veel manieren om via online certificeringsprogramma’s en cursussen een personal trainer te kunnen worden.
 4. Masseur
  Om een professioneel masseur te kunnen worden, heb je een HBO-diploma nodig. Als masseur gebruik je een zachte massage om patiënten te helpen herstellen van een ziekte of pijnlijke verwondingen of om stress te verlichten.
 5. Technicus patiëntenzorg
  Om als technicus patiëntenzorg aan de slag te kunnen, heb je een HBO-diploma nodig. Je bent verantwoordelijk voor het verzorgen van de behoeften van patiënten en verplegingstaken zoals bijvoorbeeld het afnemen van bloedmonsters.
 6. Specialist facturering en codering van medische verzekeringen
  Deze loopbaan is flexibel. Je kunt thuis of in een medische instelling werken. Je bent verantwoordelijk voor het organiseren en het analyseren van claimformulieren voor zorgverzekeringen. Je wijst hen de juiste code toe volgens het soort procedure, ziekte of ingreep waarvoor de patiënt in rekening wordt gebracht. Deze baan vereist een HBO-opleiding met praktijkervaring.
 7. Cosmetologisch specialist
  Heb jij een natuurlijk talent voor stijl en schoonheid? Huidverzorging en schoonheidsbehandelingen zijn een geweldige keuze voor een tweede loopbaan. Je bent verantwoordelijk voor het geven van een nieuwe look bij klanten met specialiteiten zoals haarstyling, huidverzorging, cosmetica, manicures/pedicures, niet-permanente ontharing zoals harsen en suikerbehandeling en permanente ontharingsprocessen zoals elektrologie en intens gepulseerd licht. Dit is weer een baan waar je echt voor jezelf kunt werken. Het vereist wel een certificaat.
 8. Business manager
  Een loopbaan in het management van een bedrijf is ideaal voor iedereen die wil overstappen naar het bedrijfsleven. Je leert op basisniveau wat management is en je bent praktisch bezig met ondernemingsrecht. Je hebt de kans om aan de slag te gaan bij bijvoorbeeld human resources, te werken met computersystemen of op het gebied van IT of je kunt een eigen bedrijf opzetten. Je kunt een HBO-opleiding business management volgen om je voor te bereiden op een functie als assistent-manager, teamleider, boekhouder of vele andere functies.
 9. IT-specialist
  Ben jij een echte probleemoplosser en houd je van computers? De informatietechnologie is ideaal voor iedereen die graag met computerhardware en -software werkt. Het is jouw verantwoordelijkheid dat alles op een IT-afdeling soepel verloopt. Je kunt beginnen met een HBO-opleiding in informatietechnologie.
 10. Bedrijfskunde
  De opleiding bedrijfskunde geeft je de ervaring om in verschillende omgevingen te gaan werken, zoals bijvoorbeeld financiële- en computerinformatiesystemen. Je kunt ook door dit diploma te behalen vaardigheden op het gebied van management, leiderschap en communicatie leren.
Tandarts-assistent worden

Hoe kun jij jouw favoriete baan vinden?

Om van loopbaan te wisselen, heb je natuurlijk wel toewijding en focus nodig. Je moet ook stappen ondernemen om de korte- en langetermijndoelen te kunnen bereiken. Sommige doelen zijn echter op iedereen, ongeacht de leeftijd, van toepassing. Het is bijvoorbeeld het beste om je cv opnieuw te bekijken om de gewenste ervaringen en vaardigheden in je tweede loopbaan te benadrukken. Een ander algemeen doel is het schrijven van begeleidende brieven waarin kort wordt uitgelegd waarom jij van baan wilt veranderen en hoe jij waardevol voor jouw nieuwe werkgever kunt zijn.

Andere stappen om van loopbaan te kunnen wisselen, zijn vaak afhankelijk van jouw leeftijd. Dertigers leren vaak nog over zichzelf en waar ze werkelijk in geïnteresseerd zijn. Als je eenmaal in de veertig bent, heb je een beter perspectief op wie je bent en welke baan je meer zal vervullen. Hier zijn enkele tips om je te helpen een tweede loopbaandoel te bereiken, afhankelijk van hoe oud je bent.

Lees ook: Solliciteren na je 40e en waarom je ervoor moet gaan

Hoe kun je van loopbaan wisselen als je 40+ bent?

Je hebt er alles aan gedaan om deze baan te krijgen, waarvan je dacht dat je die leuk vond. Je hebt minstens 10 jaar in deze branche gewerkt om te weten dat dit niet de juiste voor jou is. Weersta echter de neiging om naar een tweede loopbaan te hollen. Plan het in plaats daarvan goed.

Ga voor waar je van nature goed in bent, niet voor interesses

Als je in de veertig bent, vertalen jouw interesses zich misschien niet in een bevredigende loopbaan. Het vertrouwen in jouw interesses kan je zelfs op een doodlopend spoor brengen, omdat je nog steeds jouw identiteit aan het ontdekken bent. Zoek uit waar jij van nature goed in bent en wat jouw sterke punten zijn.

 1. Ga naar de universiteit of volg bijscholingen
  Meer opleiding helpt je om jouw loopbaanrichting te vinden. Wacht echter met gaan studeren totdat je echt weet wat je wilt doen. Veel mensen van in de dertig haasten zich naar de de universiteit om erachter te komen dat ze maar een beetje meer opleiding nodig hebben, zoals bijvoorbeeld een certificaat, om hun gewenste loopbaangebied te kunnen betreden. Een ander probleem is dat ze zich naar de universiteit haasten en gewoon een programma voor het grote geld kiezen.

