Solliciteren na je 40ste: 7 tips om een baan te vinden die bij je past

solliciteren-na-je-40ste-7-tips-om-een-baan-te-vinden-die-bij-je-past

Je bent de 40 gepasseerd en op zoek naar een nieuwe baan. Misschien ben je ontslagen of wil je gewoon iets anders, maar je maakt je zorgen over je kansen op de arbeidsmarkt als 40-plusser. Het is begrijpelijk dat je je afvraagt of je niet te oud bent, hoe je moet concurreren met jongere sollicitanten en of je wel ambitieus genoeg bent. Maar wees gerust, er zijn manieren om je kansen op succes te vergroten. In dit artikel geven we 7 tips die je kunnen helpen bij het vinden van een baan die bij je past.

Voordat je verder leest. Gebruik jij ChatGPT al om je CV te optimaliseren of sollicitatiebrieven te schrijven? Lees dit artikel dan eens over het gebruik van ChatGPT in je dagelijkse werkzaamheden.

Sollicitatietip 1: Jouw unieke waarde als 40-plusser

Als 40-plusser heb je vaak veel ervaring en expertise opgebouwd in je vakgebied. Dit kan je een uniek voordeel geven ten opzichte van jongere sollicitanten. Denk goed na over wat jouw unieke waarde is en hoe je dit kunt inzetten om potentiële werkgevers te overtuigen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door je netwerk in te zetten, vrijwilligerswerk te doen of je kennis te delen op sociale media.

Sollicitatietip 2: Hoe om te gaan met leeftijdsdiscriminatie

Helaas kan leeftijdsdiscriminatie een obstakel zijn voor 40-plussers op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk om te weten wat je rechten zijn en hoe je kunt omgaan met deze vorm van discriminatie tijdens het sollicitatieproces. Dit kan bijvoorbeeld door het benadrukken van je vaardigheden en ervaring, het vermijden van leeftijd gerelateerde informatie in je cv en het benadrukken van je passie voor leren en groeien. Meer hierover in de onderstaande sollicitatietips.

Sollicitatietip 3: Flexibiliteit als troefkaart

Flexibiliteit kan een belangrijke troef zijn voor 40-plussers op de arbeidsmarkt. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je bereid bent om te reizen, flexibele werktijden hebt of openstaat voor een andere functie of rol. Benadruk deze flexibiliteit tijdens het sollicitatieproces en bespreek hoe je deze kunt gebruiken om bij te dragen aan de organisatie.

Sollicitatietip 4: Het belang van een up-to-date cv en LinkedIn-profiel

Een up-to-date cv en LinkedIn-profiel zijn essentieel bij het solliciteren naar een baan. Zorg ervoor dat je cv en profiel de meest recente informatie bevatten en benadruk je meest waardevolle vaardigheden en prestaties. Zorg er ook voor dat je profiel en cv aantrekkelijk en gemakkelijk leesbaar zijn. Geen hele epistels, maar hou het duidelijk en leesbaar.

Lees ook: Carrièreswitch maken na je veertigste

Sollicitatietip 5: Het belang van netwerken

Netwerken kan een belangrijke rol spelen bij het vinden van een nieuwe baan. Dit kan betekenen dat je contact opneemt met oude collega’s, lid wordt van professionele netwerken of deelneemt aan evenementen en conferenties. Het opbouwen en onderhouden van relaties kan helpen bij het vinden van nieuwe kansen en het krijgen van aanbevelingen van mensen die je kennen en vertrouwen. En iemand met meer levenservaring heeft doorgaans ook een interessant professioneel netwerk, benadruk dit.

Sollicitatietip 6: Het belang van blijven leren

Blijven leren en ontwikkelen is cruciaal om relevant te blijven op de arbeidsmarkt, vooral als 40-plusser. Dit kan betekenen dat je nieuwe vaardigheden leert, een opleiding of training volgt, of deelneemt aan professionele ontwikkelingsprogramma’s. Denk ook aan bezochte seminars of webinars, vermeld deze op je CV en tijdens je sollicitatiegesprek. Laat potentiële werkgevers zien dat je gepassioneerd bent over leren en groeien, en dat je bereid bent om je aan te passen aan nieuwe uitdagingen.

Lees al onze artikelen over werk en carrière voor 40 plussers

Sollicitatietip 7: Het belang van zelfvertrouwen en positiviteit

Het is normaal om je zorgen te maken over je kansen op de arbeidsmarkt als 40-plusser, maar het is belangrijk om positief te blijven en vertrouwen te hebben in jezelf. Dit kan betekenen dat je jezelf eraan herinnert wat je uniek maakt en wat je te bieden hebt, en dat je jezelf omringt met positieve invloeden en steun. Wees niet bang om ambitieus te zijn en om te solliciteren naar functies die je uitdagen en inspireren.

Als 40-plusser is het mogelijk om een baan te vinden die bij je past. Het vereist wellicht wat extra inspanning, maar met deze 7 tips kun je je kansen op succes vergroten. Onthoud dat jouw unieke waarde, flexibiliteit, up-to-date cv en LinkedIn-profiel, netwerk, bereidheid om te blijven leren, en zelfvertrouwen en positiviteit van onschatbare waarde zijn tijdens het sollicitatieproces. Dus waar wacht je nog op? Het is tijd om te solliciteren op die ene mooie functie en jezelf de kans te geven om te groeien en te bloeien in je carrière, ongeacht je leeftijd.

Foto's die niet van ons persoonlijk zijn komen van Pexels, Pixabay en UnSplash

0 Reacties
Delen

Ramon Gulikers

Ramon is oprichter van FitForty.nl en zelf uiteraard een actieve en sportieve veertiger. Vader van 2 zoontjes, getrouwd (met dat 'handje" op zijn schouder in zijn profielfoto) en werkzaam in de online marketing. Hier deelt hij zijn manier van leven om fit, gelukkig en gezond te blijven. Geen "je moet dit, anders dan", maar gewoon tips en adviezen. Doe er je voordeel mee!

Geef jouw reactie

Contact Us