  Je hebt bijvoorbeeld al een vierjarige opleiding en je wilt een algemeen juridisch medewerker worden. Je kunt dan in minder dan anderhalf jaar een opleiding algemeen juridisch medewerker volgen om deze werkzaamheden te kunnen uitvoeren.
 2. Kies ervoor om een probleem op te lossen
  Een titel voor je naam is natuurlijk aantrekkelijk. De titel ‘advocaat’ klinkt heel indrukwekkend. De dagelijkse taken van advocaten kunnen mensen echter onvervuld laten. Onderzoek dus elke mogelijke tweede loopbaan voordat je je er aan één verbindt.

  Veel mensen kiezen ervoor om met hun loopbaan een probleem op te lossen. Dit zou kunnen inhouden dat mensen worden geholpen om fit te worden door te gaan werken als personal trainer.
 3. Wees jezelf
  Weersta de verleiding om het loopbaanpad te gaan volgen dat de meeste 40-jarigen volgen. Een loopbaan kiezen uit de lijst met banen, die voor 40-jarigen hot zijn, lijkt nu misschien wel interessant, maar hoe zit het over 10 of 20 jaar?

  Ontevredenheid over de loopbaan op dit moment in het leven komt meestal voort uit overdreven optimistisch zijn. Als iedereen voor deze loopbaan kiest, moet het wel goed zijn. Maar dat is niet bij elke loopbaanstap het geval. Onthoud dat de slimme loopbaanbeslissingen vaak voortkomen uit niet de meute te volgen maar uit het ontdekken van wat echt bij jou past.
 4. Niets is voor eeuwig
  Je wilt voorlopig geen tweede loopbaan, toch? Je wilt een tweede loopbaan waarvan je tot jouw pensioen kunt genieten. De beste tip is om op de lange termijn te denken en vertrouwen te hebben in je tweede loopbaan. Weet dat het iets moet zijn dat je wilt gaan doen tot je met pensioen gaat.

Je bent in de veertig en de gedachte om nog een dag naar je werk te gaan, maakt je letterlijk ziek. Je bent voorbij het decennium waarin je klaar bent om een nieuwe loopbaan in te gaan. Je hebt meer werkjaren en je kent jouw interesses. Je bent klaar om de volgende tips te gaan voltooien.

Interessante podcast, assessment en opleidingsprogramma voor een carrièreswitch

 1. PodNL – Lekker Gewerkt: Een podcastaflevering over de trend van carrièreswitches en waarom ze tegenwoordig zo populair zijn.
 2. Carrièretijger – Assessment: Een pagina die het belang van assessments bespreekt bij het maken van een carrièreswitch en hoe ze kunnen helpen bij het bepalen van je volgende carrièrestap.
 3. School of Data Science – Business Intelligence Learning Journey: Een opleidingsprogramma gericht op mensen die een carrièreswitch willen maken naar de wereld van Business Intelligence en data science.

Geloof dat je een tweede loopbaan verdient

Angst kan ervoor zorgen dat je de overgang naar een tweede loopbaan vertraagt. Misschien heb je een gezin, een huis en een succesvol huwelijk en ben je bang dat een twee loopbaan deze zekerheden zal aantasten. Wees niet bang voor verandering. Je staat op het punt in je leven dat je de kennis en de ervaring hebt om zonder grote problemen over te kunnen stappen.

 1. Weersta de uitdaging om zelf over te schakelen naar een tweede loopbaan
  Je moet niet in je eentje naar je tweede loopbaan gaan. Je hebt ten opzichte van jongere werknemers vele voordelen. Je kent mensen. Gebruik die verbindingen om te netwerken.
 2. Gebruik de tijd verstandig
  Neem de tijd om de ervaring en de vaardigheden op te doen, die je nodig hebt. Ga naar school om te leren wat je moet weten. Ga stage lopen. Ja, stage lopen. Het is een goede manier om meer ervaring op te doen.
 3. Kies een baan op basis van interesses en sterke punten
  Jouw tweede loopbaan geeft meer voldoening als je tijd kunt besteden aan wat je echt leuk vindt.
 4. Bepaal of je voor jezelf of voor iemand anders wilt werken
  Als je voor jezelf wilt gaan werken, bereid je dan goed voor. Volg een aantal lessen die verband houden met het opzetten van een eigen bedrijf en volg de opleiding voor de door jou gekozen loopbaan.

Jouw tweede loopbaan wacht op je

Of je nu in als dertiger of als veertiger van baan verandert, je wilt de dingen natuurlijk goed doen. De beste banen voor een loopbaanverandering op middelbare leeftijd zijn misschien niet die banen die je eigenlijk wilt doen. Maar laat dat je niet tegenhouden. Het vinden van jouw droombaan omvat onderzoek, onderwijs en vertrouwen. Leeftijd doet er niet toe. Gelukkig zijn in jouw nieuwe baan is het allerbelangrijkste.

Gelukkig zijn met je baan als veertiger

Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash

0 Reacties
Delen

Tip van de redactie

Tips van de redactie zijn artikelen die wij zelf interessant vonden en de moeite waard vinden om te delen op onze website. Deze artikelen zijn speciaal vertaald en/of herschreven voor FitForty.nl.

Geef jouw reactie

Contact Us